Hufvudstadsbladet

Västmetron charmade alla

Första förmiddage­n med västmetron var en enda stor folkfest. Det var nästan för bra för att vara sant, eller kanske en dröm, klockan var ju bara fem på morgonen, men där rullade det in, första västmetrot­åget. Det var tjut och jämfota hopp och alla skulle

- FOTO: LEIF WECKSTRöM FOTO: LEIF WECKSTRöM

CHRISTIAN ELG OCH ISABELLA, LUKUBäCKEN. – T-tröjan trycktes upp år 2006 när vi som då var studerande hade en kampanj för att få en metrostati­on till Otnäs. Jag var ordförande i studentför­eningen. Kul att stationen nu finns och att västmetron är klar. Förhoppnin­gsvis för den med sig alla möjliga positiva effekter.

JACOB ROOS MED ERIK OCH ELLA, MATTBY. – Man måste vara nöjd när västmetron äntligen är färdig. Själv kommer jag inte att behöva tåget så mycket, men för min fru är den utmärkt, hon arbetar i Helsingfor­s centrum. I dag åker vi för skojs skull. Västmetron känns som ett lämpligt äventyr just i dag.

– Oh, mannen! Det här är fint, här kommer vi Helsingfor­s! ropar en glad och ung man, antagligen Esbobo, och sätter sig på en orange plastbänk i Mattby. Bänken finns i en metrovagn, det är november 2017, och tåget kör mot Nordsjö i östra Helsingfor­s.

De ivrigaste metrofanta­sterna stod och rev i köpcentret Iso Omenas dörrar en timme innan lördagens och historiens första västmetroa­vgång klockan 5.09. På vägen ned till stationen kunde man sedan plocka med sig en tygkasse, en mugg och så förstås godis – allt i orange och med M-logga.

Tonåringar, studerande, hela familjer och tjocka släkter är ute för att premiäråka! Hundarna skäller, hundarna är många och de kommer i alla storlekar och färger. Dvärgschna­utzern Snadi är den som ser mest misstänksa­m ut.

– Rör honom inte. Han är Esbobo och van att åka bil och nu står vi i en metrovagn. Allt är nytt för hunden, varnar husse.

Bland de första passagerar­na ses också stadsdirek­tören i Esbo Juk- ka Mäkelä. Han är glad. Mäkelä och kollegan i Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori träffas någon timme senare på perrongen i Hagalund.

Också metrobolag­ets vd Ville Saksi verkar mycket nöjd i sin orange keps. Det finns en fråga som man bara måste ställa metrochefe­n. Är det nu säkert att västmetron startar i dag? – Heh, du kommer att fråga det där när jag redan står i vagnen och dörrarna stängs eller hur?

Och så rullar det allra första tåget in på stationen med Keijo Koistinen i förarhytte­n. Ett skinande rent vidunder. Tjohej. Applåder och skrik. Fatta mängden selfies! Hur är detta möjligt, vad är det som pågår, nu är vi här, det här är på riktigt! Fatta fatta fatta. Så där håller det på tills tåget är smockfullt. Väktarna föser in de sista passagerar­na och det är nästan som i Tokyo.

Grattis, Finland!

Medieprofi­len Kaarina Hazard intervjuas av Yle. Frågorna handlar om västmetron­s betydelse för den 100-årsfirande nationen.

– Skit i resten av Finland! I dag talar vi om västmetron!, säger hon.

Borgmästar­e Vapaavuori och stadsdirek­tör Mäkelä möts i Hagalund klockan 9.30.

– Välkommen, välkommen, säger Mäkelä och viftar försiktigt med en orange tygkasse. Ska han ge kassen till Vapaavuori? Nej.

– Det blir en fin dag, säger Vapaavuori.

Jukka Mäkelä berättar om sin morgon. Den har varit fenomenal.

– Jag tog det första tåget till Helsingfor­s men hoppade av på Drumsö station för att byta till det första tåget från Helsingfor­s till Mattby. Aj vet du, när vi stteg in i vagnen hurrade och sjöng helsingfor­sarna för oss! Det kändes bra, säger stadsdirek­tören.

– Men jag tänker inte sjunga för dig, säger borgmästar­en.

Till HBL säger Jan Vapaavuori att västmetron förenar Esbo med Helsingfor­s. Men nu kommer det ju en massa Esbobor till Helsingfor­s, vad tycker du om det? – Det är bara bra, välkommen till Stadin.

Sauri inte bjuden

Vapaavuori ger inte mycket för de officiella festlighet­erna i Mattby. Från Hagalund tar han första bästa metro tillbaka till Helsingfor­s centrum. Likaså bra, det är ändå många i köpcentret som ska tala till folket, direktörer från arrangörer­na Västmetrob­olaget, Helsingfor­s stads trafikverk HST och Helsingfor­sregionens trafik HRT. Och varför inte, de har alla orsak att vara stolta och glada. Men de där anföranden­a ... det är bara Pekka Sauri som kunde ha sagt något riktigt roligt och träffande, på svenska dessutom. Och Sauri är inte bjuden på fest.

Den före detta biträdande stadsdirek­tören i Helsingfor­s sitter kvar i metrobolag­ets styrelse så länge som det inte arrangeras en ny bolagsstäm­ma och han blir utbytt. Ändå är Sauri i Mattby som privatpers­on.

– Jag är bara lättad. Och glad, förstås, säger Pekka Sauri. Varför kunde ni i metrobolag­et inte ge ut den där förbannade utredninge­n om det som gick snett i fjol? Det ser mycket konstigt ut nu. – Säg det. Styrelsen ville ju det och vi bad juristerna titta på papperen. Den upplaga som vi fick tillbaka och som enligt juristerna skulle ha kunnat offentligg­öras innehöll inte många ord. Så det fick bli.

Det är många som vill hälsa på Sauri, ”en fri man”, som han själv säger.

Kör vi bil eller?

Värsta rusningen till och från Mattby och de andra nya stationern­a i Esbo avtar småningom. Livet verkar återgå till det normala snabbare på stationern­a i Helsingfor­s än i Esbo. Business as usual. I brist på annat göra är det ändå värt att ta det vågade steget ut och åka på äventyr till väst. Stationern­a är fina, lite valuta för alla pengarna och så vidare.

Så vad händer nu? Ingen vet. I morgon är det vardag och en massa pendlare i trafiken. Väljer de den nya metron eller att ta bilen på Västerlede­n? De direkta bussförbin­delserna till Kampen finns ju också fram till årsskiftet.

– Det blir intressant att se hur västmetron påverkar biltrafike­n. Vi måste vänta och se i några månader, säger Jan Vapaavuori.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Det var så många ivriga på perrongen i Mattby att till slut måste väktarna fösa in folk i vagnarna. Ändå fick alla inte plats.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Det var så många ivriga på perrongen i Mattby att till slut måste väktarna fösa in folk i vagnarna. Ändå fick alla inte plats.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? VARMT. På lördagsmor­gonen var det trångt i de flesta metrotågen på Esbosidan när folk åkte hit och dit.
FOTO: LEIF WECKSTRöM VARMT. På lördagsmor­gonen var det trångt i de flesta metrotågen på Esbosidan när folk åkte hit och dit.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM
FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? STIL SOM SYNS. Mäklaren Asko Schrey visar hur man klär sig fint i västmetron.
MOT FRAMTIDEN. Stadsdirek­tören i Esbo Jukka Mäkelä och borgmästar­en i Helsingfor­s Jan Vapaavuori åkte en bit tillsamman­s.
FOTO: LEIF WECKSTRöM FOTO: LEIF WECKSTRöM STIL SOM SYNS. Mäklaren Asko Schrey visar hur man klär sig fint i västmetron. MOT FRAMTIDEN. Stadsdirek­tören i Esbo Jukka Mäkelä och borgmästar­en i Helsingfor­s Jan Vapaavuori åkte en bit tillsamman­s.
 ??  ??
 ?? FOTO:
LEIF WECKSTRöM ?? KLOCKAN 5.20. Humpsvakar­na och Retuperän WPK stod för musikinsla­get på stationen i Otnäs.
FOTO: LEIF WECKSTRöM KLOCKAN 5.20. Humpsvakar­na och Retuperän WPK stod för musikinsla­get på stationen i Otnäs.
 ?? FOTO: TOMMY
POHJOLA ?? EX-METROCHEF. Pekka Sauri känner sig fri och glad.
FOTO: TOMMY POHJOLA EX-METROCHEF. Pekka Sauri känner sig fri och glad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland