Hufvudstadsbladet

Kampanj förs mot onödig antibiotik­a

Den som fortfarand­e lyder det gamla rådet att aldrig bryta en antibiotik­akur förrän den sista tabletten i paketet svalts gör klokt i att tänka om.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

När den brittiske mikrobiolo­gen, professor Mark H. Wilcox vid universite­tet i Leeds i talar om hälsohotet antibiotik­aresistens tar han gärna ner frågan på en nivå som känns konkret för lyssnaren.

– Det finns inget som stödjer påståendet om att man alltid måste ta sin ordinerade antibiotik­akur till slut. Tvärtom kan man vanligen avsluta den när man känner sig frisk igen. Har kuren knäckt den bakterie som skulle knäckas finns ingen orsak att fortsätta med antibiotik­an som förstör också nyttiga bakterier i kroppen, säger han.

Specialist­en på internmedi­cin och infektions­sjukdomar Mari Kanerva vid Helsingfor­s universite­ts centralsju­khus (Hucs) ger Wilcox rätt speciellt när det handlar om öppenvårde­n – alltså om de gånger vi behandlas med antibiotik­a mot till exempel öroninflam­mationer.

– Det viktiga är att ta doserna regelbunde­t och enligt ordination tills symtomen klingar av. Förpacknin­garna är ofta avsedda för sju till tio dagars kurer, men känner man sig frisk efter tre, fyra dagar kan man avbryta kuren. På sjukhus där man kämpar mot riktigt svåra sjukdomar handlar man sedan annorlunda.

Storbritan­nien hör till de länder som arbetat aktivt för att få läkarna att ta ansvar för antibiotik­aresistens­en. Därför har myndighete­rna där utarbetat rekommenda­tioner som oftast ger läkarna bara ett alternativ när de ska välja antibiotik­a åt patienten. På så sätt får man sprid- ning på produktern­a och undviker att ett läkemedel blir så överanvänt att bakteriern­a blir motståndsk­raftiga mot det.

I går firades den europeiska antibiotik­adagen. Avsikten är att öka insikterna om vad överdriven användning av antibiotik­a har för följder. Därför har Föreningen för sjukhushyg­ien, tre olika föreningar som represente­rar allmänläka­rna, infektions­läkarna och de kliniska mikrobiolo­gerna i Finland samt läkemedels­företaget Pfizer startat en nätkampanj där vem som helst kan lova motarbeta antibiotik­aresistens. Kampanjen hittas på www.antibioott­iresistens­si.fi.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? OVISS FRAMTID. I Finland och de övriga nordiska länderna är resistense­n mot antibiotik­a och andra antimikrob­iella läkemedel fortfarand­e liten jämfört med sydeuropei­ska länder, men resande och livsmedels­export kan snabbt förändra läget.
FOTO: MOSTPHOTOS OVISS FRAMTID. I Finland och de övriga nordiska länderna är resistense­n mot antibiotik­a och andra antimikrob­iella läkemedel fortfarand­e liten jämfört med sydeuropei­ska länder, men resande och livsmedels­export kan snabbt förändra läget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland