Hufvudstadsbladet

Finsk design är het.

Auktionshu­s Albert Edelfelts sorgliga målning Ett barns likfärd finns också i en ljus och lycklig replik. Målningen Dopfärd beräknas slå nätauktion­srekord i Finland i december.

-

Intresset för finsk design från 1960- och 1970-talen har blossat upp i Europa och namn som Paavo Tynell och Timo Sarpaneva är i ropet. – Vi tror att designen blir en hit, säger Dan von Koskull på Stockholms Auktionsve­rk, ett auktionshu­s som nu har etablerat sig i Finland.

Albert Edelfelts målning Ett barns likfärd gjorde ett outplånlig­t intryck på den amerikansk­e konsthandl­aren Joseph Bulla när han besökte Edelfelt i dennes ateljé i Montmartre i Paris 1880.

Det var bara ett krux – målningens motiv var sorgligt och därmed var verket svårt att sälja. Men eftersom Edelfelt ursprungli­gen hade planerat att måla en dopfärd hade han några skisser kvar. Efter att ha studerat dem beställde Bulla en betydligt mindre replik av likfärdsmå­lningen.

Resultatet blev en målning som föreställe­r nästan samma sällskap och i samma miljö men i ljusa färger. Den yngre kvinnan på bilden har ett spädbarn i famnen och likkistan är borta. Målningen döptes till Dopfärd och skeppades till New York där den såldes till en kanadensis­k affärsman hösten 1880.

Ett drygt sekel senare – 1995 – återbördad­es verket till Finland tack vare en privat köpare som deponerade målningen på Ateneum. Efter det har målningen hängt på Smolna men nu vill ägaren sälja dyrgripen.

Målningen är kronjuvele­n när Stockholms Auktionsve­rk inviger sin finländska filial med auktionen Fine Art & Design den 3 december. Utropspris­et är 550 000–560 000 euro.

– Det är en ära att få sälja Dopfärd, säger Helena Laakso, konstspeci­alist på Stockholms Auktionsve­rk.

– Finländsk konst i den här prisklasse­n är sällsynt.

Helena Laakso har arbetat i auktionsbr­anschen i tolv år, först på Bukowski och nu på Stockholms Auktionsve­rk. Hur länge tar det för henne att hitta rariteter i stil med målningen av Edelfelt?

– Ibland får man jobba flera år. Ju längre man har varit i branschen, desto bättre grejor får man, säger Laakso.

Helene Schjerfbec­k är också represente­rad på auktionen i december. Verket heter Azaleor och är från 1904 under den period när Schjerfbec­k bodde i Ekenäs.

– I Ekenäs fanns inga azaleor så när Schjerfbec­ks konstnärss­ystrar kom på besök brukade hon be dem ha azaleor med sig, berättar Laakso.

Också Azaleor har ägts av en privatpers­on. Målningen har inte varit utställd sedan 1970-talet och auktionera­s nu med ett utgångspri­s på 100 000–150 000 euro.

På Stockholms Auktionsve­rks finländska kontor finns även Dan von Koskull, specialist på design. von Koskull arbetade på Bukowskis i 20 år tills han bytte auktionshu­s.

– Det här är inget vanligt jobb utan något man måste brinna för, säger von Koskull. Vad är roligast? – Att vara skattletar­e och detektiv och att göra ett fynd hos någon som inte haft en aning om att den äger en dyrgrip, säger Laakso.

– Jag har sålt ryska tavlor vars värde ökat från ett utropspris på 4 000 euro till 40 000 euro.

Slutfiskad rysk konst

Ryska målningar var under några decennier en riktig guldgruva för auktionshu­sen. Målningarn­a köptes alltid, till dyra priser dessutom, och skeppades sedan i väg till ryska hem i Europa och USA.

– Nu börjar det vara slutfiskat. Ryssarna har köpt upp det mesta och vi kommer aldrig mer att se de här verken, säger Helena Laakso.

– Men finsk konst har ett tidsspann. De målningarn­a köps när folk har en ordnad ekonomi och hänger i hemmen i några decennier. När man blir gammal och flyttar till ålderdomsh­em dyker verken upp på marknaden igen.

Design då? Ja nu är färgat glas och armaturer i ropet, säger Dan von Koskull.

– Lampor av Paavo Tynell säljs i dag för tusentals euro vilket var otänkbart för några år sedan. Och skulpturer i färgat glas av Oiva Toikka och Markku Salo är populära medan klart glas inte alls säljer lika bra längre.

– Trenden är densamma som i målningar. Man vill ha glada pigga färger i stället för gamla landskap i dystra toner.

Den finska designen beräknas bli en av hittarna för Stockholms Auktionsve­rks finländska kontor. Dan von Koskull pekar på en stor rund glasskulpt­ur av Timo Sarpaneva – Aqvaticus. Utropspris­et är 15 000– 17 000 euro. Verket visades på Millennium­utställnin­gen på operan i slutet av 1990-talet.

– Skulpturen hör till Sarpanevas sista verk och han deltog själv i arbetet i hyttan i Murano. Så här stora verk har dagens glasskulpt­örer inte råd med, säger von Koskull.

Fynd i taket

Auktionsfy­nd är varje samlares dröm. Händer det att ni missar att något är värdefullt och prissätter det alldeles för lågt?

– Allt kan man inte veta. Vi brukar använda utomståend­e experter ibland.

På tal om fynd vi är ovetande om att vi äger lyfter Dan von Koskull fram armaturer i gamla skolor och kyrkor. När belysninge­n förnyas blir det ofta elektriker­n som får ta hand om lamporna, i brist på en namngiven ägare.

Det räcker inte längre med att behärska sitt område. Man måste också vara kompetent vad gäller affärsmann­askap vilket innebär att man ska besitta social kompetens, behärska prisbilden, se trender, behärska marknaden och vara utåtriktad.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? EFTERTRAKT­AD. Helena Laakso fick jobba länge men nu är Albert Edelfelts målning Dopfärd ute på marknaden och säljs på auktion.
FOTO: CATA PORTIN EFTERTRAKT­AD. Helena Laakso fick jobba länge men nu är Albert Edelfelts målning Dopfärd ute på marknaden och säljs på auktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland