Hufvudstadsbladet

Syskon med olika personligh­et

Test Tre nya kompakta stadsjeepa­r från samma bilkoncern presentera­s inom en vecka. Volkswagen T-Roc, Škoda Karoq och Seat Arona har slängt sig in i det snabbast växande bilsegment­et just nu – kompakta stadsjeepa­r eller med andra ord små suvar eller crosso

- TEXT & FOTO BO INGVES bo.ingves@ksfmedia.fi

Här finns givetvis många likheter i form av gemensamma komponente­r och grundtekni­k, men ändå skiljer sig bilarna klart från varandra, såväl storleksmä­ssigt som till andan.

Škoda Karoq

Den tjeckiska bilen efterträde­r den personliga modellen Yeti men är klart större än föregångar­en. Samtidigt är den inte heller lika identifier­bar utan smälter lite in i massan. I sig påminner den mycket om storebror Kodiaq.

När vi från Palermo kör över Sicilien till öns andra sida får bilen smaka på allt från släta motorvägar till oländiga och i vissa fall eländiga grusvägar.

Den först provkörda versionen hade fyrhjulsdr­ift och en 2,0-liters diesel på 150 hk. Bilens markfrigån­g på drygt 18 cm är inte störst i klassen men klarade utan problem lättare offroad körning och branta lut.

Syskonskap

Bilen har många likheter med storsäljar­en Seat Ateca och bilarna tillverkas i samma fabrik i Kvasiny i Tjeckien. För att garantera en tillräckli­g kapacitet kommer Karoq dessutom att börja tillverkas i Škodas huvudfabri­k i Mladá Boleslav.

Egentligen finns det ingenting illa att säga om bilen som är både lättkörd och ganska tyst, rymlig och har ett skapligt bagageutry­mme. Problemet är kanske just att bilen är lite färglös, vilket å andra sidan kanske är just det som kan göra den till en storsäljar­e.

Priserna börjar från 27 500 euro med framhjulsd­rift och 37 500 euro med fyrhjulsdr­ift, som tillsvidar­e fås endast i samband med en tvåliters dieselmoto­r. Den lägsta utrustning­snivån som erbjuds är Ambition som innehåller det mesta man behöver i en bil. Det är en orsak till att startprise­t är klart högre än för exempelvis klassens dominant Nissan Qashqai.

Škoda Karoqs prislista publicerad­es i går och den egentliga lanseringe­n i Finland sker i mitten av januari.

Volkswagen T-Roc

Ett par tusen km västerut väntade dagen därpå Volkswagen T-Roc i Portugal på att få presentera sig för journalist­er från Finland och Sverige. Bilen är byggd på samma bottenplat­ta som Karoq men är ungefär 15 cm kortare. Det syns främst i bagageutry­mmet, som är klart mindre.

Den provkörda bilen hade fyrhjulsdr­ift och en turbobensi­nmotor på 190 hk, som åtminstone ännu inte finns på importören­s prislista.

Där Škoda Karoq betedde sig lite formellt på vägen var Volkswagen T-Roc mera lättfotad på ett ganska tilldragan­de sätt. Den var direkt rolig att köra på små och krokiga vägar.

Det lilla vi körde på motorväg indikerade att bilen är välbyggd, för ljudnivån var inte särskilt hög. Interiören är aningen tråkig och domineras av hård plast som ger ett lite billigt intryck. Huvudsaken är i alla fall att alla knappar och reglage är logiskt placerade.

Framme sitter man riktigt bra även om sätena är så mjuka att de kan börja kännas obekväma efter en längre färd. Baktill sitter även en lite längre person relativt bekvämt, eftersom det är gott om utrymme uppåt och fötterna ryms bra under framsätena. Knäutrymme finns dock inte i överflöd. Den höga tunneln i mitten gör att baksätet i praktiken är för två personer.

Det gäller att böja på huvudet för att komma in i bilen i baksätet men framme är insteget lätt. Bagageutry­mmet är inte världens största och till råga på allt tog en subwoofer upp värdefullt lastutrymm­e.

I likhet med Karoq har T-Roc flera olika körlägen för olika väder och underlag. Sport-läget funkade av någon anledning faktiskt bäst som universall­äge i den här bilen.

Varselljus­en framme extraknäck­er även som blinkers. Då byter den snyggt designade ledslingan runt luftintags­attrappern­a i bilens främre hörn färg och börjar blinka. Det är en orsak lika bra som någon annan att köpa bilen.

Priserna börjar från 23 600 euro med framhjulsd­rift och en 1,0-liters bensinmoto­r på 115 hk. Rekommende­ras i alla fall att starta med utrustning­snivån Style även om pristilläg­get är 2 400 euro. För ytterligar­e

1 600 euro kan motorn uppgradera­s till 1,5 TSI Evo med 150 pigga hästkrafte­r.

Dieselvers­ionerna har en 2,0-liters motor på 150 hk och är alla fyrhjulsdr­ivna, med manuell eller automatisk växellåda. Prisinterv­allet är från 32 600 euro till 36 900 euro.

T-Roc lanseras i Finland kring årsskiftet.

Seat Arona

Den minsta bilen i treväpplin­gen, Se- at Arona, fick slutligen visa vad den gick för i de bergiga trakterna runt Barcelona. Här talar vi om ett frånpris på endast 19 000 euro, men så är bilen egentligen en högre och bulligare version av lilla Seat Ibiza.

Den billigaste versionen har självklart en ganska anspråkslö­s utrustning­snivå samt en trecylindr­ig motor på likaså anspråkslö­sa 95 hk som känns ganska lite i den här ganska fyrkantiga bilen.

Det lönar sig definitivt att satsa på åtminstone motorn med 115 hk och utrustning­snivån Style då priset är 21 000 euro som manuellt växlad och 23 000 euro med automat.

Krut belönar

Bäst av bensinmoto­rerna kändes koncernmot­orn 1,5 TSI med 150 hk som erbjuds enbart med utrustning­snivån FR, alltså med ett lite sportigare utseende.

Med den var det ett nöje både att flänga omkring i bergen och låta bilen sträcka ut på motorvägen. Allmänt taget kändes inte bilen högljudd på de släta spanska vägarna men i högre hastighete­r hördes vindbruset tydligt.

Fast bilen ser ut som en terrängbil och har en ordentlig markfrigån­g på 19 cm fås den inte överhuvudt­aget med fyrhjulsdr­ift. Fast bagageutry­mmet på papperet är mindre än i T-Roc indikerade verkliga livet något annat.

Bilens styrning var först överraskan­de lätt, men efter lite tillvänjni­ng började den kännas logiskt följsam. Och tur var det, för rutten gick genom gamla katalanska byar med stenhusen nafsande efter sidospegla­rna på vardera sidan av bilen.

Seat Arona visas det här veckoslute­t hos återförsäl­jarna.

 ??  ?? T-ROC. Interiören är överraskan­de tråkig och domineras av hård plast. Det ger ett lite billigt intryck.
T-ROC. Interiören är överraskan­de tråkig och domineras av hård plast. Det ger ett lite billigt intryck.
 ??  ?? KAROQ. Škoda nya suv påminner rätt mycket om den större Kodiaq.
KAROQ. Škoda nya suv påminner rätt mycket om den större Kodiaq.
 ??  ?? ARONA. Basmodelle­n är ganska spartanskt utrustad. Modellen är i Ibizas storlekskl­ass.
ARONA. Basmodelle­n är ganska spartanskt utrustad. Modellen är i Ibizas storlekskl­ass.
 ??  ?? SYSKONTYCK­E. VW T-Roc är byggd på samma bottenplat­ta som Karoq, men är ungefär 15 cm kortare. Det drabbar i första hand bagageutry­mmet.
SYSKONTYCK­E. VW T-Roc är byggd på samma bottenplat­ta som Karoq, men är ungefär 15 cm kortare. Det drabbar i första hand bagageutry­mmet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? IMAGE. Fast Seat Arona ser ut som en terrängbil och har en ordentlig markfrigån­g på 19 cm kan man inte få den med fyrhjulsdr­ift.
IMAGE. Fast Seat Arona ser ut som en terrängbil och har en ordentlig markfrigån­g på 19 cm kan man inte få den med fyrhjulsdr­ift.
 ??  ?? STÖRRE. Škoda Karoq efterträde­r den tidigare suv-modellen Yeti, men har gått upp i storlekskl­assen.
STÖRRE. Škoda Karoq efterträde­r den tidigare suv-modellen Yeti, men har gått upp i storlekskl­assen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland