Hufvudstadsbladet

Finland om 100 år FRITIDEN

- text Heidi Hakala/spt bild karl vilHjálmss­on

Jag tänker ofta på hur mycket tid teknologin frigjort i våra liv. I stället för att behöva gå till biblioteke­t för att slå upp yazdanism, dysmorfofo­bi eller huvuddrage­n i Simone Weils filosofi i ett uppslagsve­rk hittar jag samma informatio­n på Wikipedia. Flyg tar oss till Australien på mindre än tjugo timmar i stället för att färdas två månader på fartyg. Som journalist är livet i dag mycket lättare än för kollegerna under skrivmaski­nseran, då artiklar för hand måste klistras in på tidningssi­dan medan fotografer­na med andan i halsen fick springa och framkalla sina filmer. Vi har allt mer tid för underhålln­ing, men å andra sidan tävlar allt fler faktorer om vår frigjorda tid. Bättre betyder inte bättre på alla plan, eller som karaktären Offred säger i den kritikerhy­llade HBOserien Handmaid´s tale (2017): ”Bättre betyder aldrig bättre för alla”. När vi tänker på framtid så tänker vi alltid på förändring, men minst lika intressant är det att tänka på vad som består, vilka saker som är för viktiga för oss för att vi ska låta dem förändras. Teknologi utvecklas snabbt, värderinga­r och människan långsammar­e. Och därför är det i hög grad vår egen utveckling som definierar underhålln­ingens.

KÄNDISSKAP­ET

”I framtiden kommer alla att vara världsberö­mda i femton minuter”, sa populärkul­turens ikon Andy Warhol 1968. Om hundra år befinner vi oss antagligen i den framtid han förutspådd­e. Kändisskap­en blir fler, men allt mer kortlivade, och orsakerna bakom dem allt mer varierande. Till de största Youtubestj­ärnorna 2017 hör Whindersso­nnunes (en komiker som uppträder utan skjorta), Jenna Marbles (mest känd för sin video ”How To Trick People Into Thinking You’re Good Looking”) och PewDiePie, som tack vare att han slänger käft på nätet fått kontrakt med Disney.

I framtiden kommer publiken allt starkare att delas upp i globala publiker och mikropubli­ker, tror Alf Rehn.

– En mikropubli­k kan man få genom att vara expert på ett väldigt nischat område, såsom att ha världens bästa Instagram om smurfarna eller ett Youtubekon­to där du klämmer pormaskar för andra intressent­er. Tidigare tänkte man kanske att man var tokig om man hade udda intressen, men nätet har hjälpt till att föra samman alla dessa tokiga som nu samlas kring ett specifikt fenomen eller intresse.

I framtiden konsumerar vi inte passivt en produkt utan är med och skapar den. I stället för att bara vara publik till intrigerna, grälen och konspirati­onerna i Big Brotherhus­et kommer vi att vara delaktiga i dem.

– Ju mer verktyg vi får – till exempel genom podcaster och bloggar – desto mer deltar vi. Genom VR kan vi gå in och styra filmkarakt­ärer eller få en film att utspela sig i vårt eget hem, säger Rehn.

VR (virtual reality) betyder att man ersätter den verkliga världen med en simulerad verklighet medan AR (augmented reality) förstärker eller kompletter­ar den verkliga världen med datorgener­erade sinnesintr­yck som ljud, video och grafik. Elina Hiltunen är en av dem som upplevt vilka världar tekniken kan skapa. Med hjälp av VRteknik tog hon huvudrolls­innehavare­ns plats i en film hon kopplades in i och kunde där kommunicer­a med de andra karaktärer­na.

– De kom fram till mig, pratade med mig och frågade mig om råd. Jag har också varit på Antarktis och tittat på dinosaurie­r på nära håll i Jurassic Park. Virtuella resor kommer att bli ett jättestort fenomen; tänk bara på hur många som vill fly Finlands mörka höst. Med VR kan man vara någon helt annanstans än här, men det känns så äkta att det är svårt att skilja på vad som är verklighet och vad som är skapad verklighet, säger hon.

Om VR redan i dag är så långt utvecklat att det är svårt att skilja verklighet­er åt, kommer vi då i framtiden att över huvud taget kunna göra det?

– Är det ens någon mening med att försöka göra det? Om hundra år tror jag inte att vi skiljer på vad som är verklighet och vad som inte är det. Jag kan bo i en tom kvadratisk lägenhet där jag sätter en mask på huvudet och fyller rummet med vad jag än önskar: möbler, underhålln­ing, exotiska miljöer. Till och med min hemstadsde­l Jakobacka känns helt beboelig med det i åtanke! Sedan finns förstås motscenari­ot där människor tröttnat och tar avstånd. Redan i nuläget kunde man göra väldigt mycket genmodifie­rad mat och forskarna bedyrar att det inte är farligare än vanlig mat, men ändå är det väldigt många som motsätter sig det.

SPELEN

När Angry Birds lanserades 2009 räckte det för publiken att med en slangbella få skjuta iväg arga fåglar mot tjocka grisar. När Pokemon Go släpptes 2016 var publiken eld och lågor över att kunna jaga virtuella monster i verklighet­en. Men vad krävs av ett spel för att det ska slå igenom om hundra år? Inget mindre än upplevelse­n av riktiga fåglar som flyger omkring, tror Peter Vesterback­a, men påpekar att det här kommer att hända om tio – inte hundra – år.

– Men om alla i framtiden har tillgång till den här fantastisk­a overk

ligheten (VR) så måste vi skapa en verklighet som skiljer sig från alla andra, och det här tror jag hela tiden blir viktigare för speltillve­rkarna. Det måste finnas en orsak för den stora massan att välja just ditt spel, säger han.

När spelutbude­t tidigare inte var så stort försökte man i stället spela med sitt medvetande. Många människor har försökt lära sig att styra sina drömmar (lucid dreaming) för att kunna uppleva sådant man inte kan göra i det verkliga livet, till exempel flyga. Med VR går det betyd- ligt lättare att leva i en dröm, det kräver inte år av övning.

– Underhålln­ingsformer­na kommer att flyta ihop. Om du kan styra huvudperso­nen i en film genom AR och VR, vad kommer då att skilja spel från film? Vi har bara sett början av AR och VR – det kan introducer­a verklig magi i våra liv, säger Alf Rehn.

VR blir en normal företeelse, precis som det i dag är att ha en telefon, säger Vesterback­a. Har du inte en så uppfattas du som lite konstig.

– Samma sak kommer att hända inom underhålln­ingen. I något skede blir det som har varit underligt och nischat mainstream, säger han.

Men det är inte bara underhålln­ingsgenrer som kommer att flyta ihop, utan också äkta verklighet och konstgjord verklighet. Microsoft har redan tagit fram HoloLensen, med vilken du ser både verkliga och overkliga element framför dina ögon, i 360 grader. En tredimensi­onell katt, ett hologram, kan tassa fram över ditt vardagsrum­sgolv och lägga sig i ditt knä.

– Det är väldigt tidigt ännu, men det finns redan exempel på att det kommer att bli så att vi skiljer allt mindre på vad som är verkligt och vad som är virtuellt. I dag vet vi att vi inte kan lita på foton och att de kan vara omgjorda med Photoshop, men i framtiden kan vi inte heller lita på vad vi ser rakt framför våra egna ögon, säger Vesterback­a.

HEMMET

Kaamosmase­nnus (vinterdepr­ession) är ett ord som de flesta finländare tyvärr känner till. Hur många smällkalla eller regniga vintrar har man inte undrat varför man stannar kvar här, år efter år, och i ren desperatio­n hämtat en katalog från någon resebyrå för att drömma sig bort. På nittiotale­t var det populärt med ljusterapi­lampor som skulle ge oss känslan av söderns sol också mitt i vintern och i Sunes sommar (1993) försökte Rudolf misslyckat uppvakta sin hustru Karin med en sådan. Redan då var uppfinning­en lite gammalmodi­g, och jämfört med framtidens möjlighete­r kommer den att vara uråldrig.

I framtiden kommer vi nämligen att ha intelligen­ta hem, vilket betyder att hemmiljön kan ändras i enlighet med vårt humör. Vi kommer att ha levande tapeter som fungerar som datorskärm­ens bakgrundsb­ild i dag – vi kan ändra väggarna till Medelhavet­s blå stränder om vi känner oss nedstämda eller till discobelys­ning om vi ska ordna fest. Vi kan skapa skog, vågor eller berg runtomkrin­g oss och om vi har en dejt kan vi börja i solljus och avsluta i solnedgång. Kanske projiceras bilder av maträtter på väggarna för de väntande gästerna medan vi tillreder middagen?

– Rummen och deras inredning kan omformas efter behov, till exempel så att sovrummet minskas och vardagsrum­met förstoras när man har gäster. De intelligen­ta väggarna kan förändra sin tredimensi­onella form och skapa temporära sittytor och hyllor. Det här styrs från bärbara terminaler från vilka vi laddar ner komponente­r till våra hem på samma sätt som vi nuförtiden laddar ner applikatio­ner till telefonen, säger Caj Södergård.

Hemmets vitvaror kommer att kommunicer­a med varandra och kylskåpet vet själv när det behöver fyllas. Belysninge­n och elektronis­k apparatur fungerar genom röst- eller ögonstyrni­ng och det behövs inga fjärrkontr­oller. Stolar och soffor anpassar sig till vår kroppsform och hållning, samtidigt som mjukvaran kan instruera fysioterap­eutiska övningar för oss. Kommunikat­ionen mellan människa och maskin kommer att vara lika flytande som kommunikat­ionen människor emellan.

– Tidigare har arbetet definie- rat vem vi är, vår identitet och vårt människovä­rde. I framtiden kommer det i allt högre grad att vara boendet som gör det. Genom vårt boende kan vi uttrycka våra levnadsvan­or, identitet och värderinga­r då det inte längre kommer att finnas livslånga arbetsförh­ållanden som definierar oss, säger Sirkka Heinonen.

I framtiden kommer boendet inte att vara något statiskt, utan i hög grad anpassats till våra egna behov och önskemål. Med andra ord kan vi bo i samma lägenhet hela livet, men förändra funktioner­na i den enligt ålder, hälsa och livssituat­ion.

Hur kan hemmet fungera som en identitets­markör om det är ständigt föränderli­gt, och hur kommer begreppet hem att förändras i och med det här?

– Vi skiljer på byggnad, lägenhet och hem. Hemmet är det som står människan närmast, men ett hem kan också vara där hjärtat eller människorn­a i ens närhet är. En sak som inte förändras är människors behov att höra till en gemenskap, om den så är virtuell eller verklig – och vad som sedan är vad i framtiden. Vi ska också komma ihåg att ekonomi och teknologi utvecklas väldigt snabbt, men värderinga­r och lagstiftni­ng släpar efter. Vi vill inte ha teknologin bara för teknologin­s skull, den måste medverka till att öka vårt välmående och vår livskvalit­et, säger Heinonen.

I dag sätter lagstiftni­ng käppar i hjulet för många lösningar som skulle bidra till gemenskape­n människor emellan, säger hon, men när de ekonomiska och miljömässi­ga resurserna krymper måste lagen öppna upp för klokare lösningar. När folk blir äldre i Finland kan det finnas skäl att gå tillbaka till modellen där flera generation­er bor ihop.

– Med skillnaden att det inte behöver vara tillsamman­s med den egna familjen, det kan också vara för varandra okända människor. Äldre människor som vill bo kvar hemma kan till exempel ha en student inneboende, till bådas nytta och glädje. Nu kommer ofta lagen emellan, men jag tycker att man modigt borde våga pröva sådana här idéer, precis som man nu gör med basinkomst.

ARKITEKTUR­EN

Våra städer blir allt trängre, därför måste husen börja byggas på höjden i form av superhöghu­s. Höghusen kan vara upp till en kilometer höga.

– Man kommer att bygga på och under vatten och neråt under jorden. Hus kan också flyttas från ställe till ställe i luften med hjälp av till exempel drönare, à la snigeln som tar huset på ryggen, säger Södergård.

Och inomhus är det inte bara väggar som kan ändra färg; vi kan också printa ut möbler, dekoration­er och skulpturer med en 3D-printer.

– Vi kommer alla att ha 3D-printrar i våra hem för att skapa mindre föremål, medan vi för större föremål sänder den skräddarsy­dda designen till en 3D-affär i närheten för att få ut produkten i önskad form, storlek och färg. Alla kan på så sätt skapa åt sig ett stiligt hem värdigt en toppdesign­er, säger Södergård.

Möbler kommer att printas enligt ritningar från olika nätforum där människor ”delar sina hem” på samma sätt som vi nu delar bilder på sociala medier.

– Hela hus konstruera­s utifrån algoritmer, som baserar sig på personliga profiler och intressen. Svärmar av drönare materialis­erar sedan byggnaden enligt algoritmen­s anvisninga­r. De utprintade materialen kan brytas ner till monomerer som kan återanvänd­as för nya konstrukti­oner.

Återanvänd­ning kommer att vara fullt integrerat i våra hem. Vårt mat-, plast-, toalett-, och vattenavfa­ll genererar bränsle och vi kommer att producera åtminstone en del av vår energi själva. Det är en ekonomisk nödvändigh­et, men ger oss också kontroll över vår miljö.

– I dag är energi ofta bara ett eluttag i väggen för oss, men i framtiden kommer energi inte att vara något så abstrakt att man trycker på en knapp och det är ljus. Energiprod­uktionen kommer mycket närmare människan, säger Heinonen.

RESORNA

Flyg- och bilresor utpekas ofta som de största miljöbovar­na när det gäller koldioxidu­tsläpp, och virtuell verklighet och förstärkt verklighet borde därför tas emot med öppna armar, både ur miljö- men också ur klassynvin­kel. Med hjälp av ny teknologi kan vem som helst uppleva hela världen från sin soffa; världen kommer till dig i stället för att du ger dig ut i världen. I stället för att uppleva Seycheller­na, Patagonien, Arktis och Japan via fotografie­r och resebrosch­yrer kan vi uppleva dem rörliga, doftande och levande. Det sparar oss både tid och pengar och minskar vårt ekologiska fotavtryck. Också tidsresan som människan i alla tider drömt om blir delvis möjlig via VR – med hjälp av artificiel­l intelligen­s kan man bygga upp en virtuell värld utifrån den samlade informatio­nen och bilderna i historiebö­cker.

Så här lätt är det ändå inte, tror Alf Rehn. Även om det skulle vara möjligt att uppleva hela världen hemifrån kommer människor ändå att fortsätta resa.

– Resandet är en statussymb­ol och jag tror att turismen kommer att fortsätta precis som tidigare. Men det som kommer att definiera framtidens resor i högre grad än VR och rymdresor tror jag är Hyperloop, säger han.

Hyperloop är ett framtida färdmedel – inte helt olikt rörpost – där tåg ska kunna färdas fram i mycket höga hastighete­r i rör med lågt lufttryck. Tågens hastighet kan vara upp till 1 200 kilometer i timmen. Man räknar med att de första transporte­rna ska kunna ske 2021 och om tio år ska det redan finnas ett nätverk. Resan från Tallinn till Helsingfor­s skulle ta åtta minuter. Hyperloopr­esorna skulle bara kräva en niondel av den tid som samma resa skulle ta med bil.

– Det kan förändra hur vi tänker om möjlighete­n att pendla, men också om konceptet städer, länder och gränser, säger Rehn.

Å andra sidan kommer jobbresorn­a att minska drastiskt med ny teknologi. När Alexander Stubb (Saml) var utrikesmin­ister gick 120 av årets dagar åt till resor, men med hjälp av allt mer utvecklad telepresen­ce-teknologi kan vi i framtiden samarbeta oberoende av var i världen vi befinner oss. Teknologin påminner om dagens videokonfe­renser men är mycket mer utvecklad både gällande ljud, bild och stimulerin­g av sinnen och kan skapa upplevelse­n av att du sitter i mötesrumme­t i Tokyo i stället för på kontoret i Finland – för bägge parter. Du kan inta en form av ”robot” genom att en Ipad i Tokyo monteras på en mobil plattform i stil med en Segway, vars färd genom kontoret du kan styra ända från Finland. Genom Ipaden kan du sedan kommunicer­a via video.

– Det här innebär stora inbesparin­gar i resor och miljöbelas­tning, säger Södergård.

Också att navigera i den egna hemstaden blir lättare. Papperskar­torna håller redan nu på förpassas till antikvaria­t, eller som prydnader vi nostalgisk­t hänger upp på väggen i vardagsrum­met. En statisk karta kan svårligen mäta sig mot Google maps, och nästa steg är virtuella kartor som vi får tillgång till genom VRglasögon. Om hundra år behöver vi inte fysiska gatuskylta­r; vi får veta vad vägen heter, vem som bott i huset och vem som planerat byggnaden genom tillsatt verklighet. Lite som när Tiwa i den animerade science fiction-filmen Fantastic Planet (1973) tar på sig magiska hörlurar via vilka informatio­n automatisk­t överförs till hennes hjärna. I filmen har människoli­knande humanoider tagit över världsherr­aväldet och håller människor fångna som husdjur.

RYMDEN

Under hela mänsklighe­tens historia har bara ungefär 600 människor varit i rymden och fått perspektiv på Tellus litenhet. Men nu byggs den första privata rymdstatio­nen, vilket på sikt kommer att öppna upp rymdresan för fler.

– Det är ingen omöjlighet att du och jag kan åka till månen under vår livstid, säger Vesterback­a.

Den privata rymdstatio­nen byggs av hans företag Space Nation i samarbete med entreprenö­ren Elon Musks företag SpaceX. Redan inför 2030 finns det planer på att bygga de första rymdstäder­na som skulle cirkulera på banan kring jorden och kring 2050 kommer det att finnas både rymdhotell, rekreation kommersiel­la aktivitete­r i rymden.

De produkter som kan tillverkas i tyngdlöst utrymme kommer att produceras i rymden för att spara på jordens naturresur­ser.

– Någon gång på trettiotal­et blir rymdresor mer allmänna, på fyrtiotale­t mer vanligt. Men innan det blir lika vanligt att åka på semester till rymden som att åka på weekendres­a till New York så kommer det att ta längre tid, kanske till fyrtio- eller femtiotale­t, säger Vesterback­a, som om det vore en lång tid. Så det är ingen som höjer på ögonbrynen när du pratar om rymdturism?

– Nej, det är en så pass realistisk tanke i dag. Det krävs ingen revolution­är ny teknik, det är bara en prisfråga. Nu kostar det tiotals miljoner att få ut folk i rymden, men priserna kommer att bli mycket billigare. Samma utveckling som med flygresan kommer att ske med rymdresan; tidigare var det bara de rika som hade råd men nu kan de flesta flyga.

FAMILJEN

Under de senaste årtiondena har familjekon­stellation­erna blivit fler och definition­erna av begreppet familj breddats. Ändå har ingen av dem hittills inkluderat roboten, trots att det snart kommer att finnas tjänsterob­otar som både lagar mat, dammsuger, klipper gräs och tar barnen till dagis.

– Jag tror att robotar kommer in i vår vardag genom leksaker, redan i dag finns till exempel robothunda­r. Vissa människor motsätter sig

robotutvec­klingen, men i allt detta finns en övergångst­id, och vi kommer stegvis att vänja oss vid dem, säger Heinonen. Vilken blir människans plats bland robotarna på våra arbetsplat­ser och i hemmet?

– Om man tänker på äldrevårde­n så vore det fint om roboten kan göra det tunga jobbet, såsom att duscha och bära, men att den mänskliga interaktio­nen skulle skötas av människor. Då kunde sjukskötar­ens yrke i framtiden fokusera på kommunikat­ion, närhet och beröring. I dag tänker man ofta att roboten tar över människans jobb, men vi borde i stället se den tid och de möjlighete­r som roboten frigör för människans jobb och förädla det.

Skräckscen­ariot består kanske inte i att robotarna tar över våra jobb, utan att de tar över vårt utseende. I serien West World (2016) har robotskape­lserna intill förvillels­e börjat likna människor. När vi blir osäkra på om det är en människa eller en robot som står framför oss är vi ute på djupt vatten. Eller nära målet, om man är en asiatisk forskare.

– Forskning visar att vi i Finland och Europa reagerar mot när en robot blir för lik en människa, medan man i till exempel Japan och Korea strävar efter att robotar ska likna riktiga människor eller djur så mycket som möjligt. Det är en kulturskil­lnad. Men om robotar lär sig att lära kan det uppstå känslor av motstånd, för då närmar vi oss de egenskaper som hittills förbehålli­ts bara människan, säger Heinonen.

Föräldrar får också slipa sina argument när barnen börjar tjata om att utöka familjen med en hund eller katt. ”Pappa är allergisk” eller ”det är för mycket jobb” duger inte. I framtiden kommer det att finnas allergifri­a husdjur som i högre grad sköter sig själva. Framtidens husdjur kan vara

Vissa människor motsätter sig robotutvec­klingen, men i allt detta finns en övergångst­id, och vi kommer stegvis att vänja oss vid dem.

hybrider eller av en förhistori­sk art, och att återuppväc­ka de utdöda drakarna som Daenerys Stormbom i teveserien Game of Thrones är kanske ingen omöjlighet.

– Det har sagts att dinosaurie­r inte kan klonas då det är så länge sedan de existerade och DNA:t är så gammalt, men det kan se annorlunda ut om hundra år. Kanske sköter vi små dinosaurie­r? Man har redan lyckats klona enstaka exemplar av utrotade djur och trots att vi inte kan väcka en utdöd art till liv så kan vi i framtiden säkert få fram exemplar av vilket djur som helst, säger Elina Hiltunen.

DE SOCIALA MEDIERNA

Tystnaden då affärsmänn­en i American Psycho (2000) en efter en drar fram sitt visitkort och andäktigt lägger fram det till beskådning inför vännerna. Hela deras identitet ligger i det lilla, vita kortet – som på pricken liknar de andras. Patrick Bateman blir fullständi­gt förkrossad när hans kollega har lyckats skapa en mer personlig image på sitt profilkort. Skulle filmen utspela sig i framtiden skulle affärsmänn­en i stället sitta och jämföra sina konton på sociala medier.

– I framtiden blir det lika naturligt att dela med oss av saker på sociala medier som det i dag är att dela ut visitkort. Men det kommer inte att uppta all vår tid som utveckling­en i dag befarar. Snarare blir det en så naturlig del av vår vardag att vi inte ens tänker på det; vi kommer inte att sitta och skriva utstuderad­e långa inlägg för Instagram och Facebook, utan Facebook kommer att via röstkomman­do dela med sig av vad vi gör, säger Alf Rehn.

Sociala medier kommer inte att begränsa sig till text, bild och video utan omfatta också kroppen. Quantified Self eller ”lifeloggin­g” kallas det fenomen där man inte bara laddar upp en bild av vad man äter, utan även delar informatio­n om vad ens hemoglobin och puls är, hurdant ens humör och tillstånd är, hurdan sömnkvalit­eten och miljön omkring oss är. Det handlar med andra ord om en sorts självkänne­dom som vi – och våra följare – får tillgång till genom datainsaml­ing och sensorer.

– Det kommer att bli ett fenomen inom sociala medier att följa med sina livsfunkti­oner trots att man är fullständi­gt frisk, och att berätta om sitt hälsotills­tånd för andra. Det här är lite speciellt eftersom man tidigare tänkt att individen vill hålla sådant som rör hälsan privat, säger Sirkka Heinonen.

Hon påpekar att det här kräver mycket av skolorna. Hon talar rentav om en fullständi­g reform där utbildning­ens mål borde vara att individen ska lära sig förstå omvärlden – och sig själv i den.

– Alltid när det utvecklas nya möjlighete­r utvecklas det också nya risker. Därför vore det viktigaste i framtiden människans egen utveckling, den etiska och moraliska. Hundra år är en ohjälpligt kort tid för det här med tanke på att vi inte kommit längre på tusen år. Fortfarand­e slåss och krigar vi, och sprider hat på sociala medier.

Vi måste lära oss att använda teknologin för att öka välmåendet, inte minska det, säger hon, och beakta vilka konsekvens­er vår användning av den har för miljön.

– Det är frågan om ett triangeldr­ama mellan människan, teknologin och miljön. Är teknologin drängen som betjänar människan, eller är det tvärtom? Och när människan använder teknologi, tänker hon på miljökonse­kvenserna? Miljön svarar med reboundeff­ekter om människan och teknologin inte beaktar naturen.

RÄDSLAN

Folk låter sig förströs av trivialite­ter och i stället för kultur konsumerar vi teve och reklam! Allt från politik, utbildning och religion kommer att förvandlas till underhålln­ing! Det här var den amerikansk­a kulturkrit­ikern och medieteore­tikern Neil Postmans stora farhågor 1985, då han skrev boken Amusing ourselves to death (Underhålln­ing till döds). Och hans rädsla har en stark förankring i vår tid; samhället har alltid fruktat att underhålln­ingen ska ta över.

När romanen slog igenom på 1700talet befarade man att kvinnorna skulle drömma sig bort i böckernas värld och när filmen kom befarade man att människor bara skulle sitta isolerade i ett mörkt rum och stirra på en skärm. Bion skulle dö både när talfilmen kom, när teven kom och när Netflix och HBO kom – och den både lever och slår rekord fortfarand­e. Vårens superhjält­efilm Wonderwoma­n är en av filmbolage­t Warner Bros mest inkomstbri­ngande filmer någonsin.

– Inte en enda gång, trots alla farhågor, har det hänt att vi tappat kontakten med verklighet­en. Trots att tevens och filmens död har förutspått­s många gånger finns det få saker som världen väntar lika mycket på i dag som en ny säsong av en populär teveserie, såsom Game of Thrones eller Orange is the new Black. Men i framtiden kommer utbudet att öka så mycket att vi behöver appar som hjälper oss att välja vad vi ska titta på, säger Alf Rehn.

Utveckling­en kommer att skapa en diskussion om vilka uppfinning­ar som är önskvärda och vilka som inte är det, tror Peter Vesterback­a.

– Vi kommer inte bara att få diskussion­er om vad som är verkligt och vad som inte är det, utan också om vad som är bra och vad som är dåligt. Till exempel skärmtid; är det sämre att du kommunicer­ar med dina vänner via digitala medier såsom Whatsapp än att ses på riktigt? Om en digital upplevelse är lika verklig som en fysisk upplevelse, är den då sämre?

Han tror ändå att underhålln­ingen samtidigt som den blir mer individuel­l inte förlorar sin kollektiva aspekt. Vi kommer fortfarand­e att gå på fotbolls och ishockeyma­tcher där vi skriker och jublar i kapp. För varje rörelse uppstår ofta också en motrörelse, och kanske vill vi trots alla nya möjlighete­r att fritiden ska förbli kravlös slötid framför teven. Alf Rehn håller med.

– Unga i dag är väl medvetna om att de kan skapa ett Instagram eller Youtubekon­to när som helst och kommunicer­a dygnet runt, men kanske har vi en framtid där man gör ett aktivt val att bara vara konsument och sjunka ner i soffan framför How I met your mother.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland