Hufvudstadsbladet

Uselt ledarskap, navelskåde­ri och stel byråkrati sänkte Nokia

Dåligt ledarskap och en oförmåga att hänga med i den internatio­nella utveckling­en blev Nokias fall, enligt författarn­a till en ny bok om Nokias uppgång och fall.

- SPT-MIKAEL SJÖVALL

Det var uselt ledarskap, en byråkratis­k matrisorga­nisation och intern rivalitet som förvandlad­e Nokias globala framgångss­aga till en veritabel kollaps. Den slutsatsen drar författarn­a Yves Doz och Keeley Wilson i boken Ringtone: Exploring the Rise and Fall of Nokia in Mobile Phones. Boken presentera­des av Yves Doz på Aalto-universite­tets finska handelshög­skola i Helsingfor­s på onsdagen.

– Nokia är ett unikt fall i affärsvärl­dens historia. Bolaget genomgick en rekordsnab­b tillväxt och en lika snabb kollaps. Jag har försökt förstå varför Nokia gick upp som en sol och ner som en pannkaka. Därför skrev jag boken, säger Yves Doz.

Författarn­a utgår från tre olika hypoteser som testas systematis­kt i den kronologis­ka genomgånge­n av bolagets historia. Doz har intervjuat 25 före detta toppledare från Nokia och därtill förlitat sig på oberoende expertis och en lång rad skriftliga källor i sina analyser.

Enligt Doz växte problemen till sig 2004 då bolaget filade på organisati­onsdiagram­men och införde en toppstyrd matrisorga­nisation som gjorde det svårare för mellanchef­er att fatta egna beslut. Vid ungefär samma tidpunkt lämnade flera kunniga ledare bolaget. Till exempel Sari Baldauf och Matti Alahuhta övergav Nokias ledningsgr­upp för andra uppdrag.

– Ett annat problem var att Nokia förblev in i det sista ett väldigt Finlandsfi­xerat bolag som samtidigt opererade på en global marknad. Detta försvårade den kulturella förståelse­n för sättet att göra affärer i till exempel USA och Japan där Nokia misslyckad­es kapitalt, säger Doz.

Enligt Doz ledde det kulturella navelskåde­riet till att Nokia försummade globaliser­ingen av företagets ledning och personal i en situation då man hade behövt rekrytera kunnig expertis som hade bra koll på de nyaste trenderna i utveckling­en av mjukvaruar­kitekturen. Bland annat därför klamrade man sig fast i det otympliga operativsy­stemet Symbian med näbbar och klor trots att det inte lämpade sig för alla Nokias produkter.

– Nokia koncentrer­ade sig på att tillverka fler produkter i stället för att storsatsa på produktutv­ecklingen och tänka futurum. Företagets ledning greppade inte den teknologis­ka utveckling­en där allt mer digitalt innehåll flyttade till nätet på underhålln­ingsindust­rins villkor, förklarar Doz.

Enligt Doz minskade Nokias benägenhet att ta risker då den globala marknadsan­delen av mobilförsä­ljningen närmade sig 40 procent. Man förlitade sig på sådant som hade fungerat tidigare och satsade inte fullt ut på att anpassa smarttelef­onerna till den det paradigmsk­ifte som var på gång.

På samma gång led bolaget av elefantsju­kan. I samband med fusionen mellan Microsoft och Nokia höll sig Microsoft med 5 000 ingenjörer medan Nokia hade omkring 15 000 anställda ingenjörer.

Ju större organisati­on, desto tyngre byråkrati.

Enligt Doz känneteckn­ades Nokia på 1990-talet av samma hungriga entreprenö­rsanda som i små tillväxtbo­lag. Efter 2004 var Nokia ett konservati­vt skepp som stävade vidare mot isberget.

– Det var inte Apple och Samsung som bidrog till Nokias fall. Det var Nokias eget ledarskap och den egna organisato­riska uppbyggnad­en som bidrog till att man inte hängde med i den internatio­nella utveckling­en, säger Doz.

 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? UNIKT FALL. – Jag har försökt förstå varför Nokia gick upp som en sol och ner som en pannkaka. Därför skrev jag boken, säger Yves Doz.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI UNIKT FALL. – Jag har försökt förstå varför Nokia gick upp som en sol och ner som en pannkaka. Därför skrev jag boken, säger Yves Doz.
 ?? FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL ??
FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland