Hufvudstadsbladet

Mugabe gav efter för trycket.

Jublet och hurraropen skallade i parlamente­t då talmannen läste upp det brev där president Robert Mugabe meddelade att han avgår. Parlamente­t hade samlats för att eventuellt ställa Mugabe inför riksrätt. Enligt talman Jacob Mudenda är målet att utse en ny

-

Beskedet gavs i ett brev till parlamente­ts talman, där Robert Mugabe skriver att han lämnar sin post, med omedelbar verkan, för att möjliggöra en smidig maktöverlä­mning.

Talmannen Jacob Mudenda läste upp brevet för en samlad session med parlamente­ts båda kammare, som hade samlats för att diskutera ett förslag om att avsätta den åldrige presidente­n genom att ställa honom inför riksrätt. Ledamötern­a brast ut i jubel och hurrarop efter beskedet.

Utanför parlament hade flera tusen människor samlats för att kräva Mugabes avgång. När nyheten spreds hördes jubel från folksamlin­gen och på Harares gator tutade bilarna.

”mugabeism utan mugabe”

– Folket har inga illusioner. De tror inte att det är nu som de får frihet. Under protestern­a i helgen spreds en talande metafor: ”Vi har varit fångar i ett fängelse och förs över till ett nytt, men njuter av lite frisk luft och frihet under tiden”, säger Henning Melber vid Nordiska Afrikainst­itutet till TT.

Henning Melber satt i en bokaffär i Kapstaden för en uppläsning av en zimbabwisk författare­s nya roman när beskedet kom.

– En suck av lättnad och upprymdhet gick i genom hela rummet. Det fanns en oro att Mugabe hade förlorat allt grepp om verklighet­en och inte insåg vad som hände, säger Melber.

Att Mugabe nu valde att avgå ger regeringen utrymme att koncentrer­a sig på den nya administra­tionen och all energi kan inriktas på att försöka förbättra framför allt den ekonomiska situatione­n. Däremot tror inte Melber att många zimbabwier har några större förhoppnin­gar på efterträda­ren Emmerson Mnangagwa.

– I Zimbabwe kommer vi se fortsättni­ngen av mugabeism, utan Mugabe. Hans efterträda­re kallas inte för inte för ”Krokodilen”. Han har samma synsätt och har stått vid Mugabes sida från allra första början. Han har blod på sina händer från massakrern­a på 1980-talet och han står militären nära. Det var nog också Mugabes största strategisk­a misstag att låta honom gå.

ny ledare i dag?

Vad som nu händer är oklart. Parlamente­ts talman Mudenda säger enligt Reuters att man arbetar för att bana väg för att en ny ledare ska kunna finnas på plats redan under onsdagen.

En företrädar­e för regeringsp­artiet Zanu-PF sade i går till nyhetsbyrå­n AP att den nyligen sparkade vicepresid­enten Emmerson Mnangagwa kommer att ta över presidentp­osten inom 48 timmar.

Mnangagwa, som ännu inte återvänt till Zimbabwe, uppmanade tidigare under dagen Mugabe att avgå.

”Zimbabwes folk har pratat med en röst och det är min vädjan till president Mugabe att han bör ta hand om denna uppmaning från Zimbabwes folk att avgå så att landet kan gå vidare och bevara arvet efter honom”, säger han i ett uttalande.

Bjöds in av mugabe

Mnangagwa säger att han fört samtal med president Robert Mugabe och bjudits in att återvända till landet, men att han inte kommer att göra det förrän han känner sig säker.

Enligt Reuters säger Emmerson Mnangagwa att han flydde landet efter att ha hört talas om planer på att han skulle ”elimineras”.

Sparkandet av Mnangagwa blev startskott­et på den politiska krisen som blev slutet för Mugabe. Själv säger Mnangagwa att det inte är en kris mellan honom och Mugabe, utan mellan Mugabe och Zimbabwes folk.

Han säger att han vill ena alla i Zimbabwe under ”en ny era” och att han ser fram emot att få återvända till Zimbabwe och hjälpa till med att återuppbyg­ga landets ekonomi.

I Zimbabwe kommer vi se fortsättni­ngen av mugabeism, utan Mugabe. Hans efterträda­re kallas inte för inte för ’Krokodilen’. Henning melber Nordiska afrikainst­itutet

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JEKESAI NJIKIZANA ??
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JEKESAI NJIKIZANA
 ?? Foto: LEHtikUva/JEkESai NJikiZaNa ?? en era är över. Lyckliga zimbabwier tog ned porträttet av sin president då Robert Mugabe meddelat att han avgår efter 37 år vid makten.
Foto: LEHtikUva/JEkESai NJikiZaNa en era är över. Lyckliga zimbabwier tog ned porträttet av sin president då Robert Mugabe meddelat att han avgår efter 37 år vid makten.
 ?? Foto: LEHtikUva/toNy kaRUMba ?? Gemensam Glädje. Militären och folket på gatorna firade tillsamman­s.
Foto: LEHtikUva/toNy kaRUMba Gemensam Glädje. Militären och folket på gatorna firade tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland