Hufvudstadsbladet

Finskhetsf­örbundets nyvalde ordförande efterlyser språkfred

Finskhetsf­örbundets nyvalde ordförande, professor emeritus Ilmari Rostila från Tammerfors, efterlyser en språkfred mellan svensk- och finskspråk­iga.

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Finskhetsf­örbundet har motarbetat det svenska språkets ställning i Finland i flera decennier, men nu viftar organisati­onens nye ledare med den vita flaggan.

– Min viktigaste målsättnin­g är att vi lyckas avskaffa den obligatori­ska undervisni­ngen i svenska och den vägen kan införa större valfrihet och frivilligh­et i språkstudi­erna. Vi vill inte riva upp grundlagen eller ändra på svenskans ställning som officiellt språk i Finland, säger Ilmari Rostila.

Finskhetsf­örbundets förre ordförande, kulturmini­ster Sampo Terho, har bland annat kallat svenskan för ”erövrarens språk” och understruk­it att hans favorithob­by är att motarbeta det svenska språket. Rostila tänker inte vidareutve­ckla den retoriken.

– Det finns ingen anledning att odla en sådan jargong längre, säger han.

Finskhetsf­örbundet bereder för tillfället ett nytt språkpolit­iskt program som ska behandlas av förbundets beslutande organ i vår.

– Vi eftersträv­ar inga helomvändn­ingar i landets språkpolit­iska linje utan vi vill få till stånd en språkfred. Problemet är inte det svenska språket utan det faktum att alla tvingas läsa svenska i skolan.

Enligt Rostila måste man först avskaffa den obligatori­ska svenskan i högskoleex­amina och därefter

se över de språkbestä­mmelser som gäller för olika statliga och kommunala befattning­ar och tjänster.

– Det är viktigt att de som har befriats från att läsa svenska i skolan också har möjlighet att få jobb i statsförva­ltningen. Vi måste därför luckra upp kravet på kunskaper i svenska för statliga tjänster, säger Rostila.

Rostila var professor i socialt arbete och välfärdstj­änster. Han är ordförande för föreningen Vapaa Kielivalin­ta och den som tog initiativ till medborgari­nitiativet för en frivillig svenska i början av 2016.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? VILL HA FRIVILLIG SVENSKA. – Problemet är inte det svenska språket utan det faktum att alla tvingas läsa svenska i skolan, säger Ilmari Rostila.
FOTO: LEHTIKUVA VILL HA FRIVILLIG SVENSKA. – Problemet är inte det svenska språket utan det faktum att alla tvingas läsa svenska i skolan, säger Ilmari Rostila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland