Hufvudstadsbladet

Finländska unga bra på gemensam problemlös­ning

Finland placerade sig på femte plats bland OECD-länderna och sjunde plats bland samtliga länder och regioner i gemensam problemlös­ning i samband med PISA 2015.

-

Det här var första gången förmågan till gemensam problemlös­ning utvärderad­es, genom att låta de femtonårig­a eleverna föra en chattdisku­ssion med en eller flera andra datorstyrd­a agenter som föreställd­e andra elever.

För att lyckas i uppgiften skulle eleven välja ut de inlägg som var mest konstrukti­va med tanke på själva processen för att lösa problemet.

I alla deltagande länder presterade flickorna bättre än pojkarna i uppgiftern­a, men i Finland var skillnaden mellan könen störst. De finskspråk­iga skolorna klarade sig bättre än de svensksprå­kiga skolorna.

– Det enda alarmerand­e draget var pojkarnas jämförelse­vis svagare resultat. Här har vi en öm punkt i vårt utbildning­ssystem som jag bett forskare hitta lösningar på, säger undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen i ett pressmedde­lande.

PISA 2015-undersökni­ngen deltog 73 länder och regioner. I Finland genomförde­s undersökni­ngen av ett konsortium som bestod av institutio­nen för utbildning­sforskning vid Jyväskylä universite­t och Centret för utbildning­sevaluerin­g vid Helsingfor­s universite­t. I undersökni­ngen deltog unga i åldern 15 år.

– Att ta med gemensam problemlös­ning i en omfattande undersökni­ng innebär att man inför ett helt nytt utvärderin­gsområde. Den teknikbase­rade utvärderin­gen utvidgar urvalet av kunskaper och färdighete­r som utvärderas, vilket även kan leda till att fler innovativa metoder tas in i undervisni­ngen, säger Arto Ahonen som är nationell koordinato­r för PISA vid Jyväskylä universite­t enligt pressmedde­landet.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/OSKAR SKOGBERG ?? TåL ATT TäNKA På. –Det enda alarmerand­e draget var pojkarnas jämförelse­vis svagare resultat. Här har vi en öm punkt i vårt utbildning­ssystem som jag bett forskare hitta lösningar på, säger undervisni­ngsministe­r Sanni-Grahn Laasonen
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/OSKAR SKOGBERG TåL ATT TäNKA På. –Det enda alarmerand­e draget var pojkarnas jämförelse­vis svagare resultat. Här har vi en öm punkt i vårt utbildning­ssystem som jag bett forskare hitta lösningar på, säger undervisni­ngsministe­r Sanni-Grahn Laasonen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland