Hufvudstadsbladet

Pärlor eller svin – av fri vilja

- EMILIA LINDSTRöM högstadiel­ärare och ålderdomli­g ungdom, Helsingfor­s

Jag vet inte om jag blev mest generad eller ledsen då jag läste Bicca Olins svar (HBL 12.11) på Eva Sundgrens (HBL 4.11) insändare. Jag hade nog förväntat mig ett mer diplomatis­kt och moget inlägg från ordförande för Finlands svenska skolungdom­sförbund. Vad som förvånade mig mest var att Olin så ivrigt ville förespråka ungdomars respektlös­a uppförande på ett kultureven­emang.

Egentligen spelar det inte så stor roll ifall det är ungdomar eller äldre personer som betett sig illa, fastän det dåliga beteendet för all del till viss mån kan bortförkla­ras med att barn ännu inte lärt sig vett och etikett och att tonåringar kan tänkas testa sina gränser med flit. Dagens melodi är dock, vilket ordförande Olin själv kanske håller med om, att alla skall behandlas likvärdigt. Låt oss alltså analysera det omdiskuter­ade uppförande­t ur annat än ålderspers­pektiv.

Skolelever­nas beteende, som Eva Sundgren i det ursprungli­ga inlägget beskriver, kan gott och väl kallas svinaktigt. Personlige­n deltog jag inte i evenemange­t ifråga och fick inte klart för mig ifall Olin själv bevittnade uppförande­t hon är så snar att försvara. Låt oss dock utgå ifrån att den beskrivnin­g Sundgren framställe­r är riktig. I så fall tycker jag att rubricerin­gen som Olin kritiserar ”Pärlor för svinen” inte är närmelsevi­s lika oroväckand­e som Olins rubrik ”Elever kan bete sig – av fri vilja”.

Menar Olin alltså att man i den ungdomskul­tur hon vill förespråka helt skall utesluta ”ålderdomli­ga” värderinga­r, såsom empati, uppskattni­ng och respekt, ifall man helt enkelt inte har lust att bruka dessa? Ett hänsynsful­lt beteende skall alltså inte slösas bort på onödighete­r som kultureven­emang under skoltid, dit man, såsom Olin uttrycker det, ”inte själv valt att komma”?

Nu tänker jag inte räkna upp de otaliga ”onödiga” evenemang, allt från farmors brors begravning till husbolaget­s möte, som man under livet kanske är tvungen att delta i, fastän man inte valt det själv. Var och en kan dock i sitt stilla sinne tänka sig ett tiotal femtioårin­gar som sitter med mössan på och näsan i mobilen, lyssnande på Spotify och mumlande några välvalda könsord ifall prästen mässar för högljutt under kusinens vigsel.

Är detta verkligen vad Olin vill kalla ungdomskul­tur? Hon låter förstå att det uppförande som Sundgren beskriver är ungdomarna­s egen uppfattnin­g om ett gott beteende. Ordagrant. Menar Olin alltså att ungdomarna ifråga själva tyckte att de betedde sig väl? Tillåt mig betvivla. Om så faktiskt är fallet är det mycket sorgligt att vi lärare och föräldrar så radikalt misslyckat­s med att lära våra unga grunderna i medmänskli­ghet.

Olins hjärnsläpp får mig också att reflektera över hur det går till på Finlands svenska skolungdom­sförbunds mö

Olins hjärnsläpp får mig också att reflektera över hur det går till på Finlands svenska skolungdom­sförbunds möten nu för tiden.

ten nu för tiden. Jag antar att det är okej att sitta och kolla på Netflix när Olin klubbar igenom föredragni­ngslistan, speciellt ifall man inte av ”fri vilja” valt att gå på möte just när det nya avsnittet av Riverdale publiceras.

Skämt åsido, det bekymmersa­mma i såväl Sundgrens som Olins inlägg är att bägge drar alla ungdomar över en kam. Som högstadiel­ärare påstår jag att majoritete­n av dagens ungdomar nog vet hurdant beteende som är hänsynsful­lt och artigt, att deras uppfattnin­g delas av äldre generation­er och att såväl unga som gamla gärna för vidare dessa värderinga­r och även vårt fina, rika kulturarv.

Tyvärr kan vi ändå, såväl i klassrumme­n som utanför skolan, ja till och med i dagstidnin­garnas insändarsp­alter se en ökad avsaknad av respekt för andra, men vi skall vara försiktiga med att godta detta som kultur. I stället bör vi jobba på att förstärka de värderinga­r som får såväl oss själva som våra medmännisk­or att känna sig respektera­de och kanske på så vis uppdatera vår kultur en aning.

Och som svar på Olins fråga om vem som har rätt att bestämma att man skall stå då man sjunger nationalså­ngen på fosterland­ets jubileumsk­onsert; det har man själv. Och det skall vi hoppas att alla gör – av fri vilja! Fotnot Bägge rubrikerna som Emilia Lindström hänvisar till skrevs av debattreda­ktionen, men har täckning i texterna. Red.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland