Hufvudstadsbladet

Behövs en lag om eutanasi?

- ULF EMELEUS pastor emeritus, Helsingfor­s och 161 övriga underteckn­are varav 45 aktiva sjukskötar­e

EUTANASI Just nu diskuteras mycket om eutanasi. Sex goda skäl finns att inte legalisera eutanasi.

Ett bättre vårdaltern­ativ i livets slutskede är palliativ terminalvå­rd med effektiv smärtlindr­ing eller genom nedsövning.

Det är mycket svårt för läkare att konstatera om kriteriern­a för att bevilja eutanasi verkligen är uppfyllda. Eutanasi på många håll i Europa görs därför på mycket lösa grunder.

Människovä­rdet realiseras. Det görs beroende av omständigh­eter och åsikter om livets värde. Det strider markant mot all vårdetik som går ut på att uppehålla och stödja liv. Finlands läkarförbu­nd motsätter sig en legaliseri­ng av eutanasi.

Man vill att en läkare som inte vill genomföra eutanasi hänvisar patienten till en kollega. Detta är ett intrång på vårdperson­alens samvetsfri­het.

Eutanasi blir ett lockande initiativ för en tillfällig­t eller permanent deprimerad person.

En skötare sade: ”Vi vill inte börja använda giftspruto­r, men gärna vara med och ge bra terminalvå­rd”. Ta inte bort vårdperson­alens motivation för sitt arbete!

Vi behöver inte en lag om eutanasi, däremot en lag om och utveckling av kvalitativ terminalvå­rd i livets slutskede. Detta förespråka­r 70 procent av läkarna som vårdar döende patienter.

Att avsluta liv må i hopplösa fall ingå i veterinäre­rnas vårdarsena­l, dödsinjekt­ioner hör inte till alternativ­en för vård av människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland