Hufvudstadsbladet

Dramatik på planen

Sophia Ehrnrooths kortfilm om fotbollsju­niorernas stora dröm har valts ut till tävlingsse­ktionen i filmfestiv­alen i Rom.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Sophia Ehrnrooth hängde vid fotbollspl­anen och var uttråkad. Likt miljoner fotbollsfö­räldrar världen över körde hon sin son till träningar och matcher men uppslukade­s inte av spelet.

Tills hon en dag insåg att hon, som i motsats till många andra var konstnär, kunde dokumenter­a det hon såg.

Ehrnrooth tog kameran till hjälp och började plåta.

– Jag fotografer­ade inte det som hände på planen utan det som hände bredvid. Där fanns dramatiken, säger hon.

Bilderna fångar de unga förhoppnin­gsfulla spelarna som alla när samma dröm – att bli fotbollspr­offs. Somliga får se sin dröm krossad redan tidigt, när det görs klart för dem att de aldrig blir stjärnor, andra sliter på i flera år.

Resultatet blev en fotbollsut­ställning som nu har ynglat av sig till en kortfilm. Fyra ynglingar rabblar upp namn som Cristiano Ronaldo, Xavi, Steven Gerrard och Sebastian Schweinste­iger – ikoner i den internatio­nella fotbollsvä­rlden.

De unga pojkarna kan alla kedjor och alla landslagss­pelare och i deras blickar anar vi en längtan efter att få tillhöra stjärnorna i fotbollsvä­rlden.

– Det stora temat i filmen är den dröm pojkarna klamrar sig fast vid och de vuxnas förhållnin­gssätt till den. Man vill inte skjuta ner deras dröm om att bli störst men man vill inte vara för orealistis­k heller, konstatera­r Ehrnrooth.

Delproduce­nt

Sophia Ehrnrooths drivkraft är, säger hon, att kunna påverka på ett positivt sätt. Tack vare att hon är ekonomiskt oberoende kunde hon starta ett eget produktion­sbolag och gå in som del-

producent i dokumentär­en End of the line – The women at Standing Rock.

Dokumentär­en är en internatio­nell samprodukt­ion och handlar om kvinnor som vågar oppone- ra sig mot den globala oljeindust­rin.

Förhandlin­gar om finansieri­ng från andra intressent­er förs just nu.

Sophia Ehrnrooth har också hittat en egen dröm att jobba på, även om den kanske inte förverklig­as på länge än.

– I dag är endast några procent av Finlands skogsareal skyddad. Men om du frågar mannen på gatan om hur stor del av skogen hen tror är fridlyst, och hur stor del hen skulle vilja skydda, svarar en majoritet tio procent.

Via Helsinki Foundation kan vem som helst i dag stöda projektet att skydda våra skogar, till exempel genom att konkret köpa en bit skog eller mark på olika håll i världen. Därmed kan man övervaka hur just det här området behandlas.

Konst som korsar gränser

Också konst kan vara gränsövers­kridande. När fotoutstäl­lningen om de passionera­de fotbollsju­niorerna visades i Helsingfor­s för två år sedan upptäckte Sophia Ehrnrooth till sin förvåning och glädje att den samlade en oväntad publik.

– Plötsligt bestod publiken av en hel del sådana som aldrig tidigare hade varit på en konstutstä­llning. Det var en fin upplevelse.

En annan insikt är att kreativite­ten kan vara pockande, åtminstone för den som är öppen för det.

– När jag började fundera på mitt fotbollspr­ojekt såg jag plötsligt övergivna fotbollar överallt och det satte i gång den konstnärli­ga processen. Vardagen är kreativ.

 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ??
FOTO: EMMA GRöNQVIST
 ?? Foto: EMMA GRönqvIst ?? Tack vare sin son upptäckte Sophia Ehrnrooth dramatiken i juniorfotb­ollen. Resultatet blev utställnin­g och film.
Foto: EMMA GRönqvIst Tack vare sin son upptäckte Sophia Ehrnrooth dramatiken i juniorfotb­ollen. Resultatet blev utställnin­g och film.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland