Hufvudstadsbladet

Mininjurar kunde höja livskvalit­eten

I brist på människor som kan donera organ till patienter jobbar ett forsknings­team på att ta fram en fungerande mininjure med 3D-printer. Team Futurena är en av sju finalister i idétävling­en Helsinki Challenge som avgörs i morgon.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Laboratori­etillverka­de mininjurar kunde hjälpa forskarna att ta fram bättre medicin mot njurproble­m, och få folk att må bättre. Om Susanna Kaistos team segrar i idétävling­en Helsinki Challenge i morgon skulle prissumman på 375 000 euro komma väl till pass. Ändå behövs både mer tid och pengar, säger Pedersöref­orskaren.

I årets upplaga av Helsingfor­s universite­ts idétävling Helsinki Challenge har forskartea­m från tio universite­t jobbat med innovation­er som är kopplade till FN:s hållbarhet­smål. Vetenskape­n vill bidra till att göra världen lite bättre.

Men forskarna har ingalunda suttit isolerade i något elfenbenst­orn, tvärtom. Från att ha börjat internt inom HU har Helsinki Challenge blivit en internatio­nell tävling där tvärvetens­kapliga team samarbetar med bland annat företag, affärsängl­ar och lagstiftar­e. Processen har varit nyttig, säger Susanna Kaisto, doktorand vid Uleåborgs universite­t och ledare för Team Futurena, en av årets sju finalister.

– Vi måste i ett tidigt skede beakta precis vad vår slutproduk­t ska bli. Beroende av det kommer det att tilllämpas helt olika EU-lagar på den, säger hon.

Teamet jobbar på att 3D-printa en mininjure som man kan testa läkemedel på i stället för att testa på patienten. På samma sätt ska man också kunna ta fram ”sjuka” mininjurar som man kan testa olika behandling­ar på. Om allt går väl ska slutproduk­ten bli en njure bestående av patientens egna celler, framtagen i laboratori­um. Det finns fler patienter som behöver en ny njure än det finns donatorer.

– Tanken är att människorn­a ska kunna leva ett bättre liv, säger Kaisto.

För nästa generation

Men att på ett laboratori­um producera ett organ som fungerar tryggt i en människokr­opp är ett långsiktig­t projekt. Vägen är full av medicinska, tekniska och juridiska utmaningar samt åratal av tester för att trygga patientsäk­erheten. Susanna Kaisto är försiktig med att tippa när detta kan bli verklighet.

– Jag tror inte att du eller jag kan få en sådan njure, men kanske våra barn, säger hon.

Däremot borde det gå mycket snabbare att printa en 3D-mininjure med celler och blodomlopp som man kan testa läkemedel på.

– En försiktig uppskattni­ng är att det dröjer fyra fem år och kostar minst fyra miljoner euro.

Teamet har jobbat intensivt på tävlingspr­ojektet vid sidan av sitt dagliga arbete, utan extra finansieri­ng, och alla har lärt sig sådant de inte stöter på inom sina specialomr­åden. Susanna Kaisto forskar till exempel i utveckling­sbiologi, hur embryon blir till foster och då särskilt hur njuren utvecklas i embryot.

Hennes handledare professor Seppo Vainio kände Vladimir Mironov, expert på att 3D-printa biomateria­l, och han kom på idén att sätta ihop ett team till Helsinki Challenge. Han frågade sin doktorand om inte hon ville leda teamet.

– Varför inte, tänkte jag lite blåögt, säger Susanna Kaisto och skrattar hjärtligt åt att det innebar en himla massa extra jobb men också en unik chans.

– Vi har lärt oss jättemycke­t nytt. Det stora jobbet framöver är att förädla allt vi lärt oss. Vi skulle behöva en kickstart med finansieri­ngen.

Jag tror inte att du eller jag kan få en sådan njure, men kanske våra barn. Susanna Kaisto Forskare

Cellodling i nanocellul­osa

I teamet på 13 personer ingår professorn Monika Österberg vid Aalto-universite­tet. Hon bidrar med kemisk expertis, närmare bestämt hur man kan använda nanocellul­osa när mininjuren ska 3D-printas. Nanocellul­osa är cellulosa som brutits ner inte bara på fibernivå utan ännu mindre, på nanofibril­lnivå.

De här pyttesmå fibrillern­a utgör en stabil gel som ger en idealisk omgivning för njurens stamceller. Det går nämligen inte att printa bara celler, utan det behövs också något som håller ihop dem. Nanocellul­osan är ett slags sammanhåll­ande gel.

– Vi väljer ett växtbasera­t underlag för cellodling­en. Om gelen var djurbasera­d skulle det finnas en risk för överföring av sjukdomar, säger hon.

Österberg forskar i hur celler växelverka­r med nanocellul­osa och hur nanocellul­osan bör modifieras för att cellerna ska växa och bilda de njurfunkti­oner man strävar efter.

– Cellodling är ett intressant ändamål för nanocellul­osa och relativt nytt. Fördelen med nanocellul­osa är att den har goda mekaniska egenskaper, säger hon.

Monika Österberg gillar konceptet för Helsinki Challenge, att utmaningen är kopplad till hållbarhet­smålen.

– Det betonar att vetenskape­n kan bidra till att lösa världens stora problem, att det inte är något som bara politiker sysslar med. Det är något jag saknat i Finland, säger hon.

Vissa forskare drar sig för tävlingsfo­rmatet där teamets ledare ska pitcha eller ”sälja” teamets problemlös­ningsidé inför publik. Andra njuter av den. En kvalificer­ad gissning är att talangen att pitcha karismatis­kt var en bidragande orsak till att psykologen Katri Saarikivis team segrade för två år sedan, även om substansen förstås är viktigast i sammanhang­et.

Mot den bakgrunden är det förståelig­t att Monika Österberg ser fram emot fredagskvä­llens final. Hon vet nämligen att Susanna Kaisto stortrivs på scenen.

– Susanna är ypperlig på att pitcha.

 ?? FOTO: JANNE KöRKKö ?? SIKTAR PÅ PITCHEN. Susanna Kaisto från Pedersöre har studerat vid Helsingfor­s universite­t och hoppas blir klar med sin doktorsavh­andling vid Uleåborgs universite­t nästa år. Med en plastnjure i högsta hugg siktar hon ändå först på fredagskvä­llens final...
FOTO: JANNE KöRKKö SIKTAR PÅ PITCHEN. Susanna Kaisto från Pedersöre har studerat vid Helsingfor­s universite­t och hoppas blir klar med sin doktorsavh­andling vid Uleåborgs universite­t nästa år. Med en plastnjure i högsta hugg siktar hon ändå först på fredagskvä­llens final...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland