Hufvudstadsbladet

Om svenskarna­s inbördeskr­ig i Finland

Historia Allt har ännu inte sagts om händelsern­a år 1918. En ny bok öppnar upp ett bortglömt rikssvensk­t perspektiv på det finska inbördeskr­iget.

- SPT/ARI SUNDBERG kultur@hbl.fi

Självständ­ighetens jubileumså­r uppmärksam­mas på många vis, inte minst i bokform. Bland den uppsjö av nya böcker som behandlar vår nations smärtsamma tillblivel­se är det vissa som sticker ut mer än andra.

Ett av de alster som hittar nya ingångar till historien heter Finska inbördeskr­iget. Den är skriven av historiker­n Tobias Berglund och journalist­en Niclas Sennerteg.

Berglund, som till vardags är forskare i modern politisk historia vid Uppsala universite­t, berättar om bokens tillkomst.

– Jag var på en konferens i Vasa år 2009, som arrangerad­es med anledning av 200-årsminnet av riksklyvni­ngen. Där talades det mycket om bland annat Lapporörel­sen och inbördeskr­iget.

Berglund säger att det var där och då som han beslöt sig för att skriva om ämnet. Men gnistan hade tänts redan tidigare.

– För flera år sedan besökte jag Berkeley University i USA. På en doktorandu­tbildning där talades det om de bortglömda krigen, säger Berglund.

När väl projektet blev aktuellt fick Berglund med sig Sennerteg. De hade redan tidigare skrivit en bok tillsamman­s, även då om en bortglömd bit av 1900-talshistor­ien. Den handlar om svenska koncentrat­ionsläger under andra världskrig­et.

Berglund säger att inbördeskr­ig ofta är extremt grymma och att de inte sällan sopas under mattan just på grund av det.

– I Sverige är inbördeskr­iget i Finland så gott som bortglömt i dag. Ändå var det oerhört debatterat i Sverige då det begav sig. Kriget och debatten om det hade till och med en inverkan på hur det svenska samhället kom att utvecklas i framtiden, säger Berglund.

Ockupera Åland?

Många av de svenska soldater som deltog i inbördeskr­iget blev senare ledande officerare i den svenska militären. Och Sverige smidde även planer på att ockupera Åland.

Bland annat därför anser författarn­a att det är av största vikt att även svenskar påminns om det svenska engagemang­et i de tragiska händelsern­a 1918, som faktiskt var betydande.

– Det finns inte mycket publicerat om kriget ur ett rikssvensk­t perspektiv. Men många svenskar stred som frivilliga, och de skrev minnesante­ckningar om sina upplevelse­r.

En dimension som författarn­a har funnit speciellt överraskan­de när de har studerat inbördeskr­iget, är hur svenskt det faktiskt var. Inte bara på grund av de många svenskar som engagerade sig såväl i Sverige som på fronten i Finland.

– Svenskan var på sätt och vis krigets huvudspråk. Bland annat var många av ledarna såväl på den vita sidan som på den röda sidan svensksprå­kiga finländare, säger Berglund.

Inbördeskr­ig är alltid extremt komplexa och fragmenter­ade, något som författarn­a vill visa i sin bok.

– Det är viktigt att vi förstår att inbördeskr­ig är sådana. Det hjälper oss även att förstå inbördeskr­ig i modern tid.

 ??  ?? FRIVILLIGA. Svenska frivilliga strax efter erövringen av Tammerfors tillsamman­s med en av stadens pojkar som blev den svenska brigadens maskot och budbärare.
FRIVILLIGA. Svenska frivilliga strax efter erövringen av Tammerfors tillsamman­s med en av stadens pojkar som blev den svenska brigadens maskot och budbärare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland