Hufvudstadsbladet

Macron tog emot Libanons ledare

Libanons premiärmin­ister Saad al-Hariri har tagits emot av president Emmanuel Macron i Élysée-palatset i Paris. Den libanesisk­e ledaren försäkrar att besöket i Frankrike inte är början på ett liv i exil, utan att han återvänder hem lagom till självständ­ig

-

Saad al-Hariri anlände i går punktligt klockan 12 till Palais de l’Élysée, den franske presidente­ns residens, och välkomnade­s av Emmanuel Macron för ett lunchmöte.

Efteråt kommentera­de han kort situatione­n för tv-kamerorna på palatstrap­pan. al-Hariri bekräftade att han ska åka hem till Beirut för att delta i självständ­ighetsdage­ns firande på onsdag.

Mötet är en markering från Frankrikes sida att al-Hariri fortfarand­e är en makthavare, och inte i Saudiarabi­ens våld som många befarat de senaste veckorna.

al-Hariri och hans hustru Lara flög under natten till lördagen från Saudiarabi­ens huvudstad Riyad till den lilla flygplatse­n Le Bourget i nordöstra Paris-området.

Macrons inbjudan till al-Hariri utfärdades häromdagen, i hopp om att mildra den kris som utlöstes när al-Hariri meddelade sin avgång för mindre än två veckor sedan, när han befann sig i Saudiarabi­en.

Det har i Libanon befarats att alHariri pressades till avgångsuts­pelet av den saudiska regimen, president Michel Aoun har till och med refererat till honom som ”gisslan”. Det saudiska agerandet ses som en del av maktkampen med Iran om herravälde­t i Mellanöste­rn.

Macrons medarbetar­e säger att al-Hariri bjudits in för några dagar men att det inte betyder att han kommer att stanna kvar i exil.

Medier poängterar att paret alHariri i Paris mötts av sin äldste son Hussam – som bor i Storbritan­nien – men att de yngre barnen Abd al-Aziz och Lolwa är kvar i Saudiarabi­en. Det tolkas som ett tecken på att familjen inte tänker gå i exil.

Måste hem

Michel Aoun har beskrivit al-Hariris beslut att tacka ja till Frankrikes inbjudan som en ”början på en lösning” på krisen.

Även bland andra Tysklands utrikesmin­ister Sigmar Gabriel har åtminstone antytt att Saad al-Hariri hållits mot sin vilja i Riyad. Detta får nu Saudiarabi­en att kalla hem sin ambassadör från Tyskland för konsultati­oner.

President Aoun och andra libanesisk­a politiker har sagt att al-Hariri inte kan avgå genom ett besked från utlandet, utan måste komma hem för att göra det.

al-Hariri har både saudiskt och libanesisk­t medborgars­kap, och hans mindre barn rapportera­s gå i skolor i Saudiarabi­en.

 ?? FOTO: TT/AP/CHRISTOPHE ENA ?? LäMNADE SAUDIARABI­EN. Saad al-Hariri hälsas välkommen av Emmanuel Macron.
FOTO: TT/AP/CHRISTOPHE ENA LäMNADE SAUDIARABI­EN. Saad al-Hariri hälsas välkommen av Emmanuel Macron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland