Hufvudstadsbladet

Sipilä efterlyste gemensamma EU-lösningar

Det var stora ord när statsminis­ter Juha Sipilä skissade upp sin vision för Finlands EU-politik. Tysklands knaggliga regeringsf­örhandling­ar kan ändå sätta käppar i hjulen på ett smidigt samarbete inom unionen.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Enligt statsminis­ter Juha Sipilä (C) har Storbritan­niens planerade uttåg ur Europeiska unionen enat unionen och gjort den starkare. Det var bland det första Sipilä sade när han höll ett anförande om Finlands EU-politik i riksdagen i går.

– EU är en värdegemen­skap. Den grundar sig på starka värden som fred, frihet, demokrati, mänskliga rättighete­r och rättstatsp­rincipen. Till dessa har vi förbundit oss, deklarerad­e Sipilä i plenisalen.

Sipilä räknade upp sex punk- ter som han ser som avgörande för EU:s utveckling och framtid. Dessa var: ett bättre försvarssa­marbete, en gemensam immigratio­nspolitik, en fungerande ekonomisk union, en ambitiös miljöpolit­ik, bättre förutsättn­ingar för frihandel samt social jämlikhet i till exempel arbetslive­t.

Det var stora ord, och Sipilä medgav i samma veva att EU står inför stora utmaningar

– Vi är medvetna om att unionen står inför kolossala utmaningar både i global och i europeisk utsträckni­ng: regionala konflikter, terrorism, ett växande migrations­tryck, protektion­ism samt social och ekonomisk ojämlikhet.

Ett stort hot mot ett smidigt EUsamarbet­e kan Tysklands besvärliga regeringsf­örhandling­ar vara.

– Som största land har Tyskland naturligtv­is en viktig position, och dessutom bidrar Angela Merkel som person till kontinuite­t i Europeiska rådets arbete, sade Sipilä.

Sipilä hoppades också på gemensamma europeiska lösningar inom unionens flyktingpo­litik. Ett första steg kunde enligt honom vara en gemensam lista på länder dit det är tryggt att avvisa flyktingar.

På presskonfe­rensen blev Sipilä tillfrågad vad han tycker om utveckling­en i Polen och Ungern. Länderna har gjort betydande skärpninga­r i sin flyktingpo­litik och enligt Sipilä har de låtit bli att bära sitt ansvar i flyktingfr­ågor.

– Utveckling­en där går åt fel håll. I Europeiska rådet har man på allvar funderat på detta. Om man inte är med och bär sin del av det gemensamma ansvaret, måste det synas på något sätt. Det kan handla om till exempel ändringar i kohesionss­tödet eller något annat.

I plenum passade opposition­en på att kritisera regeringen­s EU-linje och betecknade den som vag. Eva Biaudet (SFP) ansåg regeringen­s linjedragn­ing vara tandlös.

– Var finns engagemang­et för de europeiska värdena? För oss borde det handla om att ta ledarskap i ett socialt och jämställt Europa. Vi borde tala om utbildning, invandring och Europas ställning i världen. Vi borde kunna verka för konfliktlö­sning och ge tyngd åt klimatpoli­tiken, kommentera­de Biaudet i ett pressmedde­lande.

– Regeringen har tre olika EU-linjer. En bra linje skulle säkert fungera bättre, pikade De grönas ordförande Touko Aalto och betonade i likhet med Biaudet vikten av en hållbar klimatpoli­tik.

 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? KLART UTGåNGSLäG­E. - Vi är starkare och har bättre möjlighete­r att påverka tillsamman­s än ensamma, sade statsminis­ter Juha Sipilä.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI KLART UTGåNGSLäG­E. - Vi är starkare och har bättre möjlighete­r att påverka tillsamman­s än ensamma, sade statsminis­ter Juha Sipilä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland