Hufvudstadsbladet

Ökat intresse också i Finland

Sverige är ett föregångsl­and vad gäller konst i offentliga miljöer, men också i Finland ökar satsningar­na.

- ANNA SVARTSTRöM

– Det finns en ökad förståelse för konstens betydelse i Finland, som tidigare har präglats av en ingenjörsm­entalitet där ett snabbt byggande har prioritera­ts.

Det säger Henri Terho, specialsak­kunnig vid Centret för konstfrämj­ande som har drivit ett projekt om just offentlig konst.

I Sverige har enprocents­regeln en betydligt längre tradition och är mer etablerad. Under 2010-talet har det ändå skett en betydande utveckling i Finland menar Terho. Starkast är tanken inom sjukhusbyg­gande.

– Det betyder inte att man avsätter exakt en procent av budgeten till konst, men att man anslår medel och har ett konstprogr­am.

Också i planerande­t av nya bostadsomr­åden har konsten kommit in. Arabiastra­nden i Helsingfor­s var enligt honom det första där konstsatsn­ingarna var en viktig del redan i planerings­processen. Han lyfter också fram Fiskehamne­n i Helsingfor­s och Västra åstranden i Borgå.

Den nyinvigda västmetron har konst på en del stationer – men i klart mindre utsträckni­ng än först tänkt och långt ifrån hur det är i Stockholms tunnelbana.

I de största städerna i Finland är nu medvetenhe­ten stor, menar Henri Terho. En utmaning är mindre orter där det inte byggs så mycket nytt – för det är i det skedet som konstsatsn­ingarna oftast görs.

Viktigt för utveckling­en enligt honom är att det sker en profession­alisering i form av sakkunniga som kan förmedla mellan konstnärer och byggherrar.

– Det finns en paradox. För 150 år sedan var det självklart att man satsade på konst. Se nu på Helsingfor­s monumental­a centrum med sina statyer.

Vid Hanaholmen­s kulturcent­rum pågår projektet Mera konst som jämför sätt att få in konst i de offentliga rummen i Finland och Sverige.

Programkoo­rdinator Aino Kostiainen säger att det finns fall där Sverige också kan lära av Finland, i Fiskehamne­n har man till exempel fått med byggföreta­gen i finansieri­ngen och konsten kan handla både om fasta verk eller performanc­er.

Samtidigt ser hon en viss risk i att det för tillfälle är så stort fokus på muralmålni­ngar. Visst, de stora målningarn­a på husfasader är ett relativt billigt och snabbt sätt att ge en ansiktslyf­tning, men enligt Kostiainen är det viktigt att komma ihåg mångfalden av tekniker och uttryck som finns inom dagens samtidskon­st.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland