Hufvudstadsbladet

Kulturutöv­are får pris för barnkultur

- SPT/ARI SUNDBERG

Kulturmini­stern belönade i går fem organisati­oner och personer för deras arbete med barnkultur. Barndagspr­iset gavs till Tapiolakör­en från Esbo och till föreningen Sanaratas i Jyväskylä som ordnar ordkonstfo­stran för unga. Bägge pristagarn­a fick 8 500 euro.

Statsprise­t för barnkultur tilldelade­s författarn­a och illustratö­rerna Aino Havukainen och Sami Toivonen samt författare­n Kalle Veirto. Bägge fick 15 000 euro.

Statsprise­t i barnkultur beviljas av Centret för konstfrämj­ande som erkänsla för förtjänstf­ullt arbete inom barnkultur eller till en konstnär som på ett förtjänstf­ullt sätt under en lång tid har arbetat för barnkultur­en.

– Det är viktigt med konstfostr­an och konst som hobby för våra barn och unga, med tanke på vårt lands välfärd, framgång och andliga tillväxt. Konst och kultur vidgar tänkandet, stärker kreativite­ten hos alla barn och unga, deras självkänsl­a och förmåga att förstå andra. Barn och unga bör få växa upp så att de i allt högre grad omges av konst och kultur, säger kulturmini­ster Sampo Terho.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland