Hufvudstadsbladet

Låga löner för ryggsäckst­urister

-

Utländska studenter och kringresan­de ryggsäckst­urister i Australien arbetar ofta för mycket låga löner, enligt en studie.

Över 900 000 personer befinner sig i Australien på särskilda tillfällig­a visum, och de utgör elva procent av arbetskraf­ten i landet. Omkring en tredjedel av de över 4 000 tillfrågad­e i en studie säger att de tjänar omkring halva minimilöne­n, som ligger på motsvarand­e omkring 14 euro i timmen.

I rapporten har människor från 107 länder deltagit genom en enkät på nätet.

– Ett av de mest slående resultaten var att 86 procent av studentern­a och ryggsäcksr­esenärerna uppfattar det som att alla som reser på liknande visum är underbetal­da, säger Bassina Farbenblum från University of New South Wales, en av studiens medförfatt­are.

De låga lönerna finns i många olika branscher, men rapporten lyfter fram livsmedels­industrin och särskilt de som jobbar med att plocka frukt och grönsaker.

Belgaren Laurent Van Eesbeeck, 25, säger att han fick motsvarand­e 3,20 euro i timmen för att plocka tomater i delstaten Queensland i år.

– Jag har varit besviken på många australisk­a gårdar. För mig är det rent utnyttjand­e, och det vill jag inte vara en del av, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland