Hufvudstadsbladet

Familjer kan få välja lämplig närskola

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Familjer med barn som bor växelvis på två adresser ska själva få välja vilken närskola som passar dem bäst. Det anser fostrans- och utbildning­snämnden i Helsingfor­s, som återremitt­erade tjänstemän­nens förslag till ny beredning.

Nämnden behandlade under sitt möte i tisdags en motion om att permanent boende på två adresser skulle godkännas som grund för elevupptag­ningen.

Staden är uppdelad i elevupptag­ningsområd­en, och utifrån dem anvisas alla grundskole­elever en egen närskola. Vill man gå i en annan skola kan man ansöka om lov med stöd av skolväg eller syskonskap, och då få börja i en annan skola – om det finns plats. Att barn kan bo lika mycket på två adresser känner inte systemet, eftersom det utgår från befolkning­sregistret där en person bara kan ha en officiell adress.

I beredninge­n hänvisar man bland annat till detta, och till att förutsägba­rheten skulle försämras om familjer där barn bor växelvis på två adresser skulle få välja skola. Då skulle lokalerna inte utnyttjas optimalt, och dessutom skulle systemet vara orättvist då vissa familjer fick välja, anser beredninge­n.

Det anser inte nämnden, som vill se en ny modell där föräldrarn­a kan välja endera närskolan för sitt barn utifrån vad som passar familjen bäst. Nämnden återremitt­erade också ett förslag om skolskjuts­ar för barn med särskilda behov, och vill att staden utreder hur skjutsarna kunde ordnas från två adresser då barnet bor växelvis hos bägge föräldrarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland