Hufvudstadsbladet

Dramatik när domen föll över obstinat Mladic

In i det sista försökte en skrikande Ratko Mladic förhala sin dom – men nu har rättvisan hunnit ikapp ”Bosniens slaktare”. Skyldig till folkmord, krigsförbr­ytelser och brott mot mänsklighe­ten får den bosnienser­biske befälhavar­en tillbringa resten av sitt

- MATTIAS MÄCHS/TT

Det tog ett bra tag för Alphons Orie att gå igenom de digra anklagelse­rna mot Ratko Mladic och beskriva alla fasansfull­a brott han bidrog till under Bosnienkri­get. Men när domaren till slut kom fram till skuldfråga­n, avbröts han oväntat.

Mladic – som dittills suttit still i salen men vid några tillfällen leende skakat på huvudet åt domarens genomgång – behövde besöka toaletten. Efter pausen hävdade försvaret plötsligt att 74-åringen uppmätt ett illavarsla­nde högt blodtryck och krävde att uppläsning­en skulle avbrytas eller förkortas.

När Orie stod på sig tappade Mladic till slut fattningen, ställde sig upp och skrek i salen. Det hjälpte inte: exmilitäre­n förvisades till ett mindre rum där han fick ta emot sin dom via en tv-skärm.

Mladic fälldes på tio av de elva åtalspunkt­erna och dömdes till livstids fängelse.

En av punkterna gäller massakern i Srebrenica då 8 000 muslimska pojkar och män kallblodig­t mördades. Genom sitt agerande som överbefälh­avare bidrog Mladic ”sig- nifikant” till folkmordet – med det medvetna målet att rensa staden på muslimer – och gjorde sig även skyldig till förföljels­e, mord, utrotning och tvångsförf­lyttningar slår domstolen fast.

Han dömdes även för mord, terror och olagliga attacker mot civila mellan 1992 och 1995 under belägringe­n av Sarajevo. Över 11 000 människor dog av den urskillnin­gslösa beskjutnin­gen från hans styrkor.

Överklagar

Mladics var även anklagad för folkmord på flera andra platser i Bosnien. Men de bosniaker och bosnienkro­ater som dödades och fördrevs från de andra orterna var inte tillräckli­gt många för att den rubriken skulle kunna användas, enligt domen. Dåden var dock tillräckli­gt allvarliga för att döma 74-åringen för förföljels­e, utrotning, mord, deportatio­n och tvångsförf­lyttningar.

Slutligen dömdes Mladic för gisslantag­ningar av FN-personal under sommaren 1995, vars syfte var att stoppa Natos bombningar mot bosnienser­berna.

Rättegånge­n inleddes redan 2012 och i den omfattande bevisninge­n som lagts fram ingår bland annat de 169 vittnen som kallats av åklagarsid­an. Men Mladic, som hela tiden nekat till brott, har inte gett upp.

– Vi kommer att lämna in en överklagan och den kommer att bli framgångsr­ik, sade advokaten Dragan Ivetic strax efter att domen fallit, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

”Ondskan personifie­rad”

FN:s människorä­ttschef Zeid Ra’ad al-Hussein – som beskriver Mladic som ”ondskan personifie­rad” – är dock nöjd över domen.

– Dagens dom är en varning till gärningsmä­n bakom sådana brott att de inte kommer att kunna undfly rättvisan, hur mäktiga de än må vara, sade han, enligt Reuters.

Rättegånge­n har beskrivits som en av de viktigaste som ägt rum vid FN:s krigsförbr­ytartribun­al för det forna Jugoslavie­n (ICTY), upprättad 1993. Andra tungviktar­fall är de mot den bosnienser­biske ex-ledaren Radovan Karadzic och den före detta serbiske presidente­n Slobodan Milosevic.

Gårdagens dom var också ICTY:s sista. Vid årsskiftet stänger domstolen. Totalt har 161 personer åtalats för krigsförbr­ytelser, brott mot mänsklighe­ten och folkmord i det forna Jugoslavie­n mellan 1991 och 2001.

 ?? Foto: EPA/FEHIM DEMIR ?? 8 000 muslimer dödades. En kvinna ber vid en anhörigs grav på minnescent­ret för folkmordet i Srebrenica-Potocari, när domen mot Ratko Mladic fallit.
Foto: EPA/FEHIM DEMIR 8 000 muslimer dödades. En kvinna ber vid en anhörigs grav på minnescent­ret för folkmordet i Srebrenica-Potocari, när domen mot Ratko Mladic fallit.
 ?? DEjong
Foto: LEHtIkuvA/PEtER ?? dömdes till livstid. Ratko Mladic anlände leende för att höra sin dom i FN:s krigsförbr­ytartribun­al för det forna Jugoslavie­n.
DEjong Foto: LEHtIkuvA/PEtER dömdes till livstid. Ratko Mladic anlände leende för att höra sin dom i FN:s krigsförbr­ytartribun­al för det forna Jugoslavie­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland