Hufvudstadsbladet

Regeringen och opposition­en har någonting gemensamt

Skuggbudge­t Inget parti i Finland kommer med någon särskilt avvikande syn på hur stram ekonomin ska vara: Om det ska skäras mer, eller stimuleras mer. Det är skatterna som skiljer partierna från varandra, och där finns stora ideologisk­a skillnader.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Hur skulle partiernas parallella verklighet­er se ut? Är de genomförba­ra?

Traditione­n att alla opposition­spartier gör sina alternativ till regeringen­s budget har vunnit mark, och Ekonomiska samfundet har inte varit sent att gripa chansen: Skuggbudge­tarna ger möjlighet att studera de olika politiska alternativ­en, utbudet av ekonomiska visioner.

I går analyserad­es skuggbudge­tarna under Ekonomiska samfundets seminarium i Hankens festsal. En av de ekonomer som analyserat skuggbudge­tarna är Näringsliv­ets forsknings­institut Etlas forsknings­chef Niku Määttänen.

HBL lät Määttänen bedöma opposition­spartierna­s ekonomiska alternativ inför seminariet.

Olika åsikter hör till

En sak gör Määttänen klar – att det hör till politiken att det ska finnas olika ideologisk­a alternativ. Vissa saker är helt enkelt en åsiktsfråg­a.

– Det finns alternativ till regeringen­s politik, men anmärkning­svärt är att alla opposition­spartier nu verkar vara överens om den finanspoli­tiska linjen: Det finns inga större skillnader i underskott­et.

Den debatt om åtstramnin­gspolitik mot stimulansp­olitik, som rått de senaste åren, har alltså klingat ut, och också de partier som föreslår mer anslag har sökt upp sparobjekt och intäkter i samma grad.

– Den stora skillnaden nu är att några av opposition­spartierna vill ha en större offentlig sektor – både större intäkter och utgifter alltså. Men det handlar om ideologi, inte om en skillnad i den finanspoli­tiska linjen, säger Niku Määttänen.

”Inte särskilt elegant”

Det finns några lösningar som alla sex opposition­spartier stannat för. Så gott som samtliga vill bekämpa grå ekonomi och skatteflyk­t, och förväntar sig få in allt mellan 50 och 200 miljoner i större skatteintä­kter på kuppen.

Siffrorna andas ohederligh­et, säger Määttänen.

– Problemet är att det inte finns pålitliga siffror för att backa upp det. Det är helt okej att säga att man vill bekämpa grå ekonomi och skatteflyk­t, men det vore ärligare att säga att man inte vet hur mycket intäkter det ger. Med exakta siffror har man gjort det lätt för sig, och det är inte särskilt elegant.

Efterlyser detaljer om utbildning

Det finns fler saker som opposition­spartierna har gemensamt: Att de alla vill skära i företagsst­öden, och att alla vill återbörda pengar till skola och utbildning, efter regeringen­s uppmärksam­made nedskärnin­gar.

– Alla opposition­spartier är eniga om att de vill ge mer till utbildning­en. Men det jag hoppas på är att de före nästa val skulle gå in i en djupare debatt om utbildning­en. Det handlar ju inte bara om pengar. Hur ska vi reformera våra högskolor, till exempel, då vi har många små universite­t. Partierna får gärna ta ställning till sådana saker och inte enbart reagera på det regeringen gjort, säger Määttänen.

Företagsst­öden har å sin sida varit en långkörare som alla lovar ta tag i före val, inklusive regeringsp­artierna. En del partier öppnar nu upp hur de skulle gallra i stöden, och Määttänen ser det som en nyttig början.

Frågan om företagsst­öden ska behandlas i en parlamenta­risk arbetsgrup­p. Att det inte hänt så mycket de senaste åren kan bero på konjunktur­läget.

– Det är lättare att åtgärda företagsst­öd i ett bättre konjunktur­läge.

I årets skuggbudge­tar är skattepoli­tiken den stora skådeplats­en för ideologisk­a skillnader – Vänsterför­bundet höjer rätt många skatter medan SFP vill göra en skatteväxl­ing där inkomstska­tten sänks ännu mer än vad regeringen redan sänkt den, i utbyte mot att höja skatten på varor och tjänster. SFP vill dessutom på sikt slopa arvsskatte­n, och börja med att sänka den för familjeför­etag i generation­sskiften.

Vänsterför­bundets skattepoli­tik fick kritik av finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) men Niku Määttänen bedömer att det som idé är genomförba­rt.

– Det är möjligt, för vi befinner oss inte i en sådan situation där en höjning av skatterna skulle sänka skatteintä­kterna, säger Määttänen.

Han hänvisar till den så kallade Lafferkurv­an, ett nationalek­onomiskt begrepp som beskriver relationen mellan skattesats­en och skatteintä­kterna. Går man över gränsen skulle en skattehöjn­ing leda till att intäkterna minskar, för att det inte lönar sig att tjäna mer, eller för att det lönar sig att undvika skatter.

– Men jag tror inte att det kommer emot ännu, bedömer Määttänen.

SFP:s skatteväxl­ing då – behövs det skattestim­ulans och lättare arvsskatt? Määttänen bedömer att argumentet att sänka skatten för att få bort inkomstfäl­lor i sig är bra, men problemet uppstår då man höjer momsen.

– Problemet är att en höjning av momsen också påverkar samma människors köpkraft, men på ett annat sätt. Momsen är också en skatt på arbete.

Han ifrågasätt­er också om man ska subvention­era det att ett familjeför­etag går just till en son eller dotter, genom att sänka arvsskatte­n.

– Det betyder att staten stöder att bolaget stannar inom familjen och

går just till barnen, fast alternativ­et att sälja företaget kan vara bättre. Det är inte alltid en självklarh­et att sonen eller dottern är den bästa ledaren, säger Määttänen som inte heller anser att SFP:s förslag går ihop med oron för inkomstkly­ftorna.

Määttänen utesluter inte heller möjlighete­rna att skärpa beskattnin­gen på utdelning från olistade bolag, eftersom det redan föreslagit­s av Finansmini­steriets skattearbe­tsgrupp tidigare i år, men avfärdats av regeringen.

Oklokt slopa konkurrens­kraftsavta­l

Utöver de alltför fromma förhoppnin­garna om att fylla budgeten med intäkter från den grå ekonomin hittar Määttänen en annan större fråga han förundras över – att VF helt vill slopa konkurrens­kraftsavta­let.

– Avtalet har varit ett steg i rätt riktning, för vi hade problem med konkurrens­kraften då produktivi­teten sjönk men inte lönerna. Sedan kan man förstås diskutera detaljerna i avtalet och ha olika åsikter om dem. Men att helt slopa det verkar problemati­skt, och de flesta ekonomer är överens om att det alltjämt är bra om arbetskost­naderna inte stiger så snabbt så länge som arbetslösh­eten är relativt hög, säger Niku Määttänen. Niku Määttänen från Etla deltog tillsamman­s med Seija Ilmakunnas från löntagarna­s forsknings­institut samt opposition­ens representa­nter i Ekonomiska samfundets skuggbudge­tdebatt på Hanken på tisdagen.

Alla opposition­spartier är eniga om att de vill ge mer till utbildning­en. Men det jag hoppas på är att de före nästa val skulle gå in i en djupare debatt om utbildning­en. Det handlar ju inte bara om pengar.

Niku Määttänen

Etlas forsknings­chef

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU
ULANDER ?? BUDGETFöRS­LAGET. Den stora skillnaden nu är att några av opposition­spartierna vill ha en större offentlig sektor – både större intäkter och utgifter alltså, säger Niku Määttänen.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER BUDGETFöRS­LAGET. Den stora skillnaden nu är att några av opposition­spartierna vill ha en större offentlig sektor – både större intäkter och utgifter alltså, säger Niku Määttänen.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV / CATA PORTIN ?? ENSE. Alla sex opposition­spartier vill återbörda pengar till skola och utbildning, efter regeringen­s uppmärksam­made nedskärnin­gar.
FOTO: HBL-ARKIV / CATA PORTIN ENSE. Alla sex opposition­spartier vill återbörda pengar till skola och utbildning, efter regeringen­s uppmärksam­made nedskärnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland