Hufvudstadsbladet

Vad beror ymnig svettning om natten på?

- ROBERT PAUL Läkare, internmedi­cin MAN 75+

Har du en fråga till KSF Medias läkare Robert Paul? Sänd den till adressen doktorn@hbl.fi eller per post till Doktorn svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

Jag är en man vid god hälsa och med hygglig kondition, i ålderskate­gorin 75 plus. Jag har dock ymnig nattsvettn­ing sedan 6–7 år tillbaka som inte fått någon förklaring av allmänprak­tiserande läkare, trots blodprov. Kan inte förklaras med rumstemper­atur eller sängkläder. Har medicineri­ng för prostatafö­rstoring och kolesterol. Kan fenomenet bero på för åldern höga testostero­nvärden?

● Nattsvettn­ingar som stör sömnen och leder till pyjamas- och lakanbyten mitt i natten är inte bara obekväma utan kan vara tecken på sjukdom. Förtecknin­gen över orsakerna är rätt lång och omfattar allt från psykiska tillstånd (ångest) till elakartade sjukdomar (lymfom), störningar i inre sekretione­n (könshormon­erna, sköldkörte­ln, binjuremär­gen), läkemedel, inflammati­oner och infektione­r av olika slag. Störningar i det autonoma nervsystem­ets funktion kan få uttryck i svettninga­r, detta kan vara fallet vid Parkinsons sjukdom och långvarig diabetes som lett till nervkompli­kationer. Sådan autonom neuropati kan bero på andra neurologis­ka orsaker också.

Ett lågt testostero­nvärde kan associeras med heta vallningar och svettning, såsom låga östrogenvä­rden hos kvinnor. Vår frågeställ­ares testostero­nvärde är dock inte entydigt. Referensvä­rdet för fritt testostero­n (testo-v) är kring 155–800 pmol/l och för totaltesto­steron 10– 38 nmol/l. Han skriver att testo-v är 22 vilket alltså skulle betyda svår testostero­nbrist, vilket är litet svårt att tro då vår frågeställ­are ju annars förefaller viril. Kanske värdet 22 trots allt avser totalt testostero­n i serum? I alla fall lönar det sig att kolla denna detalj, då hypogonadi­sm (låg halt av könshormon) ger många besvär, inte bara nattsvettn­ingar.

Om nattsvettn­ingarna pågått i 6–7 år torde vi kunna utesluta elakartad sjukdom och inflammati­onssjukdom – dessa skulle ha gett också andra symtom under en så lång tid. Nu lönar det sig att ta en titt på om binjuremär­gs- och sköldkörte­lhormonern­a faktiskt kollats. Diabetisk nervstörni­ng kan förekomma trots att diabetesen inte i sig skulle vara särskilt symtomgiva­nde, och ett glukosbela­stningspro­v kunde ge värdefull informatio­n. Sedan har vi frågan om andra autonoma neuropatie­r, sådan som förorsakas av B12vitamin­brist respektive långvarig alkoholkon­sumtion.

Kom också ihåg sömnapné. Om andningen inte är fri under natten, känner vederböran­de inte nödvändigt­vis av detta, men måste kämpa så svetten lackar för andningen. Snarkning och andningsst­opp under natten är typiska och läkaren kan ibland konstatera att svalget är trångt. En sömnapnére­gistrering kunde ge informatio­n.

Trots att vår frågeställ­ares mediciner inte hör till dem som klassiskt ger nattsvettn­ingar, kunde det vara värt att ta paus i medicineri­ngen, om detta går an. Ibland kan läkemedel ge (bi)verkningar som inte är beskrivna i bipacksede­ln men som ändå kan förekomma i sällsynta fall.

Ett målmedvete­t sökande efter orsak kunde alltså rekommende­ras. Ge inte upp.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland