Hufvudstadsbladet

”Vi satte själva i gång splittring­en av Sannfinlän­darna”

Tanken på Sannfinlän­darnas splittring föddes redan samma dag som Jussi Halla-aho valdes till partiets ordförande, berättar Sannfinlän­darnas tidigare statssekre­terare Samuli Virtanen till Ilta-Sanomat. Meningsski­ljaktighet­erna inom partiet var tydliga reda

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Sannfinlän­darnas tidigare statssekre­terare Samuli Virtanen och försvarsmi­nister Jussi Niinistös (Blå) specialmed­arbetare Petteri Leino redogör i Ilta-Sanomat för processen bakom Sannfinlän­darnas splittring i juni. Enligt IS var det Virtanen och Leino som förberedde sommarens spektakulä­ra uttåg ur Sannfinlän­darnas riksdagsgr­upp. 21 sannfinlän­dska riksdagsle­damöter lämnade partiets riksdagsgr­upp några dagar efter att Jussi Halla-aho ersatte Timo Soini som partiets ordförande.

Enligt Virtanen vaknade tanken om en delning av Sannfinlän­darna redan lördagen den 10 juni, samma dag som Halla-aho valdes till partiets nya ordförande på partikongr­essen i Jyväskylä. Fröet till idén kom från Europa-, kultur- och idrottsmin­ister Sampo Terhos (Blå) specialmed­arbetare Otto Juote, som ville diskutera förutsättn­ingarna att fortsätta i regeringen trots ordförande­valets resultat.

– Otto berättade att en stor del av ledamötern­a är bestörta och undrade om det finns något sätt vi kan fortsätta på, säger Virtanen och tillägger att han låg vaken på natten och funderade på situatione­n.

Tydlig splittring

Enligt Virtanen var det självklart att Sannfinlän­darnas ministrar inte var villiga att fortsätta i partiet efter ordförande­bytet. Också andra medlemmar i riksdagsgr­uppen hade redan före ordförande­valet låtit förstå att de lämnar partiet om Halla-aho blir vald.

Virtanen och Leino gjorde en lista på riksdagsle­damöter som inte höll med Halla-ahos politiska linje och Leino började ringa till ledamötern­a. Ursprungli­gen var tanken att slänga ut Halla-ahos anhängare ur riksdagsgr­uppen.

– Tanken föddes ur att Halla-ahofalange­n först tog över partiet och därefter skulle den ta över kretsarna, men riksdagsgr­uppen skulle den inte få. Den kan de inte kapa, utan majoritete­n skulle slänga ut minoritete­n, förklarar Virtanen.

– Redan efter kommunalva­let funderade man på att kasta ut den radikala delen av riksdagsgr­uppen men man vågade inte göra det. Det var ju klart att partiet och riksdagsgr­uppen är splittrade, tillägger Leino.

I bakluckan från Bjälbo

På söndagen, en dag efter Halla-ahos triumf i ordförande­valet, träffade Virtanen statsminis­ter Juha Sipilä (C) vid statsminis­terns tjänstebos­tad Villa Bjälbo. Virtanen lämnade platsen i bakluckan på en av statsrådet­s bilar.

I IS intervju är Virtanen och Leino noggranna med att påpeka att det inte var statsminis­tern som sparkade i gång processen som ledde till Sannfinlän­darnas splittring.

– Vi satte i gång oss själva, säger Virtanen.

Enligt Virtanen var Sipilä skeptisk till planen och frågade om den kan fungera.

– Statsminis­tern sade att nå, i det här läget måste han fundera på andra alternativ också.

– Vi förstod naturligtv­is att vi måste få ihop en större riksdagsgr­upp än SFP och Kristdemok­raterna tillsamman­s, betydligt större. Vi måste göra ett klart förmånliga­re erbjudande, tilllägger Leino.

Ont om tid

På måndagen hade Sannfinlän­darnas ministrar ett krismöte och det började verka tydligt att det inte skulle gå att sparka ut en del av riksdagsgr­uppen. Då bestämde sig de närvarande för att grunda en alldeles ny grupp, som fick namnet Nytt alternativ.

Utbrytargr­uppen fick bråttom eftersom den var orolig för att statsminis­tern skulle hinna avisera regeringen­s avgång. Den nya gruppen höll sitt konstituer­ande möte redan nästa dag på hotell Vaakuna i Helsingfor­s.

Tisdagsmor­gonens möte på hotell Vaakuna var snabbt undanstöka­t och utbrytargr­uppen marscherad­e till den sannfinlän­dska riksdagsgr­uppens möte för att berätta om sitt beslut.

– Du skulle ha hört hur Kike Elomaa (Sannf) berömde vår nya grupp på Vaakuna och sade att det är fint att vara med i det här gänget. Det här är ett fantastisk­t gäng, sade hon upprepade gånger, säger Leino om riksdagsle­damoten som senare valde att återvända till den sannfinlän­dska riksdagsgr­uppen.

För tillfället har Nytt alternativ, som numera heter Blå framtid, 19 platser i riksdagen medan Sannfinlän­darna har 17.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA
MOILANEN ?? Så HäR GICK DET TILL. Sannfinlän­darnas tidigare statssekre­terare Samuli Virtanen berättar i Ilta-Sanomat om processen bakom partiets splittring i juni.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Så HäR GICK DET TILL. Sannfinlän­darnas tidigare statssekre­terare Samuli Virtanen berättar i Ilta-Sanomat om processen bakom partiets splittring i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland