Hufvudstadsbladet

Tango i granna färger

- OLE NERDRUM

TANGO/FOLKMUSIK

●●Johanna Juhola Diivan jäljet/Shadow Of A Diva (Egen utgåva)

■ Johanna Juhola är känd från bland annat folkmusikg­rupperna Spontaani Vire och Troka. Verkliga djupdyknin­gar i tango har hon gjort som medlem av ensemblen Las Chicas Del Tango och duon Milla Viljamaa& Johanna Juhola som spelar

både argentinsk och inhemsk tango.

Diivan jäljet är Juholas fjärde soloplatta och den svänger friskt. De eldigaste inslagen är influerade av tango nuevo-gurun Astor Piazzolla, och här spelar Juhola på den speciella dragspelsv­arianten claviola.

De trogna Johanna Juhola Reaktori-vapendraga­rna Milla Viljamaa (piano, harmonium, sång) och Sara Puljula (kontrabas, sång) är i toppform och det är just trion som gör det hela intressant.

Gruppen lyckas också bra i den mjukt svängande folklåten Tillsamman­s med ordlös sång av gästande Emma Salokoski och stiliga bakgrundsv­okalister.

Diivan jäljet-låten med ett Libertango-besläktat tema gästas av rapparen

Tommy Lindgren och sockersött sjungande Yona, men innehållet är så spretigt att låten inte riktigt lyfter.

I övrigt har Juhola och bandet med effektmäst­arna Tuomas Norvio och Hannu Oskala samt slagverkar­en Juuso Hannukaine­n läget under kontroll.

På den här skivan har man verkligen lyckats ta vara på folkmusike­ns trallighet och tangons virvlar och förenat dem i en personlig soundvärld. Innehållet får dessutom ett extra lyft av Juholas intressant­a låtanekdot­er som tryckts i cd-konvolutet.

Johanna Juhola ger skivutgivn­ingskonser­t på G Livelab den 23.11.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland