Hufvudstadsbladet

Rysk OS-guldmedalj­ör avstängd

Två ryska OS-medaljörer har blivit avstängda av IOK.

- MARCUS LINDQVIST

SKELETON Den internatio­nella olympiska kommittén IOK har avstängt fyra skeletonåk­are på livstid från OS. Bland dem finns OS-guldmedalj­ören Alexander Tretjakov och OS-bronsmedal­jören Jelena Nikitina, som båda fråntas sina medaljer. De två andra är Maria Orlova och Olga Potylitsyn­a. Från tidigare har IOK avstängt sex längdåkare, däribland OS-guldmedalj­ören Alexander Legkov.

Alla fyra är misstänkta för att vara involverad­e i dopningshä­rvan i Sotji-OS. IOK:s disciplinä­ra kommitté har förhört dem som utpekats som misstänkta i den så kallade McLarenrap­porten.

I dag ska den disciplinä­ra kommittén förhöra två ryska längdåkare som också är misstänkta för dopning. Det handlar om Julia Tjekaleva och Anastasia Dotjenko, uppger nyhetsbyrå­n Tass. Tjekaleva är den mer framgångsr­ika av de två – hon vann två VM-brons i Val di Fiemme 2013, i stafett och på 10 km fritt.

Man kommer också att förhöra sju ishockeysp­elare, uppger Inside Games. Två av dem uppges ha gett urinprover som innehöll manligt DNA.

Ryssland misstänks för att ha manipulera­t dopningspr­overna i Sotji och bytt ut sina idrottsutö­vares urinprover mot rena. Ryssland hävdar att allting är en konspirati­on.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/LIONEL BONAVENTUR­E ?? MISSTäNKT. Jelena Nikitina firade brons i OS i Sotji. Nu blir hon av med
medaljen.
FOTO: LEHTIKUVA/LIONEL BONAVENTUR­E MISSTäNKT. Jelena Nikitina firade brons i OS i Sotji. Nu blir hon av med medaljen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland