Hufvudstadsbladet

Fler elevplatse­r i Mattlidens gymnasium

I Esbo har de politiska partierna kommit överens om nästa års budget. Slutsumman stiger med cirka 4,7 miljoner euro.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Av den överstigan­de summan går drygt 3 miljoner till bildning. Ur ett svensksprå­kigt perspektiv är det här välkommet för Mattlidens gymnasium där antalet elevplatse­r ökar.

– Från och med hösten 2018 ökar antalet elevplatse­r i Mattliden från 125 till 150 platser. Det är en välkommen ökning eftersom årskullarn­a blir större och medeltalet på 8,0 har upplevts för högt, säger Bo Lönnqvist, som är ordförande för SFP i Esbo.

Lönnqvist, som också är ordförande för nämnden Svenska rum, är mycket nöjd med tilläggen i budgeten som ger större möjlighete­r att utveckla servicen för barn och ungdomar. En ungdomsled­artjänst på svenska är också ett akut behov som kommer att fyllas.

– Det finns en summa på 395 000 euro för svenska bildningst­jänster och i den summan ska vi kunna rym- ma in en ungdomsled­artjänst för nästa år, säger Lönnqvist.

Alla partier utom Sannfinlän­darna deltog i budgetförh­andlingarn­a. Sannfinlän­darna lämnade förhandlin­garna efter att partiet var missnöjt med hur anslagen för integratio­n och invandrarn­as språkunder­visning skulle fördelas.

Kundavgift­erna för social- och hälsovård hålls på den nuvarande nivån. Det blir också extra anslag för psykvårdst­jänster för barn och unga. Esbo stad satsar också på kultur och kulturens anslag ökar med drygt en halv miljon euro. I den summan ingår planeringe­n av Hagalunds kulturcent­rums totalrenov­ering.

Esbo stadsfullm­äktige godkänner den nya budgeten på mötet den 7 december.

 ?? FOTO: KSF MEDIA/ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ?? FLER ELEVER. Mattlidens gymnasium växer från och med hösten 2018.
FOTO: KSF MEDIA/ARKIV/NIKLAS TALLQVIST FLER ELEVER. Mattlidens gymnasium växer från och med hösten 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland