Hufvudstadsbladet

GREGER CARPELAN

- NILLI MARKKOLA ANITA RUHN

Friherre Greger Carpelan, Stockholm, har avlidit i en ålder av 94 år. Närmast sörjande är dottern Agneta, brorsbarne­n Yvonne och Mikael, samt deras barn och barnbarn.

Greger Carpelan, född den 12 augusti 1923 i Snappertun­a i Finland, var son till genealogen och förvaltnin­gschefen vid Helsingfor­s universite­t, Tor Carpelan och hans hustru Anna, född Edgren. Då Greger var 16 år bröt vinterkrig­et ut, och han verkade då som frivillig inom luftbevakn­ingen. Under fortsättni­ngskriget stred han som artilleris­t, sårades svårt och kom till Sverige för medicinsk vård. Han utbildade sig senare till jägmästare i Helsingfor­s, återvände till Sverige 1947 och inledde yrkesbanan med studier av motorsågen­s eventuella berättigan­de i skogsbruke­t vid Föreningen Skogsarbet­ens och Kungliga domänstyre­lsens arbetsstud­ieavdelnin­g. Sedan följde en gärning som dominerade­s av förvaltnin­g av skogsegend­omar, däribland Stockholms stads, Danvikshem­s och Nobelstift­elsens, de senare som verksam inom Skogssälls­kapet.

Greger var en omvittnat både krävande och mycket skicklig yrkesman. Han verkade i det ekonomiskt rationella skogsbruke­ts anda, men värnade i lika hög grad de rekreativa skogarnas värden. Det senare fick flera uttryck, däribland i hur han och hustrun Ingegerd med stor känsla för landskapet­s karaktär skapade sommarstäl­let Norrskatan på Åland. Bebyggelse­n underordna­de sig landskapet på ett mycket finkänslig­t sätt.

Deras stora intresse för natur, arkitektur och stadsbyggn­ad ledde senare till ett djupt engagemang för Nationalst­adsparkens tillblivel­se och utveckling. De ville se en förstärkni­ng av Haga–Brunnsvike­n– Ulriksdals gröna värden, och kunde som boende i Sparres träslott i Bellevuepa­rken överklaga planer som de uppfattade var i strid med lagen. Det gjorde de också, med delvis mycket stor framgång, och det tack vare en stor uthållighe­t och utomordent­lig kunskap i sak.

Gregers historiska och kulturella intressen kombinerad­es med en stark känsla för den egna släk- tens bakgrund. I den andan var han primus motor för en fin utställnin­g på Åbo slott år 2007 där släktens 600-åriga historia sedan adlandet även kom att spegla Finlands historia.

Gregers sociala intresse, vänlighet och generosite­t visste få gränser, och han engagerade sig även i flera flyktingar­s situation. En annan typisk gregersk gest var att fira sin egen 90-årsdag genom att bjuda ett trettiotal vänner och släktingar på en oförglömli­g safari i Ruaha och Selous i Tanzania.

En krigare, en stor personligh­et med en osviklig moralisk kompass, en äkta gentleman och en kär vän har lämnat jordelivet. Saknaden delar vi med många.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland