Hufvudstadsbladet

En fälld tall och Mau Mau-upproret

Konsthalle­n Kohta inleder sin verksamhet med att visa två performanc­einriktade konstnärer som inte visats i Finland tidigare: Juha Pekka Matias Laakkonen och Donna Kukama.

- camilla Granbacka kultur@hbl.fi

Konst ●● Juha Pekka Matias Laakkonen / Donna Kukama ● Konsthalle­n Kohta, Verkstadsg­atan 2. Till 22.12

Alldeles utanför vid entrén ligger en stor fälld tall. Det är uppseendev­äckande med kvarliggan­de kvistar och spån runtomkrin­g. I trädets ända har Matias Laakkonen valt att karva fram en prydlig rundhet. Verket vid namn Osan otto är tredelat och fortsätter inne i konsthalle­n. Ett rundat fat som uppstått av karvandet har placerats preciöst på en liten, skör pyramid av spånrester som uppstått då konstnären sågat ned trädet. Det hela står ensligt och balanserar mitt på golvet i den stora salen. Grunden är med andra ord mycket ostabil och runtomkrin­g i den stora salen råder tomhet. Allt är noga tillvarata­get och framstår som en slags meditation över hållbarhet och form. I allt detta finns en tanke om att trädet ska kunna föras tillbaka till sin plats, ett holistiskt förhållnin­gssätt med andra ord.

Trettiofem­åriga Laakkonen, med finskt påbrå, bor i Sverige och har ställt ut bland annat i London och Antwerpen. Han berättar själv att han ser sig mera som performanc­e-konstnär än som skulptör. I stället för konkreta skulpturer visar han nämligen materialet som en händelse. Jag kan se det konceptuel­la i det hela, men har ändå svårt att gripas av det då jag inte kan koppla några känslor till det hela. Kanske skulle verket ha öppnats upp mer om man hade visat flera verk ur hans produktion? Nu förefaller det aningen ab- rupt med spånhögen mitt på golvet, även om tomheten runtom ger en viss laddning.

Mau Mau-upproret

I det andra rummet visas sydafrikan­ska Donna Kukamas videoverk. Kukama har fått sin konstutbil­dning i Schweiz, men väljer att arbeta mycket platsspeci­fikt utifrån sitt ursprung. Videoverke­t skildrar en performanc­e som hon gjorde i Kenya 2008 då hon var 27 år gammal. Hon står vänd mot publiken och må- lar sina läppar med rött läppstift. Akten urartar till att hon målar hela ansiktet och sina handflator röda. Och till slut står hon likt ett stelt monument med blodrött ansikte och händerna öppna.

Detta verk kunde tolkas på många

olika sätt, men kontexten formar verket. Allt händer nämligen på ett öppet fält i Nairobi där folk håller på att lämna ett möte till minnet av Mau Mau-upproret på femtiotale­t mot Kenyas brittiska kolonisatö­rer. Tiotusenta­ls dog i detta blodbad. Kukama har genom sin produktion via performanc­er belyst kontrovers­iella händelser i historien och konsthalle­n har inbjudit henne att genomföra ett nytt projekt i Helsingfor­s nästa år.

Överlag tycker jag att de olika verken i utställnin­gen bildar en dialog över tid och rum och jag kan finna kontraster och samband. Intressant är att uppleva olika former av alternativ­a monument.

Kanske skulle verket ha öppnats upp mer om man hade visat flera verk ur hans produktion?

camilla Granbacka

Recensent

 ??  ??
 ?? Foto: Justus
Kyalo ?? uppror. Stillbild från Donna Kukamas videoverk av hennes performanc­e i Nairobi, Not Yet (And Nobody Knows Why Not) (2008). Människorn­a i bakgrunden håller på att lämna ett möte till minnet av Mau Mau-upproret.
Foto: Justus Kyalo uppror. Stillbild från Donna Kukamas videoverk av hennes performanc­e i Nairobi, Not Yet (And Nobody Knows Why Not) (2008). Människorn­a i bakgrunden håller på att lämna ett möte till minnet av Mau Mau-upproret.
 ?? Jussi tiainen
Foto: ?? av tall. Juha Pekka Matias Laakkonens installati­on Osan otto (2017) visar materialet som händelse.
Jussi tiainen Foto: av tall. Juha Pekka Matias Laakkonens installati­on Osan otto (2017) visar materialet som händelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland