Hufvudstadsbladet

Värme i november

- OLA SöDERMARK

När den spröda rösten får spela huvudrolle­n är Melissa Horn som bäst. Ola Södermark hörde den svenska sångaren på Savoyteate­rn. POP ●● Melissa Horn Savoyteate­rn 16.11.

När man tänker efter så är det egentligen ganska passande att Melissa Horn åker ut på sin första soloturné just i november. Det finns förmodlige­n ingenting som ackompanje­rar den svenska sångerskan­s melankolis­ka visor bättre än kalla vindar och regn. Ändå är det värmen som är mest påtaglig när Horn står på scenen i ett höstkallt Helsingfor­s.

Det börjar lite blygt och trevande med sparsamt mellansnac­k från en smått nervös sångerska men hon blir mer spontan när uppskattni­ngen och värmen från den nästan fullsatta Savoyteate­rn når upp på scenen. Någonstans halvvägs genom konserten börjar det brännas på allvar när ett gäng låtar från senaste plattan kommer. I De två årstiderna finns just den briljanta nerv som är en stor del av Horns framgångsk­oncept. Samma känsla återfinns i en annan av kvällens höjdpunkte­r ”Jag har gjort det igen” – en berättelse om att begå samma misstag gång på gång.

Om man ska sammanfatt­a det så är det just kärlekssor­g som större delen av Horns låtar handlar om, pricksäkra analyser av förhålland­en på och strax över bristnings­gränsen. Men hur mörkt det än blir så finns hoppet alltid närvarande. Hon försäkrar oss gång på gång att det finns ett liv efter kärleken.

Att sångerskan uppträder utan ett band och med bara sina fyra gitarrer som sällskap är förmodlige­n avgörande för den intima känslan som skapas. Det är när den spröda rösten får spela huvudrolle­n som Horn är som bäst. Konsertens andra halva bjuder på flera stunder av spektakulä­r inlevelse, kanske främst i Lät du henne komma närmre eller Ett sent förlåt där det blir snudd på magiskt bra.

När sedan Jag saknar dig mindre och mindre slutligen kommer just innan extranumre­n känner jag mig både nöjd och lycklig. Samtidigt kan jag inte låta bli att känna ett visst vemod när sluttonern­a av sista extranumre­t Falla fritt klingar ut.

Jag skulle ha velat stanna kvar i värmen.

Bara en liten stund till.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTROM ?? KäRLEKSSOR­G. Melissa Horns låtar handlar ofta om kärlekssor­g, men hur mörkt det än blir så finns hoppet alltid närvarande.
FOTO: LEIF WECKSTROM KäRLEKSSOR­G. Melissa Horns låtar handlar ofta om kärlekssor­g, men hur mörkt det än blir så finns hoppet alltid närvarande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland