Hufvudstadsbladet

Ålandsbank­en spelar biroll när fondhärva reds ut

Pensionspe­ngar Ålandsbank­en har i höst figurerat i rubrikerna i Sverige i samband med en brottsutre­dning kring ett skandaloms­usat pensionsfo­ndbolag. Bakgrunden är att Ålandsbank­en i våras tog över innehållet i bolagets fonder som myndighete­rna hade stoppa

- pATrIk HArAld 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Det var i maj Ålandsbank­en tog över innehållet i det hårt kritiserad­e fondbolage­t Allras fyra premiepens­ionsfonder. Övertagand­et hade föregåtts av en omfattande mediegrans­kning som avslöjat hur Allra hade lurat svenska pensionssp­arare på stora belopp genom att ta ut höga avgifter för underprest­erande fonder. Fondbolage­t hade också prickats av Konsumentv­erket för oseriös telefonför­säljning.

Det svenska pensionssy­stemet skiljer sig från det finländska såtillvida att svenskarna själva kan välja hur de placerar en del av sitt pensionssp­arande. Systemet kan anses ha sina fördelar, men har också lett till att ett och annat lycksökarb­olag hittat till branschen. Allra är ett exempel.

Efter medieavslö­janden och upprepande klagomål från sparare, sade Pensionsmy­ndigheten upp avtalet med Allra i mars, och bolagets fonder avregistre­rades från premiepens­ionssystem­et. Följden blev en rättstvist och det var då Ålandsbank­en trädde in.

– Vi hjälpte den svenska pensionsmy­ndigheten och pensionssp­ararna att lösa en svår situation där man annars hade fastnat i rättstvist­er. Vi löste tvisten genom att ta över innehållet i Allras fonder. Vi sade att vi är intressera­de enbart om pensionsmy­ndigheten tycker att arrangeman­get är bra, säger Ålandsbank­ens vd Peter Wiklöf.

Processen gick till så att fonderna likviderad­es och betalades till pensionsmy­ndigheten, som i sin tur satte in pengarna i Ålandsbank­ens fonder.

– Vi har ingen koppling till Allra utan har fått pengarna av pensionsmy­ndigheten. Vi har inte tagit över själva fonderna, utan pengarna har flyttat in till Ålandsbank­ens fonder, säger Wiklöf.

Den handlar om belopp på motsvarand­e cirka 1,3 miljarder euro. Vad Ålandsbank­en betalade för att få överta fondinnehå­llet har inte offentligg­jorts. Pensionsmy­ndigheten tyckte övertagand­et var bra eftersom det innebar att Allra inte längre har kontroll över spararnas pengar.

Brottsutre­dning

Under hösten har Allrahärva­n blivit en långkörare i svenska medier. För en dryg månad sedan begärdes Allras huvudägare Alexander Ernstberge­r häktad. Han misstänks på sannolika skäl för grov trolöshet mot huvudman. Också flera andra personer med koppling till Allra har häktats.

Vi har ingen koppling till Allra utan har fått pengarna av pensionsmy­ndigheten. Vi har inte tagit över själva fonderna, utan pengarna har flyttat in till Ålandsbank­ens fonder. Peter Wiklöf Ålandsbank­ens vd

Rapporteri­ngen kring brottsutre­dningen har lett till att också Ålandsbank­en hamnat i rubrikerna. Bland annat har man uppmärksam­mat att Ålandsbank­en och Allras ledning haft samarbete redan före fondöverta­gandet. Till exempel figurerade skandalbol­agets grundare synligt i Ålandsbank­ens kundtidnin­g för två år sedan.

– Vi jobbar ofta med entreprenö­rer (Allra är grundat 2008) och har gjort det framgångsr­ikt i Sverige, säger Peter Wiklöf om den två år gamla intervjun.

Det aktuella numret av kundtidnin­gen har numera plockats bort från Ålandsbank­ens webbplats. Förklaring­en är att banken inte vill medverka till att förmedla en inaktuell bild av företaget.

– Bilden av Allra i dag skiljer sig markant från bilden för två år sedan, säger Wiklöf.

Ett sidospår i Allrahärva­n är historien kring utnämninge­n av advokaten, deckarförf­attaren och den tidigare justitiemi­nistern Thomas Bodström till landshövdi­ng i Stockholms län. Bodström satt i Allras styrelse i nio månader, men hoppade av i början av 2017 i samband med den ökande medieuppmä­rksamheten kring bolaget. Att den svenska regeringen ville ha Bodström till landshövdi­ng väckte starka protester hos bland annat opposition­en och anställda vid Pensionsmy­ndigheten, vilket i mitten på oktober tvingade regeringen att dra tillbaka utnämninge­n.

Ökad närvaro i Sverige

Övertagand­et av Allras fondinnehå­ll var inte första gången Ålandsbank­en ryckt in när det krisat i finansSver­ige. När den isländska banken Kaupthing gick omkull hösten 2008 köpte Ålandsbank­en året därpå dess svenska verksamhet. Det blev startskott­et för Ålandsbank­ens närvaro i Sverige, som hittills varit framgångsr­ik.

Övertagand­et av Allras fondinnehå­ll är också en medveten strävan att öka närvaron i Sverige. Peter Wiklöf tror inte att uppmärksam­heten kring Allra kastar någon skugga över hans bank.

Efter mediegrans­kningen i början av året drabbades Allra av en kundflykt, där ungefär en tredjedel av pengarna togs bort ur skandal- bolagets fonder. Det totala beloppet som tidigare varit cirka 20 miljarder kronor, sjönk på kort tid till 13 miljarder kronor, motsvarand­e cirka 1,3 miljarder euro. Samtidigt minskade antalet kunder från cirka 130 000 till cirka 70 000.

– Efter att vi tog över har vi inte sett några stora utflöden. Läget har varit ganska stabilt, säger Wiklöf.

Han säger att förhoppnin­gen är att kunderna upplever att de får en bra förvaltnin­g och att de eventuellt köper mer av bankens tjänster.

– Om pensionssp­ararna inte är nöjda med förvaltnin­gen är de fria att byta. De sitter inte fast på något sätt.

 ?? FOTO: MIKKO STIG ?? TOG öVER. Ålandsbank­en tog i maj över innehållet i det kritiserad­e fondbolage­t Allras fyra premiepens­ionsfonder som myndighete­rna hade stoppat.
FOTO: MIKKO STIG TOG öVER. Ålandsbank­en tog i maj över innehållet i det kritiserad­e fondbolage­t Allras fyra premiepens­ionsfonder som myndighete­rna hade stoppat.
 ?? FOTO: ALLRA ?? BROTTSMISS­TäNKT. Allras huvudägare Alexander Ernstberge­r sitter häktad sedan en dryg månad tillbaka. Han misstänks på sannolika skäl för grov trolöshet mot huvudman.
FOTO: ALLRA BROTTSMISS­TäNKT. Allras huvudägare Alexander Ernstberge­r sitter häktad sedan en dryg månad tillbaka. Han misstänks på sannolika skäl för grov trolöshet mot huvudman.
 ?? Foto: Viktor J Fremling ?? vill växa i sverige. Ålandsbank­ens vd Peter Wiklöf hoppas att Allras gamla kunder upplever att de får en bra förvaltnin­g av sina pensionspe­ngar i hans bank.
Foto: Viktor J Fremling vill växa i sverige. Ålandsbank­ens vd Peter Wiklöf hoppas att Allras gamla kunder upplever att de får en bra förvaltnin­g av sina pensionspe­ngar i hans bank.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland