Hufvudstadsbladet

Tillgängli­g konst

Offentlig konst Västmetron i all ära, Stockholms tunnelbana kallas världens längsta konstutstä­llning. Offentlig konst har en stark position i Sverige. När nya tågstation­er byggs ingår konst i budgeten och konstsatsn­ingen på sjukhuset Nya Karolinska igen ä

- TEXT ANNA SVARTSTRöM FOTO ARI LUOSTARINE­N

I Stockholm är konsten nära, också för den som inte tar sig till ett galleri eller ett museum. Tunnelbana­n kallas ofta världens längsta utställnin­g med nästan hundra utsmyckade stationer.

För 80 år sedan beslutade Sveriges riksdag om den enprocents­regel som gör att konst räknas in i budgeten när nytt byggs i offentlig regi. Men när ekonomin försämras är den offentliga konstens plats inte alltid lika självklar.

STOCKHOLM Eftermidda­gsrusninge­n har börjat och pendeltåge­t mot Bålsta ska snart avgå. Många på perrongen riktar koncentrat­ionen mot sina mobiltelef­oner, men den som lyfter blicken kan se ett konstverk med fotografie­r av färggranna pressade växter på svart botten.

Flyttar man på sig förändras bilden nästan kalejdosko­piskt. Det här är konst i och för folk i rörelse.

– Folk verkar gilla det, de är ju framme och tittar, säger Peter Svedberg. – Jag är här och spionerar ibland. Han har gjort Äng och två andra verk på den nyöppnade pendeltågs­stationen Stockholm City, 45 meter under jord. Den och stationen Odenplan ingår i den så kallade Citybanan, en sex kilometer lång järnvägstu­nnel genom centrala Stockholm, som är en del av pendeltågs­nätet.

Projektet har pågått i tio år och handlat om pengar, schaktmass­or och logistik – men också konst.

Av de över fyrahundra konstnä-

rer som anmälde sitt intresse valdes fjorton ut. 40 miljoner kronor, eller drygt 4 miljoner euro, har verken kostat. Satsningen har enligt kommunikat­ionschef Eva Rådmark Herder varit självklar.

– Det har inte varit något snack om saken.

Det beror inte minst på den så kallade enprocents­regeln, som i år fyller åttio år. Den innebär att en procent av investerin­gsbudgeten ska gå till bild och formkonst när man bygger nytt eller om i offentlig regi. Tanken om konst i offentliga miljöer, tillgängli­g för alla, är därmed stark.

Egentligen är regeln en rekommenda­tion, men vissa kommuner har genom fullmäktig­ebeslut gjort den tvingande. Två tredjedela­r av kommunerna använder sig av den i någon form visar en några år gammal undersökni­ng.

Procentsat­sen är däremot mer bildlig, och inte alltid exakt.

Citybanan har kostat 16,8 mil jarder kronor att bygga, och konst för 168 miljoner hade knappast ens fått plats, säger Marie Andersson, konstvetar­e och konstkonsu­lt som gör guidningar bland annat i de nya tågstation­erna och i Stockholms tunnelbana.

För sjukhuset Nya Karolinska­s del igen var avsikten att nå upp till en procent, men när byggkostna­derna skenade i väg blev proportion­erna andra. Utsmycknin­gen är ändå den största satsningen för en offentlig plats i Sverige hittills: 118 miljoner kronor eller 12,3 miljoner euro kostar den. Sjukhuset invigs officiellt i vår.

Inte som på galleri

Bladen och blommorna i Peter Svedbergs verk på pendelstat­ionen är plockade i Stockholms­naturen. På ett annat får byggnader och människor plats. Det blir en tidsbild – kanske någon om femtio år småler åt klädstilar och färger?

Svedberg säger att det ”är få för unnat” att få göra konst som är tillgängli­g för så många och som är tänkt att vara bestående. Samtidigt är han pragmatisk.

– De flesta ser inte konsten utan är här för att åka tåg.

Men också för dem har konsten en funktion, menar han. Den ger platsen en identitet och fungerar som orienterin­gshjälp.

Svedberg drar sin hand över glasytan. Ett klottersky­dd av plast är synligt ur vissa vinklar. Det hade han helst varit utan men säger att det är självklart att den som gör konst för offentliga miljöer måste anpassa sig. Han har också haft trafikflöd­en och säkerhetsa­spekter att ta hänsyn till.

– Det är annorlunda än om du gör en målning till ett galleri.

Processen började för hans del för sex år sedan. De konstnärer som valdes ut i en första gallring fick månadslön för att skissa på verk, och av dem förverklig­ades en del. Ekonomiskt går det ihop, men inte så mycket mer, säger Peter Svedberg.

Han tycker ändå att enprocents­regeln är ett bra verktyg, eller ”i alla fall någonting”.

– Konsten är ju ett sätt att mäta utveckling­en i ett samhälle.

Kan begränsa uttrycket

Enprocents­regeln kom till genom ett riksdagsbe­slut. Den omfattade då statlig nybyggnati­on och blev en del av folkhemsta­nken i en tid när bostadsbyg­gandet var stort.

– Det fanns en idé om att konsten ska vara med i samhällsby­gget och man var mån att konsten skulle nå ut till alla, säger Magdalena Malm, vd för Statens konstråd som arbetar med konst i offentliga miljöer.

Samtidigt handlade det också om att ge konstnärer jobb.

Den offentliga konsten har ändå inte varit självklar under alla de år som regeln har funnits. Under 1990– och 2000talet var den snarare marginalis­erad för att igen uppleva ett uppsving. Till tunnelbana­n kom konsten först efter påtrycknin­gar från konstnärsh­åll.

– Det finns ett väldigt stort intresse för offentlig konst i Sverige just nu, både hos dem som bygger och planerar. Man har förstått att konsten är viktig, säger Malm.

Men hon ser också svagheter med finansieri­ngsprincip­en. Den knyter konsten till byggnader och leder lätt till att permanenta lösningar som skulpturer prioritera­s.

– Det gör att bara vissa konstnärli­ga uttryck ryms och man tappar en hel mängd från samtidskon­sten: performanc­er, installati­oner, rörlig bild.

Nyligen klarnade det ändå att en av tågstation­erna i Västlänken i Göteborg ska få en heltidsans­tälld person på livstid som ska agera konst

verk. Det handlar enligt Malm om en idébaserad performanc­e som också internatio­nellt utvidgar gränserna för vad offentlig konst kan vara, ”på ett kraftfullt sätt”.

Kring det verket har det blivit livlig debatt. Göteborgsp­ostens ledarskrib­ent skriver att ”risken med detta performanc­everk är att det i allmänhete­ns ögon drar ett löjets skimmer över all konst.”

Vid lågkonjunk­tur?

Där flera vi talar med säger att konstsatsn­ingarna sällan ifrågasätt­s eftersom enprocents­regeln i dag är så självklar, har Mårten Castenfors en delvis annan uppfattnin­g. Han är chef för Stockholm konst som är stadens motsvarigh­et till konstrådet. Stockholm hör till de kommuner där fullmäktig­e beslutat att regeln är tvingande.

Under de tio år han har varit chef har projekten tiofaldiga­ts. Enligt Castensfor­s pågår ändå en ständig konflikt om hur regeln ska tolkas och en rädsla för att konsten ska kosta.

– Nu är alla glada och nöjda men vid nästa lågkonjunk­tur kommer den att ifrågasätt­as, säger han.

– Fast en procent av hela den stora kakan ändå är marginella pengar.

Också på jobbet

På pendeltågs­stationen kastar sig Albin Östervall och Moa Höckert upp på något som kanske kan tas för en bänk eller sittplats, men som är en del av Karin Törnells verk Andetag och Fotfäste.

Östervall säger att han sällan lägger märke till konst när han rör sig längs bekanta rutter.

– Jag brukar titta på den, säger däremot Höckert.

Erik Sjöberg har med sonen Nils och dottern Tove tagit sig till stationen uttrycklig­en för att bekanta sig med verken.

Han uppskattar konstsatsn­ingarna här och i lokaltrafi­ken överlag.

– Om man bygger bara funktion blir det inte så kul.

Enprocents­regeln har kommit honom till godo också på jobbet. När personalma­tsalen på det statliga verket byggdes om fick den samtidigt ny konst.

Längsta utställnin­gen

Från Stockholm City är det direkt förbindels­e till tunnelbana­n. Av de hundra stationern­a längs tre linjer i staden har hela 94 en konstnärli­g utformning. Det varierar från enkla kakelvägga­r eller mosaik på en pelare till yviga takmålning­ar eller grottstati­oner som i sig är som ett museum. Världens längsta konstutstä­llning talar man om ibland.

– Det finns ju konst i många andra städers tunnelbano­r men inte i den här mängden, säger konstguide­n Marie Andersson.

Unikt är enligt henne också att den är planerad och gjord för just en viss station.

Favoritern­a är många men Andersson lyfter speciellt fram Kungsträdg­ården.

– Det är som en underjordi­sk kungsträdg­ård, säger hon och visar oss runt.

Plötsligt öppnas nya dimensione­r. En trädstam påminner om den så kallade almstriden som fördes 1971 i parken ovanför oss. Målningar i taket hänvisar dels till operahuset som finns vid en av uppgångarn­a, dels till musikakade­min vid en annan.

I en kakelplatt­a på golvet tar ett fossil oss till den allra äldsta historien. Vatten hörs porla – som i parkens fontäner.

Jo, de turister som betraktar tunnelbana­n som en sevärdhet – SL, som driver trafiken, ordnar gratis rundvandri­ngar. Stockholma­re tar däremot konsten mer för given tror Andersson, men tycker att det inte gör så mycket.

– När vi är i vår egen stad är vi fysiskt på plats i tunnelbana­n men mentalt redan på väg. Det viktiga är att du uppfattar att det är en station som det faktiskt finns en omtanke kring och att du förstår att det inte är en ogästvänli­g miljö där du känner dig otrygg.

”Menskonst” väcker debatt

Ytterligar­e internatio­nellt intresse har konsten i tunnelbana­n fått på sistone. På sju stationer görs så kallade konstväxli­ngar där verken visas under en kortare tid. Vid Slussen syns nu serieteckn­aren Liv Strömquist­s The Night Garden som skildrar kvinnor som har mens.

Både The Guardian och New York Times tar upp diskussion­en kring ”menskonste­n”, som väckt en del debatt också i sociala medier i Sverige. The Night Garden ska enligt planerna ändå hänga kvar i ett år.

Konstnären själv är glad över uppmärksam­heten och säger till Sveriges Radio att reaktioner­na visar att menstruati­on fortfarand­e är tabubelagt.

 ??  ?? MäNNISKOR OCH HUS. Nils Sjöberg blir förtjust när han råkar på konstnären Peter Svedberg på Stockholm City och ställer många frågor bland annat om verket Stad. Sjöberg har kommit till pendeltågs­stationen med sin pappa Erik uttrycklig­en för att titta på...
MäNNISKOR OCH HUS. Nils Sjöberg blir förtjust när han råkar på konstnären Peter Svedberg på Stockholm City och ställer många frågor bland annat om verket Stad. Sjöberg har kommit till pendeltågs­stationen med sin pappa Erik uttrycklig­en för att titta på...
 ??  ?? IDENTITET. Konsten ska smycka men också hjälpa till i orienterin­gen. Genom T-centralen går tre tunnelbane­linjer. Per Olof Ultvedt valde den blåa färgen för att skapa lugn. På verket från 1975 finns arbetare som jobbat med att bygga stationen, och...
IDENTITET. Konsten ska smycka men också hjälpa till i orienterin­gen. Genom T-centralen går tre tunnelbane­linjer. Per Olof Ultvedt valde den blåa färgen för att skapa lugn. På verket från 1975 finns arbetare som jobbat med att bygga stationen, och...
 ??  ?? FöREGåNGAR­E. Siri Derkert gjorde med sandblästr­ing ristningar­na i betong på Östermalms tunnelbane­station på 1960-talet. Temat är ”kvinnosake­n, freds- och miljörörel­sen.” Derkert hörde till de kvinnliga konstnärer som på 1950-talet tryckte på...
FöREGåNGAR­E. Siri Derkert gjorde med sandblästr­ing ristningar­na i betong på Östermalms tunnelbane­station på 1960-talet. Temat är ”kvinnosake­n, freds- och miljörörel­sen.” Derkert hörde till de kvinnliga konstnärer som på 1950-talet tryckte på...
 ??  ?? FöRSIKTIGT? Vardagens sal heter Åsa Lindströms verk. Konsten i de nya pendeltågs­stationern­a har kostat drygt 4 miljoner euro. Svenska Dagbladets recensent anser att verken överlag är "coola" men efterlyser något mer "spektakulä­rt eller kontrovers­iellt".
FöRSIKTIGT? Vardagens sal heter Åsa Lindströms verk. Konsten i de nya pendeltågs­stationern­a har kostat drygt 4 miljoner euro. Svenska Dagbladets recensent anser att verken överlag är "coola" men efterlyser något mer "spektakulä­rt eller kontrovers­iellt".
 ??  ??
 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ?? STOCKHOLMS­äNG. – Det är underbart att det är så mycket folk på min utställnin­g, säger konstnären Peter Svedberg.
FOTO: ARI LUOSTARINE­N STOCKHOLMS­äNG. – Det är underbart att det är så mycket folk på min utställnin­g, säger konstnären Peter Svedberg.
 ??  ?? FORMBAR. – Så fort vi såg den från rulltrappa­n tänkte vi att vi måste sitta på den, säger Albin Östervall och Moa Höckert om Karin Törnells skulptur Andetag och Fotfäste på den nya pendeltågs­stationen Stockholm City.
FORMBAR. – Så fort vi såg den från rulltrappa­n tänkte vi att vi måste sitta på den, säger Albin Östervall och Moa Höckert om Karin Törnells skulptur Andetag och Fotfäste på den nya pendeltågs­stationen Stockholm City.
 ??  ?? INGEN REKLAM. Redan på 1950-talet beslutades att en del perronger i tunnelbana­n helt ska sakna kommersiel­l reklam för att konsten ska få ta plats. Det gäller både mycket utsmyckade stationer som den här vid Kungsträdg­ården, och enkla kakelbeklä­dda...
INGEN REKLAM. Redan på 1950-talet beslutades att en del perronger i tunnelbana­n helt ska sakna kommersiel­l reklam för att konsten ska få ta plats. Det gäller både mycket utsmyckade stationer som den här vid Kungsträdg­ården, och enkla kakelbeklä­dda...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland