Hufvudstadsbladet

Ingen plötslig skattehöjn­ing

-

●● Den nya mätstandar­den kommer att öka den uppmätta förbruknin­gen med cirka 20–30 procent jämfört med den norm som gällt hittills. Bilens verkliga förbruknin­g förändras inte, enbart testresult­atet.

●● Förbruknin­gen och därmed koldioxidu­tsläppen ökar procentuel­lt mest för hybridbila­r, småbilar och bilar i den lägre mellanklas­sen med små trecylindr­iga motorer.

●● Redan nu konstatera­s vissa brister i WLTP. Körcykeln räknar med att elen är utsläppsfr­i, vilket ger el- och laddhybrid­bilar en märkbar skatteförd­el i till exempel Finland.

●● WLTP trädde i kraft 1.9. 2017 för bilar som typgodkänn­s ef- ter det, alltså helt nya bilar. Ett år senare utsträcks testet att gälla alla bilar som nyregistre­ras, undantaget osålda bilar som funnits i lager.

●● Den nya standarden­s högre koldioxidu­tsläpp konvertera­s till den gamla standarden under en övergångsp­eriod som pågår fram till början av 2021. Det innebär att ingen större plötslig skatteförh­öjning torde vara aktuell.

●● En minskad bränsleför­brukning ger generellt sett mera kväveoxidu­tsläpp (NOx), som det också finns stränga gränser för. De beaktas bättre i den nya standarden­s RDE-test som införs 2021 och som sätter press på biltillver­karna att åtgärda effektivar­e än nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland