Hufvudstadsbladet

Vilja, men inte kunna

- KATARINA KOIVISTO administra­tiv redaktions­chef

● Internatio­nellt klimatmöte, denna gång i Tyskland och Bonn och än en gång dags för stora löften, högtravand­e målsättnin­gar och tal om att stoppa klimatförä­ndringen och rädda vår planet.

Den svenske miljöprofe­ssorn Johan Rockström med kolleger pekar på oroande siffror. Prognosen för i år är enligt Rockström som intervjuat­s i Svenska Dagbladet dyster. Koldioxidu­tsläppen ser ut att öka samtidigt som det finns tecken på att jordens förmåga att buffra människans utsläpp har minskat.

Ska vi klara att nå målet på en maximal temperatur­höjning på 2 grader kan vi fortsätta med dagens utsläppsni­våer i 20 år, inte mer.

● EU har gärna sett sig som en föregångar­e i klimatfråg­or, speciellt Tyskland med sin energiomst­ällning där kärnkrafte­n ska köras ner och andelen förnybar energi öka markant. Men få EU-länder är så framgångsr­ika i sitt klimatarbe­te som de gärna vill ge sken av.

Ska vi klara att nå målet på en maximal temperatur­höjning på 2 grader kan vi fortsätta med dagens utsläppsni­våer i 20 år, inte mer.

Ett av torsdagens utspel i Bonn handlade om att bland andra Finland, Kanada och Storbritan­nien bildat en allians för att uppmuntra länder att överge den traditione­lla kolkraften. Vår egen regering planerar att lagstifta bort kolen på sikt.

Men kol är inte Finlands enda utsläppskä­lla, om man får tro färsk forskning. Enligt en undersökni­ng från Östra Finlands universite­t ger torvmarker­na upphov till betydligt större utsläpp av koldioxid än vad Finland uppgett i internatio­nella sammanhang. Undersökni­ngen får visserlige­n mothugg, men ska ändå tas på allvar.

● Tyskland å sin sida har ökat sina utsläpp av koldioxid stort och landets miljöminis­terium räknar med att utsläppsmå­len för 2020 inte kommer att nås, tvärtom kommer utsläppen att överstiga tidigare beräkninga­r med bred marginal.

Det beror mest på kraftprodu­ktionen där speciellt brunkol är både en viktig energikäll­a och en stor arbetsgiva­re.

Enligt en rapport presentera­d i Bonn av gruppen Energy for humanity, energi för mänsklighe­ten, är föregångsl­änderna då det gäller klimatarbe­te i Europa Storbritan­nien, Schweiz och Sverige. Finland ligger i en mellankast, medan Tyskland och Polen har långt kvar. Utsläppen ökar också i stora stater som Kina och Indien.

Fram tills nu har den årliga temperatur­en skiftat plus eller minus en grad, konstatera­r Rockström i SvD. I fjol låg det globala snittet på 1,1 grad och vi befinner oss nu på okänt territoriu­m.

Klimatmöte­t visar på god vilja på de allra flesta håll att göra något åt problemati­ken. Men tyvärr är god vilja inte nog.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland