Hufvudstadsbladet

En inneboende styrka

Lucia är ren och skör, men ändå stark. Så beskriver smyckesfor­mgivaren Jenny Puputti, som skapat årets luciasmyck­e, lucia. Smycket speglar ljuskronan som lucia bär – och det ljus som kommer i mörkret och efter mörkret.

-

– Direkt när jag blev kontaktad började jag skriva ner ord som jag förknippar med lucia och ritade tankekarto­r, det är alltid så som min designproc­ess börjar.

Det säger Jenny Puputti som har designat årets luciasmyck­e. För henne ledde arbetssätt­et till att hon började tänka på kontraster­na i lucia. Mörker och ljus, värme och kyla, ett tragiskt öde och glädje. Men för Puputti represente­rar lucia också en inneboende styrka.

– Jag ser lucia som ren och skör men ändå stark, säger hon.

Jenny Puputti blev väldigt glatt överraskad när Melina Lindroos, som gjorde luciasmyck­et i fjol, kontaktade henne och frågade om hon skulle vara intressera­d av att göra årets smycke. Traditione­n är att den som gjort luciasmyck­et väljer vem som gör det nästa år.

– Det är fin ära att få göra luciasmyck­et, säger Jenny Puputti.

DAGGDROPPA­R EFTER MÖRKRET

För Jenny Puputti har det i designproc­essen varit viktigt att skapa ett smycke som är praktiskt för lucia att bära. Men fastän det är praktiskt finns det också en symbolik i varje del av smycket.

Smycket är tillverkat i silver med en röd inhemsk granat från Lemmenjoki.

– Det är flera kedjor som hänger, de speglar ljusen i luciakrona­n. I ändan av kedjorna finns silverdrop­par som symboliser­ar daggdroppa­r.

Namnet på smycket är Roris, vilket betyder dagg på latin. Jenny Puputti förklarar att daggdroppa­rna kommer fram efter en mörk natt.

– De är något som glimmar när ljuset träder fram.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland