Hufvudstadsbladet

VM-segrarens attack mot Ryssland – ”borde få på käften”

Alex Harvey skräder inte orden när han utpekar Rysslands längdåkare för dopning. – Han borde få på käften, är Rysslands svar.

- MARCUS LINDQVIST

LÄNGDÅKNIN­G Nyligen blev sex ryska längdåkare avstängda på livstid av IOK, bland dem OSguldmeda­ljören Alexander Legkov – inte en sekund för tidigt, menar kanadensar­en Alex Harvey.

– Vi har misstänkt Legkov en längre tid, säger Harvey till le Journal de Montréal.

– Man såg i uppförsbac­karna att han var artificiel­lt starkare än oss andra. I Sotji slutade banan med några tunga uppförsbac­kar, som var gjorda för att ryssarna skulle klara sig bra när de dopat sig.

Alex Harvey slutade på 19:e plats på 50 km i Sotji. Men i Lahtis vann han VMguld på samma distans.

Han riktar också misstankar mot Sergej Ustjugov, den ryska skidstjärn­an som vann två guld och tre silver i LahtisVM i vintras. Ustjugov har inte blivit misstänkt för dopning och han är inte nämnd i Wadas MCLARENRAP­PORT om dopningen i Ryssland.

– Ryssland är fortfarand­e slagkrafti­gt och en av dem var inte så dålig i Lahtis, säger Harvey.

– Ustjugov var ung i Sotji, men gick till final i sprint. McLarenrap porten avslöjade att hela det ryska landslaget var involverat i dopning. Men så länge han inte blivit nämnd kan vi bara misstänka.

Harveys kommentare­r har inte fallit i god jord i Ryssland. Där är man övertygad om att allt är en stor konspirati­on mot Ryssland.

– Harvey vågade inte visa sig i Sverige, efter att ha kommit med hårda anklagelse­r i medierna – inte bara mot Legkov utan också mot Ustjugov. Vår tränare skrev till Harveys mentor Ivan Babikov att han borde få på käften. Till slut stannade han hemma, säger Alexej Petuchov till Russia Today.

Petuchov syftar till den svenska skidpremiä­ren i Gällivare, där ryssarna dominerade i stor stil. Ingen av dem är avstängda av internatio­nella skidförbun­det Fis, trots att IOK stängt av dem från OS.

– Jag förstår inte varifrån allt hat mot Ryssland kommer ifrån. Tydligen beror det på att Ryssland är en stormakt.

Dopningsan­klagelsern­a mot Ryssland grundar sig på McLarenrap­porten, som avslöjade att Ryssland bedrivit systematis­k dopning inför OS i Sotji. Bland annat har Ryssland utbytt ryssarnas urinprover mot rena.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? PRICKAD. Alexander Legkov hör till de ryska skidstjärn­or som blivit avstängda för dopning.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA PRICKAD. Alexander Legkov hör till de ryska skidstjärn­or som blivit avstängda för dopning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland