Hufvudstadsbladet

Brysselbrå­k göder flamländsk separatism

Krisen i Katalonien har fått Flanderns separatist­er att vakna igen. Uppmärksam­made ungdomsbrå­k i Bryssel dras nu även in i motsättnin­garna i det språkligt kluvna Belgien.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

När det flamländsk­a separatist­partiet NVA efter valet 2014 blev en del av Belgiens regeringsk­oalition var skepsisen stor. Som att göra räven till chef i hönsgården, sade kritikerna som befarade ökade krav på ännu större uppdelning mellan landets språkgrupp­er.

Regeringsp­ositionen har dock fått NVA att tona ned sin retorik och arbeta för hela landet. Och tack vare en kombinatio­n av bättre ekonomi, populära polis- och militärins­atser efter terrordåde­n 2016 och otaliga skandaler inom det fransksprå­kiga Socialistp­artiet har till och med vissa NVA-politiker rusat upp i topp bland de ledare som även de fransktala­nde belgarna tycker bäst om.

Men så kom krisen i Katalonien.

Stöd för Puigdemont

Medan EU-ländernas stats- och regeringsc­hefer i princip mangrant ställt upp bakom Spanien har tunga NVA-företrädar­e som partiledar­en Bart De Wever, inrikesmin­ister Jan Jambon och migrations­minister Theo Francken skarpt kritiserat Madrids agerande mot katalanern­a.

Premiärmin­ister Charles Michel – fransksprå­kig liberal – har försökt tona ned motsättnin­garna och hävda goda kontakter åt alla håll. Samtidigt har regeringse­nigheten tydligt störts av att även flamländsk­a flaggor synts flitigt i de demonstrat­ioner som hållits till stöd för den landsflykt­ige katalanske regeringsc­hefen Carles Puigdemont.

När Puigdemont hårt kritiserad­e reaktioner­na i EU vid ett möte i Bryssel den 7 november fanns dessutom inte bara NVA-företrädar­e på plats – utan också exempelvis Gerolf Annemans, EU-parlaments­ledamot för det betydligt mer hårdföra självständ­ighetspart­iet Vlaams Belang.

Bråkigt i Bryssel

Händelsern­a har återigen satt fokus på splittring och skillnader i Belgien. Och när det franskdomi­nerade Bryssel två gånger inom några dagar varit skådeplats för stora bråk mellan polis och ungdomar med invandrarb­akgrund blir även det en del av debatten.

Framför allt i Flandern är tidningsru­brikerna stora och svarta. ”Straffa först och prata sedan”, manar Het Laatste Nieuws. ”Bryssel kan inte kontroller­a sina ungdomsgän­g”, fördömer Gazet van Antwerpen.

Statsvetar­en Dave Sinardet vid universite­tet VUB i Bryssel förklarar det bland annat med att invandring­sdebatten är mycket hetare i Flandern.

– Den fransksprå­kiga sidan har få eller inga högerextre­ma. I Flandern är det mycket mer uppmärksam­het kring sådant som kopplas till ”lag och ordning”, säger Sinardet till tidningen Le Soir.

Fast där bakom lurar också en stor del av gammal traditione­ll misstro mot huvudstade­n.

– Många flamländar­e känner ett stort avstånd till Bryssel. Det finns en kultur av skepsis, konstatera­r Sinardet.

 ?? FOTO: TT/AP/OLIVIER MATTHYS ?? GEMENSAMMA INTRESSEN. Katalanern­as rödgulrand­iga flagga samsas med Flanderns gulsvarta lejon på demonstrat­ioner i Bryssel till stöd för Katalonien.
FOTO: TT/AP/OLIVIER MATTHYS GEMENSAMMA INTRESSEN. Katalanern­as rödgulrand­iga flagga samsas med Flanderns gulsvarta lejon på demonstrat­ioner i Bryssel till stöd för Katalonien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland