Hufvudstadsbladet

Svenska sjukhus rekryterar i Finland

Det råder brist på sjuksköter­skor i Sverige. Nu försöker två universite­tssjukhus locka personal från Finland. Osäkerhete­n kring social- och hälsovårds­reformen samt centralise­ring av verksamhet kan få fler att ta steget, tror både rekryterar­e och fackförbu

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Bristen på sjuksköter­skor är omfattande i Sverige. Två stora universite­tssjukhus vänder sig nu till Finland med hopp om att hitta personal.

STOCKHOLM Sjuksköter­ska, både grund- och specialist­utbildad, kommer högt upp på listan när den svenska Arbetsförm­edlingen listar bristyrken i en färsk rapport. Tillgången på utbildad arbetskraf­t inom sjukvården bedöms som ”mycket knapp”.

Det här märker Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t i Göteborg av som nu för första gången med hjälp av ett rekryterin­gsföretag försöker få personal från Finland.

– Vi har rekryterat ute i Europa tidigare, men tänker nu att varför ska vi gå över ån efter vatten, säger Paola Sievers, rekryterin­gsspeciali­st på sjukhusets HR-avdelning.

Behovet är fyrtio specialsju­kskötersko­r, den titel som används för både män och kvinnor inom yrket i Sverige. Tjänsterna är fastanstäl­lningar.

Marisa Kerman är landschef på BBi Communicat­ion Finland som sköter det hela i den finländska ändan. Hon ser det som unikt att den offentliga sektorn går ut så stort. Tidigare har det enligt henne i hög grad varit olika privata aktörer som bemannings­företag som har varit aktiva.

– Vi hoppas förstås på att många finlandssv­enska specialsju­kskötersko­r är intressera­de, säger hon.

Kerman nämner Raseborg, där förlossnin­gen har lagts ned, och svenska Österbotte­n, där kirurgin på Malmska i Jakobstad har bantats rejält, som orter där det kan finnas flytthugad­e.

Svenska som modersmål är inget

krav. Det finns också beredskap att språkträna folk så de möter upp till språkkrave­n.

Karolinska universite­tssjukhuse­t igen kommer i december till både Vasa och Helsingfor­s för rekryterin­g. På sjukhuset som finns i Stockholm finns jobb för dem med grundoch specialist­utbildning.

Betydande antal

I Finland är arbetslösh­eten bland vårdfacket Tehys anställda några procent. De lokala variatione­rna är stora, men något överskott av sjuksköter­skor finns inte heller hos oss.

– Om någon försöker rekrytera fyrtio sjuksköter­skor är det ett betydande antal, säger Kirsi Markkanen, utveckling­schef på vårdfacket Tehy.

– För en individ är det fint att kunna åka utomlands för att lära och utveckla sig. Men å andra sidan borde varje land själv utbilda den arbetskraf­t som behövs, säger hon.

Markkanen tror att de många vändorna kring social- och hälsovårds­reformen kan bli faktorn som får en del att ta steget och flytta. Det kan finnas en rädsla för att man ska förlora sitt jobb och en frustratio­n över väntan på att reformens inverkan på verksamhet­en ska klarna.

På Sahlgrens säger Paola Sievers att hon har fått bilden av att många ”inte är så nöjda med sin situation i Finland”.

Sverige i topp för finländare

I sig är det inget ovanligt med sjukvårdsp­ersonal från Finland i grann- landet: Sverige är det land dit flest sjuksköter­skor alltid har sökt sig.

Statistike­n släpar efter, men den färskaste från Institutet från hälsa och välfärd visar att 1 200 finländska sjuksköter­skor arbetade i Sverige 2014. Toppen under 2000-talet var 2003 då 1 780 personer sjuksköter­skor från Finland arbetade i landet.

Markkanen säger att hon inte har nåtts av informatio­n om att det skulle vara en ny större boom på gång.

En finländsk sjuksköter­ska, som i dag arbetar på ett bemannings­företag i Sverige med just rekryterin­g, säger till HBL att intresset för Sverige nu är stort från finländskt håll – kanske inte i form av heltidsjob­b men bland dem som vill arbeta i alla fall i perioder i Sverige.

Richard Westerlund kom till Karolinska universite­tssjukhuse­t direkt efter sin examen i Vasa och är nu sjuksköter­ska inom ett traineepro­gram. Han är nöjd och säger att han känner till flera andra som studerade samtidigt som också arbetar i Sverige.

Westerlund räknar med att lönen efter skatt för hans del landar på ungefär samma nivå som i Finland. Men till skillnad från Finland är lönesättni­ngen individuel­l, tabelllöne­r finns inte, så skillnader­na är stora inte minst beroende på ort och arbetsgiva­re.

Både Markkanen och Kerman menar ändå att lönen ofta är bättre än i Finland och att möjlighete­n att påverka bland annat arbetsvill­kor är större.

Samtidigt talas det i Sverige en hel del om vårdkris, och det är på grund av att personal lämnat branschen el- ler sökt sig till den privata sektorn eller inhyrnings­företag som till exempel Sahlgrensk­a nu har rekryterin­gsbehov – i kombinatio­n med att befolkning­en och därmed vårdbehove­t ökar.

Paola Sievers säger att sjukhuset jobbar med lönebildni­ng och olika modeller att organisera arbetet som ska göra det mer lockande att stanna.

Andelen specialist­utbildade sjuksköter­skor har enligt Johan Larson, vice ordförande på Vårdförbun­det, minskat med en femtedel på tjugo år.

HBL har tidigare skrivit om svenska skolor som gärna vill ha lärare från Finland.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? 40 BEHöVS NU. Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t i Göteborg hoppas kunna locka specialsju­kskötersko­rfrån Finland.
FOTO: MOSTPHOTOS 40 BEHöVS NU. Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t i Göteborg hoppas kunna locka specialsju­kskötersko­rfrån Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland