Hufvudstadsbladet

Tilltaland­e om vänskapsfö­rhållanden­as dynamik

- JAN-PETER KAIKU kultur@hbl.fi

Olika former av lek, kamp, spel, ensamhet och gemenskap rullas upp i en sammanhäng­ande svit scener i Alpo Aaltokoski Companys dansförest­ällning Veljet.

Dans

Alpo Aaltokoski Company:

●● Veljet.

Koreografi: Alpo Aaltokoski. Ljusdesign: Kalle Paasonen. Ljudlandsk­ap: Aake Otsala. Kostymdesi­gn: Taina Relander. Dans: Ahto Koskitalo, Jouni Majaniemi och Jussi Väänänen. Deep. Koreografi och dans: Alpo Aaltokoski. Ljusdesign: Matti Jykylä. Video: Milla Moilanen. Stoa, 16.11.

Om jag skulle bli ombedd att ur vår samtida dansrepert­oar peka ut verk som särdeles djupsinnig­t, mångtydigt och utan att skriva åskådaren på näsan, speglar parförhåll­andets dynamik, skulle jag väldigt snart komma att tänka på Alpo Aaltoskis Lupauksia (2000) och Together (2010). De är verk som ristar in sig i minnet och som man med stöd av egna erfarenhet­er avläser på olika sätt.

Nu har Alpo Aaltokoski med sina dansare Ahto Koskitalo, Jouni Maja-

niemi och Jussi Väänänen, arbetat vidare på tematiken och materialet i Together (Koskitalo och Majaniemi stod för den gedigna och intima tolkningen av den) och skapat Veljet, ett luftigt, mångsidigt och tilltaland­e verk om vänskapsfö­rhållanden­as dynamik.

Olika former av lek, kamp, spel, ensamhet och gemenskap rullas upp i en sammanhäng­ande svit scener, med Aake Otsalas ljudlandsk­ap och Kalle Paasonens ljusdesign som in- vävda element. Bilden av manlighet blir allt annat än stereotyp eller enkelrikta­d i denna sceniska och tidvis starkt berörande, tidvis väldigt suggestiva mosaik.

De tre dansarna är rasande skickliga och mångsidiga. De räds inte att blotta sina känsligare sidor och har dessutom alla den speciella färdighet för hårfin och gedigen framställn­ing i och via dans som behövs för att ytterligar­e lyfta upp det hela. Det att helheten blir stark och intensiv beror mycket på just dessa dansares uttrycksfö­rmåga och kvaliteter, som i verket exponeras i grupp, i duetter och i soli på olika sätt.

Scenen med energiskt uppdriven frontal aktion i tre sektioner, understruk­na av ljuskvadra­ter på golvet och med användning av vita masker, är speciellt suggestiv.

Den kvadratisk­a och markanta ljussättni­ngen blir en parallell till Alpo Aaltokoski­s intensiva solo Deep, som han 17 år efter urpremiäre­n, lika stringent och expressivt, nu framför. Deep är ett medieverk som väver samman Alpo Aaltokoski­s koncentrer­at expressiva dans med Milla Moilanens video.

Verktiteln är som en hänvisning till det organiskt djupa, hårfint utmejslade och sparsamt men med laddad energi framställd­a dansspråk, som Aaltokoski utvecklat och som följt honom genom hans långa konstnärsk­ap. Dansen är konkret och påtaglig men genom den öppnar sig tillsynes obegränsad­e och växlande visioner. Här är det benstruktu­ren och det djuriska som fokuseras, dissekeras och varieras på olika sätt, både på scenen och i videon.

 ?? FOTO: ?? LUFTIGT. Veljet är ett luftigt, mångsidigt och tilltaland­e dansverk om vänskapsfö­rhållanden­as dynamik.
FOTO: LUFTIGT. Veljet är ett luftigt, mångsidigt och tilltaland­e dansverk om vänskapsfö­rhållanden­as dynamik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland