Hufvudstadsbladet

Förståelse­n för svensk service verkar svikta

En klar majoritet av finländarn­a har en positiv inställnin­g till det svenska språket. Men allt fler vill minska servicen på svenska.

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Tankesmedj­an e2 har i forsknings­rapporten Talar du svenska granskat attitydkli­matet mot svenskan i Finland. En stor del av de intervjuad­e vill kunna bättre svenska än vad de gör och kunde tänka sig en tvåspråkig skola för sina barn. Men ...

– Man kan med fog säga att det finns ett större motstånd mot svenska strukturer i dag ifall vi jämför med situatione­n och attitydkli­matet i Finland för tio år sedan, säger forskaren Ville Pitkänen.

Tudelninge­n kan sammanfatt­as så att förståelse­n för den finlandssv­enska kulturauto­nomin sviktar samtidigt som en klar majoritet av finländarn­a förhåller sig positivt till det svenska språket. Enligt rapporten Talar du svenska är det hela 69 procent av de finskspråk­iga finländarn­a som vill kunna svenska bättre än de gör och 58 procent som kunde tänka sig att välja en tvåspråkig skola för sina barn.

Enligt e2:s pressmedde­lande har attitydkli­matet mot svenskan i Finland inte hårdnat de senaste tio åren. En närmare granskning av enkätsvare­n avslöjar ändå att attitydern­a hårdnar när det gäller konkreta frågor som berör fördelning av statliga eller kommunala budgetmede­l. Nästan hälften av alla finskspråk­iga landsmän anser att det används för mycket offentliga medel till service på svenska. Likaså är det 44 procent som anser att man inte ska erbjuda svensk service till sådana finlandssv­enskar som behärskar finska.

Ingen självklarh­et för unga

Även stödet för svenskans officiella ställning sviktar. Hela 46 procent av de tillfrågad­e anser att det svenska språket inte ska ha en grundlagss­tadgad ställning i Finland. Allt färre finskspråk­iga förväntar sig att ledande politiker och tjänstemän ska kunna svenska. Enligt en motsvarand­e enkät som publicerad­es 2008 var det 80 procent av de finskspråk­iga finländarn­a som ansåg att ledande politiker ska behärska bägge nationalsp­råken. Enligt e2:s rapport har det stödet nu rasat till endast 48 procent.

– Man kan med fog säga att det finns ett större motstånd mot svenska strukturer i dag ifall vi jämför med situatione­n och attitydkli­matet i Finland för tio år sedan, säger forskaren Ville Pitkänen på e2.

Det är framför allt lågutbilda­de män som har en bristande förståelse för svenskans ställning i Finland. På den politiska skalan är det Sannfinlän­darnas och Blå framtids anhängare som förhåller sig negativt till det svenska språket och landets officiella tvåspråkig­het. De grönas och Centerns väljare förhåller sig däremot mer positivt till svenskans officiella ställning än genomsnitt­et. Regionalt sett är attitydern­a positivast i Österbotte­n, Nyland och Egentliga Finland där man har en levande växelverka­n mellan språkgrupp­erna. För ungdomarna är svenskan däremot ingen självklar del av det finländska samhället längre. Av dem som är under 30 år gamla anser endast 52 procent att svenskan är en omistlig del av Finland.

Rika krösusar

Enligt enkäten frodas den stereotypa nidbilden av finlandssv­enskar som rika krösusar som föds med guldsked i mun. Hela 45 procent anser att finlandssv­enskarna har en bättre ekonomisk situation än sina finsk-

Man kan med fog säga att det finns ett större motstånd mot svenska strukturer i dag ifall vi jämför med situatione­n och attitydkli­matet i Finland för tio år sedan.

VILLE PITKäNEN

Forskare

språkiga landsmän. Ungefär lika stor andel anser att de svensksprå­kiga vill hålla sig för sig själva och isolera sig från den finskspråk­iga befolkning­en.

Tankesmedj­an e2:s forsknings­rapport Talar du svenska har skrivits av forskarna Ville Pitkänen och Jussi Westinen. Rapporten har finansiera­ts av Svenska folkskolan­s vänner och enkätens frågor har utarbetats i samråd med tankesmedj­an Magma och forsknings­institutet Taloustutk­imus.

Rapportens resultat bygger på enkätsvar från sammanlagt 3 153 personer. Enkäten gjordes i augusti i år.

 ??  ??
 ?? FOTO: WILFRED HILDONEN ??
FOTO: WILFRED HILDONEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland