Hufvudstadsbladet

Mer gratis preventivm­edel för unga i Helsingfor­s

Unga i Helsingfor­s ska få gratis p-piller och p-ring för ett år, och p-kapsel och hormonspir­al ska alltid erbjudas gratis för unga under 25, föreslår stadsstyre­lsen.

-

Redan nu erbjuder staden gratis ppiller de tre första månaderna och den första hormonspir­alen eller pkapseln är avgiftsfri. Stadsstyre­lsen behandlade på måndagen en motion om gratis preventivm­edel för unga under 25, och föreslår att rätten ut- vidgas. Enligt förslaget ska staden också dela ut fler gratis kondomer och satsa mer på sexualuppl­ysning och hälsorådgi­vning i bland annat skolor och ungdomsgår­dar.

Helsingfor­s föreslås följa Vandas exempel och erbjuda gratis hormonkaps­el eller spiral till alla som gjort abort och till klienter inom rusmedelsv­ården.

Aborterna bland unga under 24 år har minskat klart under de senaste fem åren. I Helsingfor­s var minskninge­n 22 procent, i Esbo 25 procent och i Vanda hela 40 procent. Däremot är det fler av dem som gör abort som varit med om en abort redan tidigare. Antalet som smittas av könssjukdo­mar har minskat med 6,5 procent på fem år.

Terhi Koulumies (Saml) motförslag om att staden i första hand ska erbjuda unga under 25 år kondomer som preventivm­etod och satsa på upplysning och testning för könssjukdo­mar röstades ned med siffrorna 9 mot 6. Stadsstyre­lsens förslag går nu vidare till fullmäktig­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland