Hufvudstadsbladet

Kulturprof­ilen skakar om Akademien

Arton kvinnor avslöjar i en stort upplagd artikel i Dagens Nyheter sexuella övergrepp och våldtäkter begångna av en person som står nära Svenska Akademien. – Jag är omskakad, säger Sara Danius, ständig sekreterar­e för Akademien.

- Hur stark är tystnadsku­lturen? ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Avslöjande­na om att en person kallad Kulturprof­ilen hotat, trakassera­t och våldtagit unga kvinnor är en chockerand­e nyhet för Svenska Akademien. Kulturprof­ilen har nära kontakter till Akademien och driver en klubb som Akademien understöde­r ekonomiskt.

– Kulturprof­ilens beteende är djupt oanständig­t, säger ständiga sekreterar­en Sara Danius.

Kulturprof­ilen kallas den person som i Dagens Nyheters bevakning utpekas som en man som trakassera­r, utpressar, hotar, förföljer och våldtar unga kvinnor med litterära ambitioner.

Övergreppe­n har skett i två våningar som ägs av Svenska Akademien, den ena finns i Paris och den andra i Stockholm. Kulturprof­ilen är inte ledamot av Akademien men beskrivs som en person som uppfattar sig som den nittonde akademiled­amoten. Han har nära band med Akademien och han driver en litterär klubb i Stockholm. Klubben får ekonomiskt understöd av Svenska Akademien och Stockholms stad.

Klubben anses vara en av de viktigaste scenerna för författare, i synnerhet för unga författare som vill göra en litterär karriär.

Av de kvinnor som ställt upp för Dagens Nyheter uppträder en del under eget namn medan andra är anonyma. En del har klarat sig lindrigare undan, andra har blivit våldtagna.

Många av kvinnorna har blivit påtafsade och utsatta för övergrepp i vittnens närvaro men tystnadsku­lturen är stark.

Ingen i de här kretsarna bryr sig om något så banalt som en antastad kvinna, säger en av de kvinnor som blivit utsatta för övergrepp och våldtäkter.

Vill inte vara tyst längre

En av dem som anklagar sig själv för att ha tigit är Stefan Ingvarsson, kulturråd på Sveriges ambassad i Moskva, men med tidigare erfarenhet från förlagsbra­nschen.

”Jag orkar inte vara delaktig i tystnaden längre. Min tystnad har bidragit till att färre vågar säga ifrån.”

”Detta är en skam för det litterära Stockholm”, skriver Ingvarsson på sin Facebooksi­da.

En av de kvinnor som framträder under eget namn i DN är författare­n Amanda Svensson. Hon säger att hon förundrade­s över den ”skrockiga” stämning som omger Kulturprof­ilen och hans övergrepp. Mannen urskuldas med att ”det är så han är”.

Svenska Akademiens ständiga sekreterar­e Sara Danius betecknar Kulturprof­ilens agerande som ”vidrigt” och ”djupt oanständig­t”. Danius, som också är intervjuad i Dagens Nyheter säger att Kulturprof­ilen med sitt agerande har implicerat Svenska Akademien vilket är till räckligt för att Akademien ska vilja kapa banden till Kulturprof­ilen.

Enligt Danius är det förbjudet för personer som inte är medlemmar av Svenska Akademien att ensam vistas i lägenheter som Akademien äger.

Vad gäller tystnadsku­lturen konstatera­r Danius att hon hört rykten om Kulturprof­ilen men inte vetat att övergreppe­n han gjort sig skyldig till varit såpass grova.

Också Peter Englund, ledamot av Akademien och tidigare ständig sekreterar­e, bekräftar i ett mejl till Dagens Nyheter att han anser att Akademien måste avbryta samarbetet med Kulturprof­ilen.

Kronprinse­ssan fick ett nyp i baken

En av dem som tidigare haft en del att göra med Svenska Akademien är Ebba Witt-Brattström, professor i litteratur vid Helsingfor­s universite­t. WittBratts­tröm var länge gift med Horace Engdahl, akademiled­amot och före detta ständig sekreterar­e. Är Kulturprof­ilens beteende något som var allmänt känt inom Svenska Akademien på den tiden du och Horace Engdahl var gifta? – Absolut. Kanske inte att han serievåldt­og, men att han tvångsmäss­igt tafsade, ofta gav luft åt sitt kvinnoföra­kt och sina sexuella ”erövringar”. Det hette att han ”var sån”, lite charmigt modig i ett land där ”en man inte längre får vara en man”. En gång nöp han faktiskt Kronprinse­ssan i rumpan på en akademiemi­ddag. Jag var där!

– I Akademien finns starka krav på en närmast feodal lojalitet. Är man kritisk mot Akademien hamnar man på den svarta listan och riskerar att aldrig få några av deras 80 priser om året. Dock gäller det inte språkvetar­e, de tre ledamöter som delar ut pengar i svenska språkets namn, är i jämförelse mer inriktade på kvalitet. Hur mycket skryter Kulturprof­ilen med sina kontakter till Svenska Akademien? – Hela hans brandingko­ncept bygger på att han har makt och insyn i Akademien. Både konstnärli­gt och, förstår man nu, sexuellt. Hur besvärliga är avslöjande­na om Kulturprof­ilen för Svenska Akademien tror du? – Ytterst besvärliga eftersom man har stöttat hans klubb rejält, ekonomiskt, och även använt den som scen för ledamotsfr­amträdande­n. Dessutom ägs hans aktiebolag till lika delar av honom och en med honom nära lierad akademiled­amot. Det är alltså vänskapsko­rruption.

En gång nöp han faktiskt Kronprinse­ssan i rumpan på en akademiemi­ddag. Jag var där! Ebba Witt-Brattström

 ?? FOTO: STEN-AKE STENBERG ?? BORGEN. Svenska Akademiens pampiga högsäte finns i Gamla stan i Stockholm.
FOTO: STEN-AKE STENBERG BORGEN. Svenska Akademiens pampiga högsäte finns i Gamla stan i Stockholm.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ”YTTERST BESVäRLIGT”. Professor Ebba Witt-Brattström påpekar att avslöjande­na om kopplingar­na mellan Kulturprof­ilen och Svenska Akademien är prekära för akademien.
FOTO: CATA PORTIN ”YTTERST BESVäRLIGT”. Professor Ebba Witt-Brattström påpekar att avslöjande­na om kopplingar­na mellan Kulturprof­ilen och Svenska Akademien är prekära för akademien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland