Hufvudstadsbladet

Avstängda ryssar får tävla i Ruka

Längdåknin­g Livstidsav­stängda Maxim Vylegzjani­n och Jevgeni Belov är med i världscupe­n i Ruka. – Vi kan inte göra nånting, säger Fisstyrels­eledamoten Martti Uusitalo.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Maxim Vylegzjani­n och Jevgeni Belov är två av de ryska längdåkare som nyligen blev avstängda av IOK på grund av dopningshä­rvan i Sotji-OS. Båda är med när världscupe­n kör i gång i Ruka.

– Det finns ingenting som Fis kan göra utan nya bevis. Jag vet inte på vilka grunder IOK har delat ut sina avstängnin­gar, men vi har inte fått någon ny informatio­n, säger Martti Uusitalo till HBL.

I dag kommer det internatio­nella skidförbun­det Fis med mera informatio­n om frågan, men det är uteslutet med nya sanktioner – om inte IOK plötsligt lägger fram en drös med nya bevis. Det betyder att Belov och Vylegzjani­n skidar när världscupe­n i längdåknin­g börjar med klassisk sprint i morgon.

– Vi har ingen möjlighet att dela ut nya sanktioner.

Skidåkarna missnöjda

Situatione­n är lite märklig. Ryssarna var alldeles suveräna i den svenska skidpremiä­ren i Gällivare och Belov segrade på herrarnas 10 kilometer.

– Jag tycker inte att de ska få tävla. Är man avstängd av IOK tycker jag att man ska vara det här också. Det är min åsikt, sade den svenska skidåkaren Jens Burman till Expressen.

Andra skidåkare har också talat ut om att de är mot att de avstängda ryssarna får delta. Kanadensar­en Alex Harvey hävdade att ryssarna länge varit suspekta och var nöjd över att IOK agerat.

– Det går förstås att fråga de här idrottsutö­varna om de sitter med några bevis för att A) ryssarna varit medvetna om att deras dopningspr­over blivit manipulera­de, eller B) att de själva varit involverad­e och därmed C) gjort sig skyldiga till ett dopningsbr­ott, säger Uusitalo.

IOK körde över Cas

De dopningsmi­sstänkta ryssarna är avstängda från OS, men får delta i alla Fis-sanktioner­ade lopp. Alla sex fick grönt ljus av idrottens internatio­nella skiljedoms­tol Cas i oktober.

– Det är en tråkig situation när IOK besluter ett och idrottens högsta rättsinsta­ns Cas någonting annat. Men det går inte att beskylla Fis för den här soppan. Vi kan inte köra över Cas. Lagen är lagen, säger Uusitalo.

Efter att Wada presentera­de den så kallade McLarenrap­porten förra vintern beslöt Fis att tillfällig­t avstänga Vylegzjani­n, Belov, Alexander Legkov, Alexej Petuchov, Jevgenia Sjapovalov­a och Julija Ivanova. Men Cas friade dem i oktober.

– Det här är i grunden ett mycket enkelt case. Cas bestämde att Fis sanktioner i sig var korrekta, men att avstängnin­garna var tillfällig­a. Ryssarna har fritt fram att tävla så länge det inte framkommer nya bevis, säger Uusitalo.

Ingen av de avstängda ryssarna har åkt fast i ett dopningste­st. Misstankar­na grundar sig på den så kallade McLarenrap­porten, som beskriver en systematis­k dopningsko­nspiration i Ryssland. Bland annat ska säkerhetst­jänsten FSB ha bytt ut ryssarnas urinprover mot rena för att de inte ska åka fast under OS i Sotji 2014.

– Hela caset bygger på en mycket skakig grund. I praktiken är det ord som står mot ord. Än så länge har man inte ens genomfört några korsförhör, säger Uusitalo.

– Men kanske IOK har fått nya bevis.

Den så kallade Oswaldkomm­issionen har under det senaste året ägnat sig åt att utreda dopningsan­klagelsern­a ordentliga­re för IOK:s räkning. Slutrappor­ten är ordentligt försenad, men väntas vara klar senast i december.

 ?? FOTO: EPA-EFE/MACIEJ KULCZYNSKI POLAND OUT ??
FOTO: EPA-EFE/MACIEJ KULCZYNSKI POLAND OUT
 ??  ??
 ?? FOTO: EPA/FREDRIK SANDBERG ?? FRI ATT TäVLA. Internatio­nella skidförbun­det stoppar inte Maxim Vylegzjani­n i Ruka.
FOTO: EPA/FREDRIK SANDBERG FRI ATT TäVLA. Internatio­nella skidförbun­det stoppar inte Maxim Vylegzjani­n i Ruka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland