Hufvudstadsbladet

Turnerings­seger på hemmaplan för Ruusuvuori

Emil Ruusuvuori tog hem segern i ITF Futures-turneringe­n i Helsingfor­s. Nu siktar 18-åringen vidare mot Challenger­turneringa­r.

-

TENNIS 18-åriga Emil Ruusuvuori fick en perfekt avslutning på sin starka vecka i ITF Futures -turneringe­n i Helsingfor­s då han slog Jevgenij Karlovskij i finalen.

Ruusuvuori förlorade första setet med 4–6 men efter det handlade matchen bara om finländare­n. Ruusuvuori var förkrossan­de överlägsen och tog hem andra set med 6–0 och vann också de fem första gamen i tredje set. Rysslands Karlovskij tog hem ett game men Ruusuvuori setet med 6–1 och matchen med 2–1.

Den unga finländare­n var själv överraskad av hur starkt han kunde vända underläge efter första set.

– Han spelade otroligt bra i första set och jag visste inte riktigt vad jag skulle göra. Jag fick en bra inledning på andra set då jag direkt bröt hans serve. Då fick jag också i gång mitt eget spel och kunde ta hem matchen, säger Ruusuvuori till Yle.

– Jag är oerhört nöjd över att jag kunde ta hem segern efter att ha varit i ett så tufft läge.

Segern i Talis 25 000 dollars turnering var den första i proffskarr­iären för Ruusuvuori. I slutet av oktober tog han en meriterand­e seger i ITF Junior Masters, en turnering för världens bästa juniorer.

– Det är en otroligt stor sak att ta min första seger. Och att göra det så här snabbt i karriären. Jag får rankingpoä­ng som hjälper mig att få spela tävlingar nästa år, säger Ruusuvuori till Yle.

Dessutom blir det lite välkommet klirr i kassan tack vare segern. Ruusuvuori spelade hem 3 000 euro i prispengar under veckan i Helsingfor­s.

Han ska spela några ITF Futures-turneringa­r i Thailand inför ju- len och nästa år siktar han på att spela på Challenger-nivå.

Karlovskij är 334 på världsrank­ingen medan Ruusuvuori­s placering är över tusen. I semifinale­n slog finländare­n Mohamed Safwat som är rankad 217 i världen.

Tack vare segern klättrar Ruusuvuori rejält på världsrank­ingen.

HBL

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? Ruusuvuori tog ett viktigt steg i karriären den här veckan.
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG Ruusuvuori tog ett viktigt steg i karriären den här veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland