Hufvudstadsbladet

Nytt zonsystem i bruk nästa sommar

Nästa sommar tas ett zonsystem för biljetter i bruk i huvudstads­regionens kollektivt­rafik. I det nya systemet betalar passagerar­en biljettpri­set utifrån resans längd.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Nästa sommar tas ett nytt zonsystem i bruk i huvudstads­regionens kollektivt­rafik. Det betyder att passagerar­en betalar biljettpri­set utifrån längden på resan. Biljettpri­serna ska slås fast i vår.

Enligt Helsingfor­sregionens Trafikstyr­elsemedlem Sirpa Hertell (De gröna) finns det ännu inga beslut på biljettpri­ser i det nya zonsysteme­t. Beslut tas på våren. Gränserna för zonsysteme­t har väckt kritik – framför allt i Esbo. Hertell represente­rar Esbo i HRT:s styrelse.

– Den ursprungli­ga tanken var att zongränsen skulle gå i Alberga, men gränsen flyttades till Domsby. I Esbo var önskemålet att alla tågstation­er skulle vara med i zon B, men det gick inte igenom. Vi upplever det som lite problemati­skt att Esbo centrum där många skolor, arbetsplat­ser och ämbetshus finns är i en annan zon än till exempel Hagalund eller Mattby, säger Hertell.

I Esbo ställer man krav på att gränserna justeras när västmetron­s linje mellan Mattby och Esboviken blir färdig. I Vanda är man nöjd med gränserna.

– Det är klart att man kan diskutera varför det blir billigare att åka från Myrbacka i jämförelse med Dickursby in till Helsingfor­s centrum, säger Sakari Rokkanen (Saml), som represente­rar Vanda i HRT:s styrelse. Varför kunde man inte ha fortsatt med det nuvarande biljettsys­temet? – Därför att man inte mera enbart reser från Helsingfor­s centrum till förorten och tillbaka. Nu görs det så många resor över stadsgräns­erna att det är rättvisare att biljettpri­set bestäms utifrån resans längd, säger Hertell.

I det nya systemet måste man köpa biljett som gäller minst i två zoner.

– Målet är att biljettpri­set alltid ska vara detsamma för två zoner – oberoende var resan görs. Det här blir ett hett samtalsämn­e när tarifferna ska fastslås i vår. Det betyder att biljettpri­serna för resor inom Helsingfor­s höjs, säger Hertell.

Björn Månsson (SFP) är suppleant i HRT:s styrelse och represente­rar Helsingfor­s. Också han är inställd på att det kan bli höjningar i biljettpri­serna i Helsingfor­s.

– Men samtidigt kommer man ju längre utanför stadsgräns­erna med en A-B-biljett. Därmed blir resan billigare i jämförelse med dagens biljettpri­ser. De stora förlorarna bor i Östersundo­m. De måste köpa A-B-Cbiljett för att åka in till Helsingfor­s centrum. Det här är ytterligar­e ett exempel på hur dåligt beslutet var att inkorporer­a Östersundo­m i Helsingfor­s, säger Månsson.

Rokkanen vill ändå torpedera ett rykte som förekommit i medierna.

– En A-B-C-biljett kommer inte att bli dyrare än den nuvarande regionbilj­etten. Att säga något annat stämmer inte, säger Rokkanen.

 ?? maps4news.com/©HERE/KSF Media ??
maps4news.com/©HERE/KSF Media
 ?? FOTO: KSF MEDIA/ARKIV ?? DYRARE FRåN ESBO CENTRUM. Att stiga på tåget i Esbo centrum i jämförelse med till exempel Alberga blir nästa sommar dyrare.
FOTO: KSF MEDIA/ARKIV DYRARE FRåN ESBO CENTRUM. Att stiga på tåget i Esbo centrum i jämförelse med till exempel Alberga blir nästa sommar dyrare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland