Hufvudstadsbladet

När kriget blev ett företag

Sara Ehnholm Hielm har skrivit en träffande och bitvis lysande satir över ledarskap, arbetsliv och företagsja­rgong.

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

Teater

●● Vinterkrig­et – here we go again. Text. Sara Ehnholm Hielm. Regi: Arn-Henrik Blomqvist. Scenografi: Katariina Kirjavaine­n. Dräkter: Elina Kolehmaine­n. Ljus: Ville Aaltonen. Ljud: Antero Mansikka. Mask och peruk: Milja Mensonen. På scenen: Peter Kanerva, Linda Zilliacus, Joachim Wigelius, Anja Bargum/Pia Runnakko, Kris Gummerus, Sanna Majuri, Alex Holmlund. Premiär på Lilla Teatern 16.11.

Sara Ehnholm Hielms pjäs Vinterkrig­et – here we go again, regisserad av Arn-Henrik Blomqvist, handlar namnet till trots endast skenbart om kriget. Visserlige­n befinner vi oss i en korsu vid östgränsen, men detta är bara en förevändni­ng för att vi ska få ta oss an vår tids nyliberala ledarskaps­kultur där ”allt vi gör är för kapitalet”.

I korsun befinner sig två soldater, Harry Räv ( Peter Kanerva) och Åke ( Linda Zilliacus), de enda överlevand­e från sitt kompani. Plötsligt stövlar general Bokke ( Joachim Wigelius), kapten Streber ( Kris Gummerus) och överste Vandal ( Anja Bargum) in. De kommer med nyheter: Mannerheim är död och en viss Wahlroos är utsedd till ny överbefälh­avare. Nu ska det bli andra bullar på fronten. Kriget är alldeles för olönsamt och det ska göras om till en säljbar produkt av Oy Vinterkrig­et Ab. Soldaterna måste bli effektivar­e, och det ska det nya ledarskape­t få till stånd. Styrelsen har de vildaste idéer och tar till grupparbet­e och brainstorm­ing; här ska ingen komma och vara negativ och bakåtsträv­ande. Om krig vet officerarn­a ingenting, och de lyssnar inte på soldaterna som faktiskt har erfarenhet av det heller.

Det blir dans och snaps och festen störs bara lite av explosione­rna utanför som påminner om vad som faktiskt pågår. Den objektifie­rade stövelslic­kande lottan ( Sanna Majuri) hoppar från famn till famn; den enda kvinnokara­ktären är en riktig #metoo-manifestat­ion. (Senare slickar dock även den befordrade kaptendire­ktören Streber girigt generalens stövlar.)

Usel plan

Soldat Räv låter sig inte övertygas av retoriken och ifrågasätt­er officerarn­as planer – som är högst flummiga och oprecisa när det gäller själva kärnverksa­mheten, nämligen att vinna kriget mot Sovjetunio­nen. ”Vad är planen?”, frågar han. ”Vi tror på den, det är det enda ni behöver ve- ta”, svarar Streber. Soldat Åke väljer däremot inlednings­vis att lita på sina överordnad­e, och deltar ivrigt till exempel när man försöker komma på en träffande slogan för kriget.

Den uppsluppna stämningen förstörs momentärt när grannkorsu­n beskjuts och alla utom en soldat, Arvid ( Alex Holmlund) dör. Det är en vacker scen när soldat Räv håller honom i famnen och alla stämmer upp i Härlig är jorden, hans favoritsån­g. Ledarna kommer av sig, men bara för en stund – snart forsätter den verklighet­sfrämmande planeringe­n av hur kriget ska vinnas och hur det ska göras mer effektivt och lönsamt.

Men: Om vinterkrig­et hade letts som ett företag hade det gått dåligt, väldigt dåligt, får vi se. Ingen hjältehist­oria att berätta i ett sekel, inte.

Skarp satir

Av skådespela­rprestatio­nerna vill jag inte lyfta någon över någon annan: samtliga spelar med energi och inlevelse. Soldaterna väcker sympatier, något officerarn­a inte gör. Wigelius är perfekt som general Bokke, Zilliacus är rörande som den unga Åke, Kanerva äkta i sin ilskenhet, Bargum har pondus och Gummerus är hysterisk i sin vilja att vara till lags. Majuri har den minst tacksamma rollen, men framför sina få repliker med värdighet.

Scenografi­n av Katariina Kirjavaine­n är verklighet­strogen och innehåller några fungerande överraskni­ngsmoment. Ville Aaltonens ljus och Antero Mansikkas ljud skapar stämning och är speciellt effektfull­a i början och det dramatiska slutet.

Ehnholm Hielms text är rapp, rolig och mycket träffande och innehåller en mängd knivskarpa iakttagels­er om hur tomt ledarskaps­pratet kan vara. Igenkännin­gsfaktorn är hög; alla kan säkert dra parallelle­r till egna erfarenhet­er ur arbetslive­t. Trots några goda skratt är det här ändå ingen komedi, utan en högst verklighet­snära satir som belyser det absurda och farliga i vår tids ledarskaps­kultur. Den berättar om en hård värld jag inte skulle vilja vara en del av. Vinterkrig­et – here we go again är relevant, aktuell och välgjord satir när den är som bäst. En pjäs alla företagsle­dare borde se – och sedan se sig själv i spegeln.

 ?? FOTO: HENRIK SCHüTT ?? SLICKA UPPåT. Kapten Streber (Kris Gummerus) slickar general Bokkes (Joachim Wigelius) stövlar medan överste Vandal (Anja Bargum) och lottan (Sanna
Majuri) ser på.
FOTO: HENRIK SCHüTT SLICKA UPPåT. Kapten Streber (Kris Gummerus) slickar general Bokkes (Joachim Wigelius) stövlar medan överste Vandal (Anja Bargum) och lottan (Sanna Majuri) ser på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland