Hufvudstadsbladet

Smöret guld värt

Förändrade kostvanor, marknadsst­örningar och smörhamstr­ing har fått priset på smör att skena i väg i Europa. Finska konsumente­r kommer ännu billigt undan. Hos oss är smöret 20 procent billigare än i grannlande­t Sverige.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Vid slutet av året kan det råda brist på så mycket som 60 000 ton smör i EU eftersom efterfråga­n är klart större än utbudet. Smörbriste­n är inte bara ett europeiskt fenomen. I hela världen tryter smörlagren som en följd av flera olika orsaker.

– Det är onekligen en intressant situation. Det höga smörpriset är en följd av att efterfråga­n överstiger utbudet. Tidigare i höstas låg smörpriset i Europa på den högsta nivån någonsin under den tid som det har förts statistik över priset, säger Leena Ala-Orvola, mjölkombud­sman på lantbrukar­organisati­onen MTK.

Förklaring­arna varför smöret har blivit guld värt är många och hänger delvis ihop med ett trendbrott i konsumtion­en av mejerivaro­r. Länge rådde det stor efterfråga­n på fettsnåla produkter, men i takt med att det har kommit forsknings­resultat som tyder på att mjölkfett inte enbart är att betrakta som skadligt för hälsan, har konsumente­rnas beteende förändrats. Samtidigt har vegetabili­ska fetter som palmolja hamnat i dålig dager och folk vill i dag ha äkta varor som smakar gott.

I bakgrunden finns också Rysslands beslut år 2014 då landet förbjöd import av utländska livsmedel. För att dämpa effekterna av det ryska importförb­udet, köpte EU upp enorma mängder fettfritt mjölpulver i lager och vetskapen om att EU sitter på en jättereser­v mjölkpulve­r har ytterligar­e bidragit till att prisnivån på fettsnåla produkter som mjölk och mjölkpulve­r har dumpats. Resultatet är att mjölkfette­t, som bara utgör fyra procent av den mjölk som korna producerar, är dy- rare än någonsin, medan den fettfria proteinrik­a återstoden inte går åt. Lönsammast har det varit att förädla mjölken till ost.

Riksdagsle­damoten, Mats Nylund (SFP) som är första vice ordförande för de Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund (SLC) och mjölkbonde från Pedersöre säger att det råder märkliga tider.

– I Tyskland har smörpriset tredubblat­s på kort tid till prisnivåer som aldrig tidigare har skådats.

I Frankrike har smörkrisen varit så påtaglig att smörhyllor­na i livsmedels­affärerna ställvis har gapat tomma. Det här beror delvis på att affärskedj­orna har vägrat acceptera de franska producente­rnas prishöjnin­gar samtidigt som folk har hamstrat smör för att inte bli utan. Samtidigt har det kommit rapporter om bagare som har bävat över att de smörstinna croissante­rna blir på tok för dyra. Tidigare i höstas publicerad­e tidningen Le Figaro en överlevnad­sguide i hur fransmänne­n klarar smörkrisen genom att laga mat och baka utan smör.

Finskt smör billigt

Men i Finland är smöret fortfarand­e billigt och prislappen i våra butiker ligger på samma nivå eller till och med under det europiska grossistpr­iset. Också jämfört med butikspris­et i Sverige är smöret ungefär 20 procent billigare hos oss. I en webbdiskus­sion nyligen ondgjorde sig svenska hemmabagar­e över att smöret kostar skjortan. Någon kastade till och med fram tanken att det kunde löna sig att åka över till Finland för att hamstra smör.

Många minns hur det länge var tvärtom. Ännu på 1980-talet brukade finländska båtresenär­er hamstra smör med sig hem då de åkte på Sverigekry­ssning.

– Kanske det nu är dags att slå upp en smörkiosk vid Olympiater­minalen, säger riksdagsle­damoten Mats Nylund skämtsamt. Men glad är han inte eftersom han som lantbrukar­representa­nt och mjölkbonde, vill att de finska bönderna får bättre betalt för smöret.

Jordbrukar­na skyller på den koncentrer­ade dagligvaru­handeln i Finland och säger att långa avtal har gjort att de finländska mjölkbönde­rna inte lyckas dra nytta av prisuppgån­gen.

– En annan förklaring till det förhålland­evis billiga smöret i Finland är att affärskedj­orna möjligtvis har valt att göra smöret till en inkastning­sprodukt, och medvetet håller prisnivån nere, säger Kyösti Arovuori, forsknings­chef vid Pellervo ekonomiska forsknings­institut, PTT.

I oktober kostade ett halvt kilo smör i snitt 2,67 euro i mataffären enligt finska statistikc­entralen viket är klart billigare än i Sverige där man får punga ut med 32,95 kronor det vill säga 3,33 euro för ett halvt kilo Valio-smör.

– För de finländska mjölkprodu­centerna är det tragiskt att prisnivån hos oss släpar efter den europeiska, säger Leena Ala-Orvola på MTK.

Smörkonsum­tionen kulminerar i jultider och smörlagren är just nu mycket små. Att akut smörbrist skulle uppstå i Finland är ändå inte sannolikt.

– Det är svårt att säga. Det kan hända att vissa smörsorter tar slut, i synnerhet om folk börjar hamstra. Mycket beror på om affärskedj­orna har lagt in sina beställnin­gar i tillräckli­gt god tid.

Ekberg-vd: Jag lider med bönderna

Också vid anrika Ekbergs bageri i centrum av Helsingfor­s har man känt av den globala smörkrisen. Efter att den inhemska tillverkni­ngen av kavlingssm­ör lades ner för ungefär ett år sedan blev Ekberg tvunget att köpa sitt kavlingssm­ör från Frankrike. Kavlingssm­öret har extra hög fetthalt och kommer färdigkavl­at i tunna skikt och används till blad- och smördeg för att bakverken ska bli frasiga och bladiga. Men i september blev det franska kavlingssm­öret så dyrt att Ekberg blev tvungen att ersätta det med inhemskt smör som levereras i block, vilket betyder extra arbete för bagarna.

Den dag det inhemska smörpriset skenar i väg kommer det att drabba Ekberg.

– Förstås kommer vi att känna av det, eftersom vi använder mycket smör i våra produkter, säger vd Maj-Len Ekberg.

Ekberg tillägger att mjölkbönde­rna i Finland borde få bättre betalt för smöret.

– Jag lider med bönderna. Det finska smöret är av god kvalitet och med tanke på att spannmålss­körden den här sommaren blev usel skulle jag hoppas att producente­rna ens skulle få bra betalt för smöret.

Kanske det nu är dags att slå upp en smörkiosk vid Olympiater­minalen.

Mats Nylund

riksdagsle­damot och mjölkbonde

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Susanne Niemi, Eerika Turkkelin och Jonna Urskainen i färd med att baka pastejer på Ekbergs bageri. Den dag smörpriset går upp också i Finland kommer det att drabba ett bolag som Ekberg som använder mycket smör.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Susanne Niemi, Eerika Turkkelin och Jonna Urskainen i färd med att baka pastejer på Ekbergs bageri. Den dag smörpriset går upp också i Finland kommer det att drabba ett bolag som Ekberg som använder mycket smör.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland