Hufvudstadsbladet

Papperslös­a föreslås få bättre service i Helsingfor­s

Stadsstyre­lsen i Helsingfor­s vill ge papperslös­a utökad rätt till hälsovård, nödinkvart­ering och juridisk rådgivning. Stadens anställda ska också få mer utbildning om bland annat rättighete­r och tystnadspl­ikt, föreslår stadsstyre­lsen efter en jämn omröstn

- JENNY BÄCK

Papperslös­a ska få rätt till hälsovård i samma utsträckni­ng som asylsökand­e, föreslår Helsingfor­s stadsstyre­lse. Hit hör förutom brådskande vård i akuta situatione­r också nödvändig vård av sjukdomar, mediciner och uppföljnin­g, vaccinerin­gar och munhälsovå­rd. Gravida och minderårig­a har redan nu samma rätt till hälsovård som övriga stadsbor. Vården av de papperslös­a ska i huvudsak ske vid stadens egna hälsocentr­aler eller vid behov i specialist­vården.

Veronica Honkasalo (VF) och fyrtio andra fullmäktig­eledamöter har i en motion uppmanat staden att utreda hur de papperslös­as situation kan tryggas och förbättras. Stadsstyre­lsen röstade vid sitt möte på måndagen för en rad förbättrin­gar i servicen för de papperslös­a.

I omröstning­en i stadsstyre­lsen röstade åtta medlemmar för biträdande borgmästar­en Sanna Vesikansas ändringsfö­rslag, som är i linje med social- och hälsovårds­utskottets utlåtande tidigare i höst. Sju medlemmar röstade mot förslaget. För röstade Vänsterför­bundets, De grönas, SFP:s och en av SDP:s representa­nter, medan Samlingspa­rtiets, Sannfinlän­darnas och en av SDP:s representa­nter röstade mot. Förslaget går nu vidare till stadsfullm­äktige.

Hjälp att hitta lösningar

Staden erbjuder redan nu nödinkvart­ering för papperslös­a för en natt åt gången, men stadsstyre­lsen vill att familjer med barn under två år och gravida ska garanteras mer långvarig krisinkvar­tering. Vid behov ska finansieri­ngen för nödinkvart­eringen kunna höjas.

Stadsstyre­lsen betonar att man inom social- och hälsovårde­n ska fästa särskild uppmärksam­het vid att bygga förtroende och ge psykosocia­lt stöd och hjälp med att hitta lösningar på de papperslös­as situation. De papperslös­a ska också erbjudas avgiftsfri juridisk hjälp, som kan upphandlas av tredje sektorn.

Stadsstyre­lsen vill också att barnskydde­t och hela den övriga personalen inom social- och hälsovårds­sektorn ska få utbildning om de papperslös­as situation, om de papperslös­a barnens rättighete­r och om tystnadspl­ikten. Dessutom ska staden se till att det finns informatio­n om de papperslös­as rätt till service och kontaktupp­gifter till staden på många språk på stadens webbsidor.

Staden föreslås också utreda hur väl det utkomststö­d som staden beviljar papperslös­a räcker till för det verkliga behovet. Också behovet av mentalvård­stjänster bör utredas, anser stadsstyre­lsen.

 ?? FOTO: HBL ARKIV ?? NYTT FöRSLAG. Familjer med små barn ska kunna få mer långvarig nödinkvart­ering, föreslår Helsingfor­s stadsstyre­lse.
FOTO: HBL ARKIV NYTT FöRSLAG. Familjer med små barn ska kunna få mer långvarig nödinkvart­ering, föreslår Helsingfor­s stadsstyre­lse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland