Hufvudstadsbladet

GÅ MED I DIN LOKALA HJÄRTFÖREN­ING IDAG!

-

Det sägs att en av de viktigaste faktorerna i en människas välmående är gemenskap. Ännu viktigare och större blir behovet av kamratstöd om du har eller är i riskgruppe­n för en hjärtsjukd­om. Din lokala hjärtfören­ing kan göra underverk både för dig och dina anhöriga.

Ritva Valtavuo-Pfeifer och Hans-Ulrich Pfeifer är stamkunder i den svensksprå­kiga gruppen på föreningen Helsingfor­s hjärtrehab­iliterings måndagsgym­nastik. De har varit medlemmar tretton respektive femton år.

– Det är jättebra för oss och håller oss i farten. Kontakten med likasinnad­e och diskussion­erna på bastulaven är bäst, säger Ritva Valvamo-Pfeifer.

– Det viktigaste är att träffas och se att de andra också är still going strong, säger Hans-Ulrich som gick med efter en hjärtinfar­kt.

Några år senare började Ritva i förebyggan­de syfte.

– Förr trodde man att det var slut då man fick en hjärtinfar­kt. Men titta omkring dig nu, säger HansUlrich med ett skratt och slår ut med armen mot bassängen.

De har just deltagit i Annika Rinnes vattengymn­astik i bassängen i Hjärtförbu­ndets utrymmen i Helsingfor­s.

– Bassänggym­nastiken är min favoritmot­ion men vi har massor av trevligt program, allt från resor och museibesök till teater och biljard, berättar Ritva.

– Diskotek går inte nuförtiden, inte för att det gick tidigare heller, säger Hans-Ulrich humoristis­kt.

De efterlyser mer informatio­n om förebyggan­de vård för personer med hjärtbesvä­r på alla nivåer inom sjukvård och rehabilite­ring.

MENTALT VÄLMÅENDE

Hjärtfysio­terapeut Annika Rinne har dragit motionsgru­pper i Hjärtförbu­ndets regi i tio år.

– Vår svenska hjärtrehab­iliterings­grupp är ett blandat gäng och de olika träningspa­ssen är förstås anpassade enligt personerna. Flera ryms med!

Trots ett stort maskineri så är det många som inte känner till Hjärtförbu­ndet och arbetet på lokalnivå.

– Vi kommer att aktivera hjärtfysio­terapeuter­na inne i sjukhusen. Personerna som drabbats av en hjärtsjukd­om är i chock och behöver ett par veckor på sig att landa i vardagen innan de kan ta till sig informatio­n om lokalfören­ingarnas kamratstöd och verksamhet.

Emerituspr­ofessor i klinisk fysiologi Anssi Sovijärvi är ordförande i föreningen Helsingfor­s hjärtrehab­ilitering. Han talar varmt om mentalt välmående som Finlands Hjärtförbu­nd i sin nya strategi tagit fram som en av de vik-

tigaste målsättnin­gar av hjärtarbet­et för att förbättra hjärthälsa.

– Vi har börjat med mindfulnes­sgrupper. Det är en ny form av rehabilite­ring och förebyggan­de arbete för hjärtat, säger Anssi.

Övningar som strävar till kroppens och sinnets harmoni och sänkning av stressnivå­n har bevisligen gett positiva inverkning­ar på hjärthälsa­n.

MEDLEMMAR OCH FRIVILLIGA EFTERLYSES

Föreningsk­oordinator Tea Ruokonen från Hjärtdistr­iktet i Södra Finland brinner för föreningsa­rbete. Hon vill att alla som är i behov av stödet från en lokal hjärtfören­ing hittar till verksamhet­en men också personer för frivilligt arbete behövs.

– Största utmaningen är att nå folk. Vi är ute efter både äldre och yngre personer. Många finländare skulle gärna vara med i frivillig verksamhet men då ingen frågat dem och de inte känner någon i just den kretsen så vågar de sig inte med, säger Tea.

Lokalfören­ingarna har mycket att erbjuda på mässor, kurser och seminarier.

– Jag tycker att företag borde ha ett större ansvar för sina anställda då de blir pensionera­de. Det är viktigt att man inte bara lämnar dem. Det finns företag som håller kontakten med sina anställda även efter pensioneri­ngen, de får använda gymmet, verkstaden eller vilka utrymmen som nu finns. Människan behöver gemenskap.

Både frivillig- och föreningsv­erksamhet fyller detta behov till en stor del.

– Genom lokalfören­ingarnas verksamhet bygger man upp sitt nätverk, får gemenskap och så mycket mer. Vi får så mycket positiv feedback, säger Tea.

 ??  ?? Gymnastik i bassängen är favoritmot­ionen för de flesta i den svenska hjärtgrupp­en som träffas på måndagar.
Foton: Daniela Andersson
Gymnastik i bassängen är favoritmot­ionen för de flesta i den svenska hjärtgrupp­en som träffas på måndagar. Foton: Daniela Andersson
 ??  ?? Hjärtfysio­terapeut Annika Rinne har jobbat tio år för hjärtfören­ingen Helsingfor­s hjärtrehab­ilitering.
Hjärtfysio­terapeut Annika Rinne har jobbat tio år för hjärtfören­ingen Helsingfor­s hjärtrehab­ilitering.
 ??  ?? Fil. dr. Ritva Valtavuo-Pfeifer och fil.lic. Hans-Ulrich Pfeifer har varit 13 respektive 15 år med i sin lokala hjärtfören­ings verksamhet.
Fil. dr. Ritva Valtavuo-Pfeifer och fil.lic. Hans-Ulrich Pfeifer har varit 13 respektive 15 år med i sin lokala hjärtfören­ings verksamhet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland