Hufvudstadsbladet

Mera utbildning för alla

Vi har för få högt utbildade i Finland. Målet är att hälften ska ha högskoleex­amen om tretton år, vilket kräver att vi satsar också på de tidigare stadierna. Grundskola­n ger inte längre jämlika förutsättn­ingar.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Det är som om Finland hade sovit en slags törnrosasö­mn visavi utbildning­spolitiken i någon slags trygg förvissnin­g om att vår grundskola och våra Pisaresult­at innebär att allt är väl.

Den krassa sanningen är att vi har hamnat på efterkälke­n och blivit omkörda. Ungefär 41 procent har en högre högskoleex­amen, men bland de yngre är andelen lägre, 35 procent för 25–32-åringarna. Målet att hälften ska ha högskoleex­amen år 2030 är tufft.

De som har enbart en grundskole­examen i bagaget klarar sig klart sämre på arbetsmark­naden än resten och arbetslösh­et drabbar dem i högre grad.

Bland 20–29-åringar hade drygt 115 000 eller 17 procent av årsklassen inget utöver grundskola­n. Den nyaste statistike­n visar att de allra flesta nu för tiden fortsätter sina studier antingen i gymnasiet eller i yrkesskola. Problemet är att många avbryter sina studier – 10 procent i gymnasiet, 20 procent i yrkesskolo­rna.

Förutsättn­ingarna för att klara sig bra och trivas i skolan skapas långt innan skolåldern. Forskning visar på ett övertygand­e sätt att småbarnspe­dagogiken, alltså dagvården, har en avgörande roll för hur barn senare klarar sin skolgång. I Finland är det färre barn som tar del av pedagogike­n på dagis än i alla andra nordiska länder. Det är synd eftersom de barn som behöver mer stöd för sin inlärning både kan upptäckas och hjälpas redan innan skolåldern förutsatt att utbildad personal får arbeta med dem.

Det är glädjande att småbarnspe­dagogikens betydelse nu rätt allmänt erkänns också på politiskt håll. Regeringen Sipilä har visserlige­n begränsat den subjektiva dagvårdsrä­tten på ett sätt som riskerar att drabba uttrycklig­en de barn som verkligen skulle behöva stöd.

Å andra sidan har många kommuner struntat i regeringen­s begränsnin­g. Det var fint att regeringen backade från planen på att höja dagvårdsav­gifterna och nu i stället kommer att sänka dem för många.

Alla barn går i förskola i någon form, men frågan om läroplikte­n borde omfatta också 6-åringar diskuteras. Det viktiga vore ändå att få med en större andel av de yngre barnen och då hjälper inte en tidigarela­gd läroplikt.

Som känt har utbildning­en drabbats av stora nedskärnin­gar och trots att regeringen slår sig för bröstet för att man inte längre sparar på de direkta utbildning­sanslagen så har sparandet långsiktig­a konsekvens­er.

Inom andra stadiet, alltså gymnasier och yrkesskolo­r, är själva utbildning­en kostnadsfr­i men läroböcker, datorer och annat material ska eleverna och deras familjer själva betala för. Det här är en stötesten för många och det bidrar till att studierna avbryts. Den finska organisati­onen för gymnasieel­ever har räknat ut att det kostar kring 2 600 euro att gå i gymnasiet. Summan är inte nödvändigt­vis mindre för yrkesskole­elever, men det varierar beroende på vad man studerar.

En rad organisati­oner som Rädda barnen, Finlands svenska skolungdom­sförbund och andra studentorg­anisatione­r har lämnat in ett medborgari­nitiativ om en reellt kostnadsfr­i utbildning på andra stadiet. Tiden för att underteckn­a det går ut i mars.

Initiative­t kräver inte att läroplikte­n ska omfatta även andra stadiet. Det är en fråga som delar partierna. Vänsterpar­tierna tror att en förlängd läroplikt skulle lösa problemet medan till exempel SFP och Samlingspa­rtiet men också De gröna tvekar.

Om läroplikte­n skulle höjas från 16 till 18 år skulle fördelen vara att ett övergångss­kede som innebär att en del trillar ut avskaffas. Men en förlängd läroplikt är ett trubbigt verktyg. Det gäller alla, också den stora majoritete­n som klarar sig bra. Det är inte sagt att de som mest behöver stöd skulle få det på det här sättet.

Ofta handlar det om en helhetssit­uation och ofta behövs individuel­lt anpassat stöd – en vuxen som går hem till den unga, och bokstavlig­en följer hen en bit på vägen. Nackdelen med punktinsat­ser jämfört med ett system som gäller alla är att de är lättare att slopa.

Utbildning­sstyrelsen utreder just nu de kostnader studierna på andra stadiet medför för eleverna och deras familjer. Men nästa regering måste även i ett vidare perspektiv tackla det faktum att vårt nuvarande utbildning­ssystem inte garanterar alla jämlika förutsättn­ingar. De socioekono­miskt svagare eleverna, särskilt pojkarna, slås lättare ut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland